用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生
樓主: orangehehe
go

民生  

Forgetmenot999 發表於 18-2-13 13:59
記得之前記得都有媽咪講過話九民啲net唔係教書
請返來BoCho?

Forgetmenot999 發表於 18-2-13 13:59
記得之前記得都有媽咪講過話九民啲net唔係教書
net teachers do a lot of things!!
家長日就知, 見完香港班主任, 仲要見埋net teacher先走得, 我仔個net有本厚厚notebook寫晒每個學生的detail, 我一見佢打開本notes又講到阿仔好多野就知佢幾用心

蘇菲菲 發表於 18-1-12 13:41
我見好多學校都係呢個數字, 請問有邊啲係細班?

Km細班教學...20-22人都有一班

HelloKitty0914 發表於 18-2-14 10:36
Km細班教學...20-22人都有一班

maglam0610 發表於 18-2-14 10:16
net teachers do a lot of things!!
家長日就知, 見完香港班主任, 仲要見埋net teacher先走得, 我仔個net有 ...

你同依亭大文豪認真便輸了。

tigerchaichai 發表於 18-2-12 07:49
你聽返來或是用家?

我小朋友讀了3年, 好肯定一班一net, 每天對住佢的時間不止30分鐘。

.....

MegaKnight 發表於 18-2-14 11:10
你同依亭大文豪認真便輸了。
真係唔明點解有啲人可以up得就up
咁多錢請個net回來, 我如果係學校管理層仲唔用盡佢, 請回來冇乜野做都講得出

tobebee 發表於 18-2-14 11:44
無錯,1班1 net, 全日留在班房,每日小朋友會分批活動,大約4批,一批做練習,一批玩玩具,一批看圖書,一 ...

每日英文課時得20分鐘

無錯,1班1 net, 全日留在班房,每日小朋友會分批活動,大約4批,一批做練習,一批玩玩具,一批看圖書,一 ...

你可以話坐係度淨聽書可能只有30分鐘..但如家長觀過課, 都知個net會幫手帶去洗手間, 睇茶點, 去操場玩, 係課室玩, .. 等等, 所有情況下佢都會跟住, 同用英文講, 我自己覺得呢d都係用英文教緊。
如果計坐定定聽書, 其實中文都係得個3。0分鐘

tigerchaichai 發表於 18-2-14 12:31
你可以話坐係度淨聽書可能只有30分鐘..但如家長觀過課, 都知個net會幫手帶去洗手間, 睇茶點, 去操場玩, 係 ...

Maybe the time for teaching is only 30 min, as the kids are very young and teacher cannot teach too much at a time or put too much information in their mind, but apart from formal teaching, mutual interactions in the classroom is equally important and is some kind of informal teaching!

.....

tobebee 發表於 18-2-14 14:40
我想回應番樓主所問的語境only, 有net在課室是否等於有語境?語境好?這些你們自己考慮.... 其他活動是net ...
我都回應你少少啦, 在此thread回應樓主有關民生的訊息的都是真實用家

而為何有家長作出支持民生的回應, 多是因為有人以訛傳訛地提供不實訊息, 如你是民生用家便當我誤會你, 但如你不是, 那你也沒權批評其他人的反駁

我們是民幼家長,也從未被informed 過formal Eng teaching 只是20分鐘,請問學校是幾時announce 的呢?
另我有一份幾年前的民幼K1 time schedule, 唔知夠唔夠update, 中文和英文的teaching time 分別也只是30分鐘,我覺得足夠了,因為小孩的attention span 很短。 語境好並不是指老師不停教書,而是小孩在學校有多些機會和外語老師接觸。

而3小時夠唔夠就見人見智,但是如果一個NET 要走2班甚至3班,那么他們可能只能專注那30分鐘的教課時間,而做唔到和小朋友多些接觸,這根本就沒有語境可言。

tobebee 發表於 18-2-14 14:40
我想回應番樓主所問的語境only, 有net在課室是否等於有語境?語境好?這些你們自己考慮.... 其他活動是net ...

以事論事,暫時看不到有任何攻擊成份,不過有啲資料錯得離普難免令人反感,像: 民生通知家長英文教學只有20分鐘。
我可以告訴你, 這肯定錯。

而且這並不是討論,而是有人供給錯誤資料,真正用家加以指正。

回覆樓主:

民生用家,希望俾啲第一身資料。
Net 係常駐在課室,就算是中文環節,net都在課室,outing Net都在。小朋友的英文學習,不單在正式授課當中,還溶入在上課任何時刻當中,並不是什麼20或30分鐘去衡量。舉個例子,我小朋友不小心wee wee了,不敢開聲,是net發現主動詢問,他也會回答老師(當然英文)。這些咁生活化的互動,只有net長駐,才能發生。我觀課時,見到net帶小朋友跳舞,維持日常課堂的秩序,那些全是把英文溶入課堂當中。

有冇k1 am wats app group? 可以add我嗎?

maglam0610 發表於 18-2-14 15:11
我都回應你少少啦, 在此thread回應樓主有關民生的訊息的都是真實用家

而為何有家長作出支持民生的回應, 多 ...
當然是用家,否則為何這麼無聊給評論?

....

tobebee 發表於 18-2-15 14:57
算吧,就當我多言,信就信,不信就算,我都是讀完2年多後才有這樣的感覺,才有人告知這個事實 ...
就算你曾經是用家, 那也已經是past tense的用家, 你的資料已經唔update了, 3年前仍然有分本地班和國際班, 現在也沒有了, 人會進步, 學校也會, 就算你說的當年怎樣怎樣, 但也已經是過去式了, 現在學校行兩文三語, 將母語,普通話和英語融入3個小時的課堂當中, 個人覺得$39xx學費已經算收貨了, 你仲想要求什麼? compare其他收$5xxx 學費的私校, 我不會覺得他們的英語語境又會有幾大不同, 若他們是英文時間長, 到時你又會覺得中文被疏忽, 永遠也會有一班不滿足或不滿意的人出來批評....

若果樓主問的問題是民生普通話是否足夠, 我就會答不足夠, 但好明顯學校係著重粵語和英語, 所以才有粵英多普通話少的時間安排, 若宏觀些看, 這學校更應該被加獎

回覆樓主:

單係講句話Net 只係維持秩序,就已經露哂底啦,有人仲要大話冚大話,話自己過來人,何苦來由呢?