用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中英數常全A到底幾有代表性?
go

中英數常全A到底幾有代表性?   [複製鏈接]

A的範圍其實都闊,1A校望住個中英數常全A究竟是當你符合基本要求,定係會格外欣賞?

當然,學校會參考學校水準及級排名,我知。
   8    0    0    0

我個仔中英數常加埋操行都係全A,
但坦白我覺得佢係大勢下都未必夠人爭!!

yesthomas 發表於 18-1-11 09:20
A的範圍其實都闊,1A校望住個中英數常全A究竟是當你符合基本要求,定係會格外欣賞?

當然,學校會參考學校 ...
就係因為個 range 可以好闊, 聽聞有啲B1A, 成績表 全A  (中英數操行) 只係門檻.

我小朋友學校有A+,無表明幾多分,不過90頭都未必一定拿到。

醒目開學勳章

我又想問下....通常一般小學AB即係幾多分?  阿女間小學A係90~100, B就80~90, 每一科只有幾個同學有A, 攞B已經算成績好, 平均都係C, 而且亦唔會有名次, 拎張成績表出去同其他人比, 真係好唔好睇

所以學校會主力參考教署個次第。次第一出, 講乜都無用, 你全A同人哋全A, 分別已排出嚟了。

lojo11    發表於 18-1-11 10:27

little_yolky 發表於 18-1-11 09:48
所以學校會主力參考教署個次第。次第一出, 講乜都無用, 你全A同人哋全A, 分別已排出嚟了。 ...

係架,只係作為家長全A,填表填得開心D!
但係一到排名,真係好多小朋友叻過自己個仔,
仲要有好多音樂/體育同時都好勁!

lestat 發表於 18-1-11 09:47
我又想問下....通常一般小學AB即係幾多分?  阿女間小學A係90~100, B就80~90, 每一科只有幾個同學有A, 攞B已 ...
其實係咪一般卷較人哋學校深? 唔駛擔心, 呢D小朋友一般都係叻, 教署呈分次第一出, 學校就知道。不過, 有D學校講明要有幾多個A的先俾面試的, 就蝕章D, 所以了解一下, 呢D學校就唔好報了。

BTW, 我哋好彩學校係85就A, 不過, 過90的都係一級無幾多個, 數學、聖經就會多D, 中文已過90揀直係可遇不可求, 因為有20分係作文分, 我哋中作出名俾分緊

littlecar 發表於 18-1-11 09:52
係架,只係作為家長全A,填表填得開心D!
但係一到排名,真係好多小朋友叻過自己個仔,
仲要有好多音樂/體 ...
依家真係好多十項全能。

如果成績表無實際分數,意思唔大。如果ABC都係合格,最極端既情況,全A可以係B1A,亦都可以只係B1C。所以一般情況,中學唔會睇成績表,會睇EBD排名多啲。

小黃豆B 發表於 18-1-11 09:43
我小朋友學校有A+,無表明幾多分,不過90頭都未必一定拿到。
如果全部都係A+,情況好唔同,機會大好多。

little_yolky 發表於 18-1-11 09:54
依家真係好多十項全能。

競爭真係越來越大,各父母都一早幫小朋友出盡百寶,
我就到最後先發覺個仔無獎係手,真係輸人9條街,
所以全部神校可以唔駛諗!!!

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-1-11 09:53
其實係咪一般卷較人哋學校深? 唔駛擔心, 呢D小朋友一般都係叻, 教署呈分次第一出, 學校就知道。不過, 有D學 ...
卷深時間緊係主因, 但拎去申請直資  之前去IN一間Band 2直資, 老師拎住佢張成績表 (CCBA), 話佢啲成績唔得, 雖然阿女成績真係一般, 但聽到個老師咁講真係幾hurt.   

littlecar 發表於 18-1-11 10:00
競爭真係越來越大,各父母都一早幫小朋友出盡百寶,
我就到最後先發覺個仔無獎係手,真係輸人9條街,
所以 ...
好彩我有朋友提點, 小二就踢佢出去比賽攞經驗。不過無問題的, 成績好至係王道。

lestat 發表於 18-1-11 10:03
卷深時間緊係主因, 但拎去申請直資  之前去IN一間Band 2直資, 老師拎住佢張成績表 (CCBA), 話佢啲 ...
C又真係有D問題, 仲要係中英兩科。不過個老師真係無乜禮貌。

little_yolky 發表於 18-1-11 10:03
好彩我有朋友提點, 小二就踢佢出去比賽攞經驗。不過無問題的, 成績好至係王道。 ...

父母功不可沒

我太唔上心

littlecar 發表於 18-1-11 10:06
父母功不可沒

我太唔上心
出外靠朋友啫。

littlecar    發表於 18-1-11 10:20
littlecar    發表於 18-1-11 10:19

排名最重要,成績表主要睇操行,我仔呈分考頭3也非全A。

little_yolky 發表於 18-1-11 10:05
C又真係有D問題, 仲要係中英兩科。不過個老師真係無乜禮貌。
如果個老師唔老實講,父母仲未必意識到小朋友成績其實唔太好。我見過有朋友,明明小朋友成績係B1C水平,父母仲FF緊話係B1A。如果唔老實同佢講,隨時派咗去B2C都唔定,到時後悔可能已經太遲。

回覆樓主:

我又想知B1A校學生成績攞C或D,我諗對比出面普通學校係咪會睇高一線??
‹ 上一主題|下一主題