用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

請教SJC用家 [複製鏈接]

小女有SJC嘅offer,SJC的小班教學、英語語境都好吸引我,但看以往comment好似又唔太好,好糾結!有冇用家家長可以分享一下讀SJC的感受?多謝!
   0    0    0    0

回覆 mirandamiya 的帖子

讀左幾個月,暫時覺得不錯!已交小二留位費!會繼續上小二

快樂兔B 發表於 18-1-20 19:35

讀左幾個月,暫時覺得不錯!已交小二留位費!會繼續上小二 ...

多謝分享!想繼續請教一下,老師點樣?有冇愛心?小朋友功課多嗎?

快樂兔B 發表於 18-1-20 19:35

讀左幾個月,暫時覺得不錯!已交小二留位費!會繼續上小二 ...

仔2019-10 收了,可否update 我學校近況?

回覆 chloe666666 的帖子

學校有facebook,經常有update學校情況,你可以上去睇睇,多了解學校

快樂兔B 發表於 18-11-13 21:45
回覆 chloe666666 的帖子

學校有facebook,經常有update學校情況,你可以上去睇睇,多了解學校 ...

看了,好多活動,中文是普教中?深定淺?

chloe666666 發表於 18-11-14 12:49
看了,好多活動,中文是普教中?深定淺?
中文係普通話教,中文同其他學校差不多,無教快

回覆樓主

請問係咪換了新油天既校長?因為早幾年既網上評價大部分都好差,換左新校長會唔會好好多呢?

蝦皮同學 發表於 18-11-14 14:41
請問係咪換了新油天既校長?因為早幾年既網上評價大部分都好差,換左新校長會唔會好好多呢?
...

想知x2, 其實直私 0 offers 連 waiting 都無,只有呢個 offer... 雖然學校好似只出 offer 但都感恩有學校肯比機會...

同埋想知學校咁細,體育堂做D咩運動?table tennis/basketball/badminton/running... has all those basic activities? Besides heard there’s no library, how are students being encouraged on reading side?

Thanks for the info... it’s really hard to get the school info online, not even a wiki page

蝦皮同學 發表於 18-11-14 14:41
...
係啊!今年9月換左新校長!暫時覺得校長好好

tongyuen001 發表於 18-11-14 15:39
想知x2, 其實直私 0 offers 連 waiting 都無,只有呢個 offer... 雖然學校好似只出 offer 但都感恩有學校 ...
學校體育堂由外籍老師教,有時會出去後面果個公園上體育堂,有時會在學校天台上,體育堂做咩,我又無問,有時跑步學校係無圖書館,不過讀課本都無時間......對我來說,有無圖書館都無所謂,有時間的話,就會去公共圖書館借

tongyuen001 發表於 18-11-14 15:39
想知x2, 其實直私 0 offers 連 waiting 都無,只有呢個 offer... 雖然學校好似只出 offer 但都感恩有學校 ...

其實如果冇換到校長,確實對學校有所保留,但轉新油天校長又好似有曙光咁(emoji)所以好想了解多啲,唔想錯過機會,但始終講梗學費都貴

快樂兔B 發表於 18-11-14 23:05
係啊!今年9月換左新校長!暫時覺得校長好好

thanks for your reply。係咪之前真係如外界所講咁差呢?而轉左係咪各方便都有改善?(emoji)

快樂兔B 發表於 18-11-14 23:12
學校體育堂由外籍老師教,有時會出去後面果個公園上體育堂,有時會在學校天台上,體育堂做咩,我又無問,有 ...

對唔住好長氣

我可唔可以好天真咁諗,英文完全唔使外補?
因為抽嗰啲學校,我預咗要外補英文,當$500一堂,一個星期兩堂,一個月都4/5000

如果英文較強,咁中文會唔會變弱?我雖然看重英文,但又好怕小朋友完全唔識中華文化。

佢冇室內操場,咁落雨天咪冇得運動?感覺上小學生要不斷運動放電

Thanks

tongyuen001 發表於 18-11-15 20:23

對唔住好長氣

請問你會take呢個offer嗎?

蝦皮同學 發表於 18-11-21 09:01
請問你會take呢個offer嗎?

Yes, I will reserve it first. I’ve read a lot of information from internet including all passing EK threads and news, even visited some an ex teacher internet posting about the school life.

I know small campus cannot compete with those newly established schools, but after all it has been running for many years and it is just primary school.

英小加九龍城升中校網都吸引的

回覆 tongyuen001 的帖子

新校長是油麻地天主教小學御任后轉來的,她上任后各方面都有所改變,是很明顯好的改變。我當初是為了小班教學和英文語境選擇聖若望,我十分慶幸我的選擇是正確的。我個人喜歡小校舍和小班,有家的感覺。新校長做事認真盡責,對小朋友充滿笑容又百忙中抽時間與小朋友午膳,聆聽她們的心聲,十分有愛。

回覆樓主:

我係用家,轉左校長後有很多唔同既活動,Facebook 可以睇到

語境完全唔洗擔心,學校有外籍老師,有net 有ABC,見家長都要講英文或普通話

學校細,但學生都相對少,所以都唔係問題

一年級都會識到六年級,老師個個學生都會講到佢個名

tongyuen001 發表於 18-11-15 20:23

對唔住好長氣
Hi,我問左我小朋友,落雨天,PE堂會留在課室,老師會播歌,然後just dance,成班都好開心😃

快樂兔B 發表於 19-1-15 07:44
Hi,我問左我小朋友,落雨天,PE堂會留在課室,老師會播歌,然後just dance,成班都好開心😃 ...

想問一下是傳統教學方法?活動教學?

另外,有什麼校後活動?
‹ 上一主題|下一主題