用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蘇淅vs真光小學
go

蘇淅vs真光小學  

女仔,應該點揀好?

AAAE 發表於 18-1-12 11:11
女仔,應該點揀好?
正路都真光啦⋯⋯

真光 has better back up for secondary.....

回覆樓主:

真光,除非中學唔係你杯茶

真光 for sure!!

AAAE 發表於 18-1-12 11:11
女仔,應該點揀好?

真光

回覆樓主

真光

我囡囡是蘇小畢業生,現讀大坑真中一.....
本人小小分享:
1)蘇小在語景方面是好的,平時用普通話溝通和教學,還有英文net  teacher 上英文課,所以我囡囡的語文(普/英)能力是ok的。
2)上了真中,明顯地囡囡在英語表達和上課時的對答都唔錯,班主任跟我講,她比真小直升上真中的學生對比上是比較靈活變通我活潑一點。

其實兩間小學也有她們的好處,最緊要是選擇一間適合囡囡的小學。

不過蘇小冇一條龍中學,這也是一個考慮。但升中排位成績好好, ~70%(以上年指標)小六生可派Band 1學校。

ma記 發表於 18-1-15 18:36
本人小小分享:
1)蘇小在語景方面是好的,平時用普通話溝通和教 ...
請問蘇小升中支援如何?小朋友係蘇小成績如何 (只想有reference知道小朋友performance如何先叫band one)謝謝!

放心畀個女升真中的話,真光。如果想搏出面更好嘅小學/中學,蘇小。蘇小課程深 d 緊 d,插班、考神校會好少少。

本人小小分享:

請問囡囡小學有無外補英語?

Penipony 發表於 18-1-15 18:54
請問蘇小升中支援如何?小朋友係蘇小成績如何 (只想有reference知道小朋友performance如何先叫band one) ...
小六老師升中會個別跟家長討論,老師亦有手提電話號碼給家長,如有問題,可在指定時間打電話給老師詢問。
囡囡成績在級~65%(以上年指標),亦可算是band 1 生。

1998Ruby1998 發表於 18-1-15 18:59
放心畀個女升真中的話,真光。如果想搏出面更好嘅小學/中學,蘇小。蘇小課程深 d 緊 d,插班、考神校會好 ...
蘇小英文和普通語課本是學深一年的。如小六時,已經讀中一英文教科書了!

little_kid 發表於 18-1-15 19:06
請問囡囡小學有無外補英語?
囡囡小一至小四有參加課外grammar + oral speaking 既course. 只是給她多點機會接觸英文(因她比較喜歡英文)。而小五、六就有補中文科,因她中文比較弱一點。

ma記 發表於 18-1-15 22:37
小六老師升中會個別跟家長討論,老師亦有手提電話號碼給家長,如有問題,可在指定時間打電話給老師詢問。
...
老師會講小朋友名次比你聽嗎?會建議選校嗎? 謝謝

Penipony 發表於 18-1-15 22:48
老師會講小朋友名次比你聽嗎?會建議選校嗎? 謝謝
考完呈二後,老師會講級名次給學生知,亦會有選校建議給家長(如你問班主任的話)。

ma記 發表於 18-1-15 22:44
囡囡小一至小四有參加課外grammar + oral speaking 既course. 只是給她多點機會接觸英文(因她比較喜歡英文 ...

可請教在那裡學grammar 同oral speaking 嗎?我也想幫小朋友報?

本人小小分享:

多謝你分享。

知道真中都收得多外來的Band 1生。成績方面,真小上真中的小朋友是比較好定差?

回覆樓主

蘇小的英文是教深一年,但朋友(女兒讀小二)說,雖然是深一年,但係用primary longman elect (淺嗰個系列)。坑真小就冇教深一年,但用primary longman express(深嗰個系列)。如有錯請糾正。供參考。