用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中英數常全A到底幾有代表性?
樓主: yesthomas
go

中英數常全A到底幾有代表性?  

little_yolky 發表於 18-1-11 18:08
死咯, 原來係經常錯既題目嚟  我仲鬧到好惡拍晒枱, 問佢係咪發雞盲唔睇清楚個單位添。  ...
因為你自己細細嗰太叻,唔會中伏

Leelom 發表於 18-1-11 13:05
馮晴小六學生入讀的中學包括以下學校:
張祝珊英文中學
伊利沙伯中學
這張list 應該唔update吧!據我們所知馮晴近3年都有学生考入QC
上年亦有学生入英華女,BPS

b3410 發表於 18-1-11 18:15
因為你自己細細嗰太叻,唔會中伏
我真係見過一條tricky既題目, 係阿大小二時, 題目話(真實數字已忘記):
有一班小朋友玩捉迷藏, 被捉的小朋友樹後躲了5人, 在外的有8人, 一共有多少人玩捉迷藏?

呢題真係中伏, 因為唔記得加捉人果個小朋友。

有小學 P.4 中文卷考10頁紙 (全版字), 另一些得兩, 三頁, 都係做40分鐘.
大家都攞 A, 但你見到其實好大分別.

little_yolky 發表於 18-1-12 09:00
我真係見過一條tricky既題目, 係阿大小二時, 題目話(真實數字已忘記):
有一班小朋友玩捉迷藏, 被捉的小朋 ...
1 + 1 + 5 + 8  = 15   ?

little_yolky 發表於 18-1-11 16:25
吓? 原來呢D就係tricky題? 噚晚阿細做練習, 有題係咁(題目一直係mm, 答案無端端用cm), 佢堅做錯啦, 仲俾我 ...
其實 幾時用mL,幾時用cm3 仲難分,mL 不等如 cm3

b3410 發表於 18-1-11 12:28
我哋學校呈分試反而考的非常簡單,一個班可能一半都可以拎A

90幾分好普通,要過95,越接近100先夠膽話高分。。。。
不過又冇咩100分,唔知老師點解做到
聽聞這樣的話,冇的直升的小朋友,都可以有張比較好睇的成績表出去叩門。 ...
我地小學真係一間 happy school.......
呈一/二/三 每班有半班優異生,貼係校門壁布板的優異生list 有6/7張紙
AAAA 大傾銷......好似早年新城勁歌頒獎禮咁.

little_yolky    發表於 18-1-12 13:17

小鹿揀學校 發表於 18-1-12 10:46
我地小學真係一間 happy school.......
呈一/二/三 每班有半班優異生,貼係校門壁布板的優異生list 有6/7張 ...
AAAA 大傾銷其實係好策略,方便啲學生有需要時,可以容易啲叩門。

小鹿揀學校 發表於 18-1-12 10:30
其實 幾時用mL,幾時用cm3 仲難分,mL 不等如 cm3
唔好講到咁高層次話cm3, 阿細連mm>cm>m>km都未掂。佢夠膽死3公里=?米都唔識答, 問佢3千米等如幾多米, 佢又識答3000, 咁3公里等如幾多米, 即刻啞咗。已經同佢講過九萬次, 公里係=千米, 點解講一次就記得既嘢, 講九萬次都唔記得。

不過, 你果招對阿細掂呀, 前兩日叫佢做練習, 佢隨便做錯咗一半。噚日我同佢講, 錯一題要罰多做5題, 佢好驚, 老實咗, 剩係錯咗8題。佢一見到自己有錯, 當堂喊咗出嚟。我問佢錯8題咁要罰幾多? 佢一秒唔駛就答到我係40題了。真係快靚正。

不過, 呢招唔可以對付家姐, 因為佢係堅唔識。數研miss話佢終於無計錯數了, 不過份數換算好唔掂。

TLHE 發表於 18-1-11 19:14
這張list 應該唔update吧!據我們所知馮晴近3年都有学生考入QC
上年亦有学生入英華女,BPS
...
http://www.plkfcmps.edu.hk/new_fcs/behavior_advance.php

little_yolky 發表於 18-1-12 13:25
唔好講到咁高層次話cm3, 阿細連mm>cm>m>km都未掂。佢夠膽死3公里=?米都唔識答, 問佢3千米等如幾多米, 佢又 ...

