用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇淅vs真光小學
樓主: AAAE
go

蘇淅vs真光小學   [複製鏈接]

ma記 發表於 18-1-15 18:36
我囡囡是蘇小畢業生,現讀大坑真中一.....
本人小小分享:
1)蘇小在語景方面是好的,平時用普通話溝通和教 ...

Pls check pm

千語mami 發表於 18-1-17 23:49
何必要比較邊間英文深D, 深D 一定好D? 真光小學讀得輕鬆,升中成積亮麗,蘇小預咗要谷衡佢,buy 邊隻環境就 ...

請問真小學校唔谷,但又有好亮麗的成績是否因為家長自己谷?

Not questioning the school’s effort or your answer.  真心請教的

Muigg 發表於 18-1-18 11:18
沒有比較呀,因有姊妹提出所以作出回覆而已(emoji),老實講用咩教科書睇唔到d乜 有樣野叫校本呢

同意兩間 ...

多謝你提出我沒有想過的point.

如果現在讀真幼(普通話很一般因為校長之前叫不要外補普通話,真小有自己教法),之後升蘇小,transition 會很困難嗎?

回覆 AAAE 的帖子

坑真因為真係功課唔多,冇教深,又冇任何暑期作業,所以係有好多時間去「自行進補」。如果家長學歷夠的話,同仔女「加操」係完全 OK。
不過因為真中有一半係外來生,唔排除真中有一半成績係佢地拉上補下。

1998Ruby1998 發表於 18-1-19 00:07
回覆 AAAE 的帖子

坑真因為真係功課唔多,冇教深,又冇任何暑期作業,所以係有好多時間去「自行進補」。如 ...

都唔奇,而且真小女仔每年都有十幾廿個更上一層樓,去其他更高一線嘅中學,最top 果班都未必會升真中,始終真中未算得上係band 1A 學校。

dreamdream081 發表於 18-1-18 11:26
蘇小升中可上更好學校,亦可以上更差的學校,或跟唔上要轉校

這個大部份私校也是這樣,你跟唔上家長亦會另謀出路,不適合的勉強讀也無幸福。

每間學校都有讀得差的 那間學校100%保證入到黎一定成績全band 1?!  

你說的不是什麼重點好不好!

Muigg 發表於 18-1-19 00:17

這個大部份私校也是這樣,你跟唔上家長亦會另謀出路,不適合 ...

我諗佢意思係,讀蘇小嘅,大多數都唔會以蘇中作為target, 大家都會當無backup 咁去應付升中,所以真係個個都會搏盡,谷衡成積,所以好嘅會好好,差嘅就會更差。但讀真光嘅,只要成積保持中間,唔好差到全級尾廿幾,都起碼應該入返真中(我見真小每年只有廿幾個升去比真中差嘅學校),點都叫band 1B.... 不過都係果句,最緊要揀一間家長同小朋友都適合嘅學校,真係各花入各眼。

hkpapa852 發表於 18-1-18 11:20
龍校主要有兩個問題:

1. 升中時, 能底真係進可攻退可守, 定係作繭自縛呢?

多謝補充(emoji)(emoji)
值得思考下

千語mami 發表於 18-1-19 00:29
我諗佢意思係,讀蘇小嘅,大多數都唔會以蘇中作為target, 大家都會當無backup 咁去應付升中,所以真係個個 ...

都是您比較聰明!捨易取難只是自討苦吃,只能祝她好運。

1998Ruby1998 發表於 18-1-19 00:07
回覆 AAAE 的帖子

坑真因為真係功課唔多,冇教深,又冇任何暑期作業,所以係有好多時間去「自行進補」。如 ...

我認識的從真幼上真小都要外補英普,我曾經看過朋友真小小一普通話,教得勁快又唔深入,難怪小朋友要進補,家長自行做野谷小朋友,這是否叫輕鬆呢?

呢到好多前輩應該都知道,有些學校表面上當然跟你說我們不鼓勵家長外補架,但做出的手法怎能不去外補谷小朋友而又能爭上中學部。  

現今真係好多家長表裏不一,外表跟你說輕鬆,然后又走去外補谷小朋友,這有什麼分別?

