用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇淅vs真光小學
樓主: AAAE
go

蘇淅vs真光小學   [複製鏈接]

WinnieCatCat 發表於 18-1-19 20:46
樓主既然是蘇小家長,應很清楚蘇小情況,讓我分享一下真小吧!先講明,小朋友只是初小,高小情況不了解。
...

Good sharing!!

回覆樓主:

想請問係咪兩間真小(大坑和堅道)都升同一間真中架?thx

behd 發表於 18-1-20 15:16
留意番蘇小每年大約有5-10%上國際中,好似esf,弘立,舊年有harrows。所以學生本身英文程度有番咁上下。好的國 ...

那麼去國際學校如泓立、ESF、Harrow的家庭你又有無了解過母語是否英文?由蘇幼到蘇小,有很多外藉人士或土生外國華僑的家庭母語為英語,最終都會選擇往國際學校或他們父母的國家繼續升學的。這些重要資訊你又有無講?

Forgetmenot999 發表於 18-1-30 15:25
那麼去國際學校如泓立、ESF、Harrow的家庭你又有無了解過母語是否英文?由蘇幼到蘇小,有很多外藉人士或土 ...

就算國際學校如英基,年年都有學生退學返家鄕讀書,這些很正常現象。蘇浙算是比較多外籍小朋友的一間本地學校。我小朋友係在校生,就算其他本地同學仔,英普交雜溝通,二種語言都很流利。

behd 發表於 18-1-30 15:48
就算國際學校如英基,年年都有學生退學返家鄕讀書,這些很正常現象。蘇浙算是比較多外籍小朋友的一間本地 ...

流不流利要看父母付出多少努力,並不認同學校可令小朋友像國際學校的流利程度,但肯定一點,普通話一定流利,但至於英語,我識有位小五家長小朋友同流利扯不上關係

Forgetmenot999 發表於 18-1-30 15:53

流不流利要看父母付出多少努力,並不認同學校可令小 ...
我同意並不是單單學校課程令小朋友英文流利,但係正正學校有不同國籍小朋友就讀,比機會佢地去練習英普。

Forgetmenot999 發表於 18-1-30 15:53

流不流利要看父母付出多少努力,並不認同學校可令小 ...

當然沒有可能像國際學校般,如果是也不會收E個價錢。就算國際學校也不是個個流利如果是從本地學校插入。但眼見大部份學生講得不錯特別係傱幼稚園讀到大這批。

behd 發表於 18-1-30 16:17
當然沒有可能像國際學校般,如果是也不會收E個價錢。就算國際學校也不是個個流利如果是從本地學校插入。但 ...

蘇幼教得有多淺之前在這裡分享過,不同蘇幼家長反映英語好本身孩子在家都是用英語溝通,或本身國藉都是非華藉

kwokbobo 發表於 18-1-30 14:08
想請問係咪兩間真小(大坑和堅道)都升同一間真中架?thx

2間真幼(大坑&堅道)->香港真小(大坑)->香港真中(大坑)

gplove 發表於 18-1-20 11:09
想問下蘇小用家,升蘇小時中文程度深嗎?
小朋友適應得到?
我係蘇幼用家,幼稚園中文程度不深,怕上小較難 ...

我同朋友compare 過,such as 華仁,St Clare, 蘇小程度係比較深,詞彙方面要求也更高。例如,測驗考試時的閲讀理解,嗰故事的用詞都比他們的深小小。

不過,我一向都冇外保的,小朋友適應能力也很強,而且因為小一會combine 兩班幼稚園成為一班,所以大家的程度都差不多。第一個學期可能要適應吓,之後應該問題不大。放心啦!

AAAE 發表於 18-2-1 07:48
我同朋友compare 過,such as 華仁,St Clare, 蘇小程度係比較深,詞彙方面要求也更高。例如,測驗考試時 ...

我意思係蘇小的中文程度,as I was responding to a question posted earlier.

AAAE 發表於 18-2-1 07:48
我同朋友compare 過,such as 華仁,St Clare, 蘇小程度係比較深,詞彙方面要求也更高。例如,測驗考試時 ...

聽到你咁講,心都定啲

回覆樓主

我囡讀蘇幼K3, 全班一直40幾人,三分一都係母語係英文嘅其他國籍同學仔,而佢地有部份都已表明會升上蘇幼,當然母語係普通話的都有一大部份,我囡的女朋友都係班中嘅外藉同學,所以除課堂上都以英文溝通。
反而,中文會相比弱了

gplove 發表於 18-2-1 08:37
我囡讀蘇幼K3, 全班一直40幾人,三分一都係母語係英文嘅其他國籍同學仔,而佢地有部份都已表明會升上蘇幼, ...

搭單問一問,
我見蘇幼有國際班,
是否一般都係入本地?

同埋N班係咪直升K1 嫁?

hohoho888 發表於 18-2-1 09:28
搭單問一問,
我見蘇幼有國際班,
是否一般都係入本地?
國際班kcis係international school,另外apply嘅
n班唔係直升k,要再apply同interview。

Penipony 發表於 18-2-1 09:38
國際班kcis係international school,另外apply嘅
...
蘇淅國際班係獨立運作, 由幼稚園直上小學同中學, 係一條龍國際學校, 高中係考IBDP

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Penipony 發表於 18-2-1 09:38
...
Thx!
知唔知係咪一般都會收番自己N班D學生?

hohoho888 發表於 18-2-1 09:45
Thx!
知唔知係咪一般都會收番自己N班D學生?
一般都會收番,就算waiting嘅case,好多寫信都收番,或者入住pm等am都有

hkpapa852 發表於 18-2-1 09:41
蘇淅國際班係獨立運作, 由幼稚園直上小學同中學, 係一條龍國際學校, 高中係考IBDP
謝謝解說!
‹ 上一主題|下一主題