用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中英數常全A到底幾有代表性?
樓主: yesthomas
go

中英數常全A到底幾有代表性?  

mcl203 發表於 18-1-12 15:19
仲揀男女校俾你大女 ~~~
你唔好嚇我得唔得呀.........

little_yolky 發表於 18-1-12 15:00
中文好就唔講得, 鐘意中文果個係大女, 數學俾人罰果個係細女。

大女鐘意睇古典小說.............. ...
唉,我仔連 skywalker 、iron man 、batman 都唔睇,又點會睇 賈寶玉、青蛇、白蛇、金毛獅王丫
.
龍應台、季羡林、張五常...........去library find find look look
Thanks!..

os_ecu 發表於 18-1-12 14:27
咁樣做可能又會因此令嗰間學校既 A 大貶值
成績量化寬鬆....
學校狂"印" A .

ANChan59 發表於 18-1-12 14:35
我的經驗也是,中英文都有分卷,清一色全A變成有難度!大分欏A易,清一色就唔簡單!
...
係, 我哋作文基本係好難攞A, 因為除咗考作, 平時全個學期作文分加埋除平均再計45%係當測驗分, 好既作文都只有85左右, 衰一次都唔得掂。

小鹿揀學校 發表於 18-1-12 15:40
唉,我仔連 skywalker 、iron man 、batman 都唔睇,又點會睇 賈寶玉、青蛇、白蛇、金毛獅王丫
.
龍應台、 ...
其實阿仔係咪鐘意數理多D?

little_yolky 發表於 18-1-12 16:00
其實阿仔係咪鐘意數理多D?

真心...其實佢科科都唔鍾意.....
佢鐘意睇 Formula 1 賽車,刺激得黎要真實,唔似 iron man 刺激得黎係虛幻超現實
又鐘意睇 NBA,d球星如數家珍,但溫中史時話比齊桓公、楚莊王悶親... .

小鹿揀學校 發表於 18-1-12 16:20
真心...其實佢科科都唔鍾意.....
佢鐘意睇 Formula 1 賽車,刺激得黎要真實,唔似 iron man 刺激得黎係虛幻 ...
我都鐘意一級方程式同NBA喎。但都唔鐘意iron man。我鐘意睇福爾摩斯, 睇佢鐘唔鐘意, 好真實架。其實去到中學, 佢應該會識揀自己鐘意既書掛(我估), 阿女小學都自己揀。至於中文科, 跟足老師指引應該掂既, 睇書都係為興趣啫。好似阿女睇書都係為咗唱戲咋, 佢最鐘意其實係歷史書, 真攞命。

little_yolky 發表於 18-1-12 16:29
我都鐘意一級方程式同NBA喎。但都唔鐘意iron man。我鐘意睇福爾摩斯, 睇佢鐘唔鐘意, 好真實架。 ...
嘩! 真係好似喎,TV冇福爾摩斯睇,但上星期錄左幾集 X-檔案 比佢睇,佢堅鐘意喎!!!
依家諗緊去鴨寮街買個機頂盒,睇下可唔可以播番d舊 X-檔案, 好似愈舊season愈好睇

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-12 13:53
你在森林裏面,森林裏有3隻老虎、2隻獅子、5隻兔仔、8隻小鳥,這個森林裏一共有動物多少? ...
老虎同獅子,和平共處還是要比武?獅子唔係住草原?點解會住森林?
小鳥入面有冇鷹?

Eat_Sleep_Play    發表於 18-1-12 18:16
王家爸爸    發表於 18-1-12 17:48

小鹿揀學校 發表於 18-1-12 16:46
嘩! 真係好似喎,TV冇福爾摩斯睇,但上星期錄左幾集 X-檔案 比佢睇,佢堅鐘意喎!!!
依家諗緊去鴨寮街買個機 ...
買樂TV電視,又大又靚,還自帶好多電視/電影睇

little_yolky 發表於 18-1-12 16:29
我都鐘意一級方程式同NBA喎。但都唔鐘意iron man。我鐘意睇福爾摩斯, 睇佢鐘唔鐘意, 好真實架。 ...
中學後,中史呢科唔使煩

little_yolky 發表於 18-1-12 09:00
我真係見過一條tricky既題目, 係阿大小二時, 題目話(真實數字已忘記):
有一班小朋友玩捉迷藏, 被捉的小朋 ...
好多小朋友會數漏自己。

little_yolky    發表於 18-1-12 18:06

小鹿揀學校 發表於 18-1-12 10:30
其實 幾時用mL,幾時用cm3 仲難分,mL 不等如 cm3
液體用mL或者cc,固體用cm3。

b3410 發表於 18-1-12 16:59
老虎同獅子,和平共處還是要比武?獅子唔係住草原?點解會住森林?
小鳥入面有冇鷹?
...
獅子係草原動物,唔會同老虎呢啲森林動物同時出現。

小鹿揀學校 發表於 18-1-12 16:46
依家諗緊去鴨寮街買個機 ...

有呀, BBC翻拍過新福爾摩斯, 係現代版, 我响now睇過, U-tube可能有? 仲睇過一套叫without a trace都好好睇。我就最鐘意Crime Investigation個Channel, 好多外國犯罪破案實錄, 但都係殺人, 有D血腥。

王家爸爸 發表於 18-1-12 17:47
液體用mL或者cc,固體用cm3。

又或者容量用mL,體積用cm3

little_yolky 發表於 18-1-12 15:53
係, 我哋作文基本係好難攞A, 因為除咗考作, 平時全個學期作文分加埋除平均再計45%係當測驗分, 好既作文都只 ...
我見過一D其它學校的P5中文作文卷 (非呈分),  有晒guide word, 真係照抄都有80分+,  難怪有D學校作文卷可以取得好高分.  所以你地學校中文要求是真高些的.

王家爸爸 發表於 18-1-11 13:11
如果睇番報告,只可以話學校係香港平均水平,即係B2。

人地係貴為’全港小學top 50’ 之一架喎

王家爸爸    發表於 18-1-13 09:55

ANChan59 發表於 18-1-12 14:35
我的經驗也是,中英文都有分卷,清一色全A變成有難度!大分欏A易,清一色就唔簡單!
...

連 “聆聽”,“說話”, “作文” 嗰啲都要 A 晒真係有難度

回覆樓主:

我覺得睇成績表係假像,一開個次第就睇通睇透。 頂多睇下你係進步中定退步緊。同埋誇區就話可能唔識你,但如果係區內,中學校長都熟哂邊間小學出咩貨。 叩門亦作用不大,因為叩門都係即時坐底鬥做卷。