致於部份未上小學道聽途說講到振振有詞的意見,請樓主自行分析

AAAE 發表於 18-1-12 11:11
女仔,應該點揀好?
龍b升小的話,真光
如果你係升k1,但plan ahead所以睇埋蘇小VS真小的話,我會揀蘇幼。因為#13樓有家長話蘇小級65%都入得到坑中... 如果唔係龍b的話,我覺得博得過

AAAE 發表於 18-1-18 23:15

如果現在讀真幼(普通話很一般因為校長之前叫不要外補普通話,真小有自己 ...

如果現在讀真幼,之後升蘇小

不如直接去讀蘇幼

Muigg 發表於 18-1-19 11:23
我認識的從真幼上真小都要外補英普,我曾經看過朋友真小小一普通話,教得勁快又唔深入,難怪小朋友要進補 ...

Good point ar

AAAE 發表於 18-1-18 23:15

如果現在讀真幼(普通話很一般因為校長之前叫不要外補普通話,真小有自己 ...

首先我不能代表學校的全部,這是外來生難免會擔心的問題,據老師說通常三個月內小朋友已適應,蘇小小一是沒有教拼音的,到小朋友有一定既聽說能力才開始教,這點我非常欣賞,絕對給時間適應,而且不會在三個月內教晒所有拼音,以循序漸進方式教學生根基是穩健的,蘇浙的普通話能力有多強不用多說。 另每星期有兩天自選活動,有需要可在校學拼音是免費的。  如選蘇小,建議樓主讓小朋友多接觸一點普通話(例如:聽兒歌,點讀圖書等)讓小朋友習慣一下。

蘇浙小學是務實的一間小學,小一到小六(一星期五天的英文堂都是孖堂)都是外藉老師教,英普語言環境,每年朗誦節(英普)有200多個獎項都是由學校老師訓練學生的.

好奇樓主讀真幼為何去考蘇浙?一般讀真幼都會諗住上真小甚至真中(emoji)

正如各前輩說兩者都是好學校,方向亦會有不同亦各有利弊,祝你選到合適的學校!(emoji)

Muigg 發表於 18-1-19 12:28
首先我不能代表學校的全部,這是外來生難免會擔心的問題,據老師說通常三個月內小朋友已適應,蘇小小一是 ...
唔知有無記錯...樓主有大仔讀緊蘇小架啦⋯⋯而家係細女考k1有蘇幼同坑真幼offer...
如記錯,先說一下不好意思

Muigg 發表於 18-1-19 11:23
我認識的從真幼上真小都要外補英普,我曾經看過朋友真小小一普通話,教得勁快又唔深入,難怪小朋友要進補 ...

我女真幼上真小。冇外補普通話,只出去學phonics ,so far都ok。其實我覺得真小係輕鬆在少默書:小一上學期冇中文默書、只有兩次英文默書(有範圍紙提供,fill in the blanks ),下學期就中英默各兩次。相比起某些津小,(聽朋友說一星期中默、一星期英默,冇間斷)真小算是輕鬆囉。

回覆樓主:

真光同蘇浙2間學校都唔差,沒話邊間好過邊間,個細路讀到其實去以上2間都唔會差。校舍一定係真光,有得咁上下高升band 1名額,呈分試都唔會出得易。反而有2個小朋友考慮下邊間家長會易D照顧。

tam_bb 發表於 18-1-19 13:17
我女真幼上真小。冇外補普通話,只出去學phonics ,so far都ok。其實我覺得真小係輕鬆在少默書:小一上學 ...
Really 輕鬆

dreamdream081 發表於 18-1-19 14:22
Really 輕鬆

學校教咩就考咪,好多津校常識都唔係齋考書內容,總體來講真光算輕鬆。

lileikam 發表於 18-1-19 14:29
學校教咩就考咪,好多津校常識都唔係齋考書內容,總體來講真光算輕鬆。
...

所以真幼上真小要外補英普是好片面的,只代表好個別家長的個人行為(人補我補,唔補唔安落),真是認識真小(尤其是初小)的家長就知道真小初小好輕鬆,亦未形成外補的大風氣,連長假期都無功課。
‹ 上一主題|下一主題