數感人人不同是事實!

sukitelfold 發表於 18-1-12 13:39
數感人人不同是事實!
只要記住公里=千米就得, 專心D, 唔駛數感。千米>米減3個零; 米>厘米減2個零; 厘米>毫米減1個零, 完全可以記住就得, 唔駛用腦。

little_yolky 發表於 18-1-12 09:00
有一班小朋友玩捉迷藏, 被捉的小朋 ...
你在森林裏面,森林裏有3隻老虎、2隻獅子、5隻兔仔、8隻小鳥,這個森林裏一共有動物多少?

Eat_Sleep_Play 發表於 18-1-12 13:53
你在森林裏面,森林裏有3隻老虎、2隻獅子、5隻兔仔、8隻小鳥,這個森林裏一共有動物多少? ...

這題咁似小一面試

Eat_Sleep_Play    發表於 18-1-12 18:12

little_yolky 發表於 18-1-12 13:25
錯一題要罰多做5題, 佢好驚, 老實咗 ...
哈哈,阿媽終於都開竅........看來阿女離開竅也不遠了.....
其實你阿女中文咁勁,千金難買中文好! 上到中學你女就會彈出來了...
..
其實你女平時睇乜書?

我仔返左幾個月中一,發覺要跟進的反而是中文,英文佢反而話好易
之前醒左本"冰心文集"比佢,睇到佢反晒肚!! d文筆精雕細剢到呢..
之後比本"林溢欣"佢就貼地d
..
有冇作者推介?.

王家爸爸 發表於 18-1-12 12:53
AAAA 大傾銷其實係好策略,方便啲學生有需要時,可以容易啲叩門。
咁樣做可能又會因此令嗰間學校既 A 大貶值

mcl203 發表於 18-1-11 11:20

各間小學考試評核不一,所以成績表都係要回歸投考中學對某小 ...

我的經驗也是,中英文都有分卷,清一色全A變成有難度!大分欏A易,清一色就唔簡單!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

小鹿揀學校 發表於 18-1-12 14:21
哈哈,阿媽終於都開竅........看來阿女離開竅也不遠了.....
其實你阿女中文咁勁,千金難買中文好! 上 ...
中文好就唔講得, 鐘意中文果個係大女, 數學俾人罰果個係細女。

大女鐘意睇古典小說.................尤其愛情小說。平時多睇紅樓夢、牡丹亭、紫釵記、西廂記、白蛇傳果D(緊係青少年版, 唔係原著啦), 尤其鐘意紅樓夢, 紅樓夢就真係睇原著喇, 唔同版原著都有幾套。屋企有格書架係紅樓夢專櫃, 有詩辭賞析、入面D餸菜、十二金釵性格分析、二打六人物分析等等。散文佢就少睇, 迫佢至睇, 唔迫唔睇果種。之前叫「聖誕老人」送咗套倚天屠龍記俾佢, 因聖誕假係咁睇唔溫書, 俾聖誕老婆收咗佢唔準睇。另外就鐘意睇歷史書。

會唔會阿仔唔鐘意女作家D文筆? 我自己都鐘意龍應台。季羡林同張五常都好睇, 雖然文筆唔係話好似冰心咁, 但學到好多人生哲理。其實阿仔間小學出品, 無理由唔鐘意睇中文書喎。

os_ecu 發表於 18-1-12 14:27
咁樣做可能又會因此令嗰間學校既 A 大貶值
其實A係無意思既,自行階段中學主要睇EDB次第,大抽獎中學無話事權,叩門睇成績表之後考筆試。

little_yolky 發表於 18-1-12 15:00
中文好就唔講得, 鐘意中文果個係大女, 數學俾人罰果個係細女。

大女鐘意睇古典小說.............. ...
仲揀男女校俾你大女 ~~~