用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 你地有冇報VTC?
go

你地有冇報VTC?

呢個階段E-APPS 報VTC, 你嚟會唔會買來保險下?

而家唔報, 放左榜才報有冇咩分別呀?

chocolatebean 發表於 18-1-11 13:34

而家唔報, 放左榜才報有冇咩分別呀? ...

第一階段報,達要求就收你。
放榜後報,要趕時間鬥快報,先到先得,位滿即止。

睇你想點玩法,如分數預計文文緊,報左就吾使到時趕頭趕命周圍扑。

lm251099 發表於 18-1-12 20:43

比150 蚊,報定先無壞

lm251099 發表於 18-1-12 20:43
VTC要求要幾多分先收? 朋友話1分都收,是真的嗎?

Sammi8818 發表於 18-10-22 23:23

如果報VTC HD ,都要有5條2(包括中/英文),即十分以上先收喎,當然你報基礎文憑/職專文憑,只須中六畢業。
唔少人失手都會報讀 VTC課程,有心讀一樣可以上返大學。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-23 12:48
如果報VTC HD ,都要有5條2(包括中/英文),即十分以上先收喎,當然你報基礎文憑/職專文憑,只須中六畢業。 ...
基礎文憑/職專文憑,即係1分都收?

Sammi8818 發表於 18-10-23 17:59
基礎文憑/職專文憑,即係1分都收?

人地只係要求要中六畢業,冇要求 dse 要幾多分,不過我覺得又無須要放大佢所謂 1分都收,而且報名嘅學生通常都唔會得1分,成績太差無心向學入到去都畢唔倒業啦!

Sammi8818 發表於 18-10-22 23:23

VTC 都有分課程及收生要求,未能達標要讀佢個 General Courses ,呢個收生要求就會好低。

回覆 lm251099 的帖子

各位
我都想問VTC 應該如何部署? 我個仔是中六 , 他想選工程科 (我見都有好多款不同選)

現修 PHY + 社健 ....
MIHO

MIHO.WAH 發表於 18-11-3 00:04
回覆 lm251099 的帖子

各位

你兒子有没有计算自己大约有幾多分?會唔會外地升學等等…  ,至於報邊科好視乎佢自己興趣。
現今條條大路通羅馬,VTC就是比你報定作為後備,一但失手仍有後著,唔驶放榜後咁徬徨。

如果想報VTC , 直報係VTC 綱頁報名便可。
有6個課程choice 填,first choice 会安排 面試,多數有conditional offer (五科level 2 或以上,包中英文科)。
如果其中一個choice填埋基楚文憑課程,vtc 便会出2個offer, 一個HD offer, 一個FD offer.

如心儀工程科HD , 咁最好報 工程foundation course.

如果DSE 冇5科 level 2 , HD offer 就会取诮,直接有 FD firm offer. 按日期去註册便可。

chocolatebean 發表於 18-1-11 13:34

而家唔報, 放左榜才報有冇咩分別呀? ...

將來會先報自資學位
可以取下經
佢爸爸話唔得跟佢做學徒

回覆 kwokyk 的帖子

點解最好報工程foundation course. ? 是否意思係報HD 同時多報基礎文憑 ?

MIHO

謝謝明白
MIHO

MIHO.WAH 發表於 18-11-7 13:01

點解最好報工程foundation course. ? 是否意思係報HD 同時多報基礎文憑 ?

通常怕失手失落HD.. ,FD 係多條後路。

回覆 MIHO.WAH 的帖子

我重想問下, IVC 是自己報名定是像JUPAS在學校先教你報名 ?
MIHO

kwokyk 發表於 18-11-3 14:24
如果想報VTC , 直報係VTC 綱頁報名便可。
有6個課程choice 填,first choice 会安排 面試,多數有condition ...
即係不關jupa那邊的事?都係12月截止嗎?

回覆 Sammi8818 的帖子

係詳程請睇VTC 網頁及 VTC 資訊日

http://www.vtc.edu.hk/admission/tc/

chung_ma 發表於 18-1-14 22:20
比150 蚊,報定先無壞

..