用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 non-jupas入大學响外國要考乜嘢試
go

non-jupas入大學响外國要考乜嘢試 [複製鏈接]

亞女响英國讀A-level, 如果返嚟香港讀大學响英國要考個乜嘢試呢?之前聽朋友講佢親戚個女冇考到個試, 所以唔可以返香港讀
   1    0    0    0

maylmm 發表於 18-1-11 17:05
亞女响英國讀A-level, 如果返嚟香港讀大學响英國要考個乜嘢試呢?之前聽朋友講佢親戚個女冇考到個試, 所以唔 ...

英國讀書,正常考A Level 囉,一係就 IB。是但一樣已經可以申請香港的大學啦。

gcse english or ielts; for hku and cu, a second language whch can be chinese language .

nintendo 發表於 18-1-11 22:10
英國讀書,正常考A Level 囉,一係就 IB。是但一樣已經可以申請香港的大學啦。

...
唔該晒你

cow 發表於 18-1-11 22:23
gcse english or ielts; for hku and cu, a second language whch can be chinese language .
唔該晒, 我以為要考d乜嘢特別試, 而家安心晒

cow 發表於 18-1-11 22:23

煩請問如果經non-JAPAS入到香港的大學,有用alevel和ielts成績,用什麼成績作為中文科(second language),在大學時是否需要再考/讀中文?

回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

University

English Language

Second Language

IELTS

GCSE / IB

HKU

6.5

GCSE 1st Language C

CCSE 2nd Language B

IB A1/A2 HL/SL 4

IB B HL 4

IB B SL 5

GCSE E

IB 4

CUHK

6.0

GCSE C

IB 4

CGSE C

IB 4

UST

6.0

IB B HL 4

IB B SL 5

N/A

CityU

6.5

N/A

PolyU

6.0

GCSE C

IB 4

N/A

BU

6.5

GCSE C

IB B HL 4

IB B SL 5

GCSE C

Lingnam

6.0

GCSE C

IB 4

N/A

EDUHK

6.0

GCSE C

IB B HL 4

IB B SL 5

N/A

Second Langugae 唔一定係中文.
個別學科(如法律)可能有較高語文要求
唔使擔心大學中文, 外國人唔識中文都讀得

回覆樓主:

考慮報AL中文(容易合格)可能有用的!好看本地大學入讀是否有中文要求?不過收咗就不用擔心,可問番大學(有錯請更正)

cow 發表於 18-4-3 09:39
回覆 DOUGLASMAMA 的帖子

因為有朋友話用alevel成績回港報大學,就算收咗,都要再考中文,所以想問清楚
DouglasMaMa :lol

DOUGLASMAMA 發表於 18-4-3 19:34
因為有朋友話用alevel成績回港報大學,就算收咗,都要再考中文,所以想問清楚
...
cu 如果係香港人,應該要讀中文,GCE AL中文A*可以唔使讀.

maylmm 發表於 18-1-11 17:05
亞女响英國讀A-level, 如果返嚟香港讀大學响英國要考個乜嘢試呢?之前聽朋友講佢親戚個女冇考到個試, 所以唔 ...
你 親戚的女兒可能是冇考a level,只是讀一些叫foundation 的課程,可入英國大學,但就不算 是公開試成績,所以不能回來香港報大學。

請問如想完成a level 回來non jupas 入香港三大U, 中文可在Alevel時考埋。另要是否多數要求修至少4科?因為兒子打算2019 去讀y12, 但仍未决定大學讀什麼,所以比較難計劃
‹ 上一主題|下一主題