用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中英數常全A到底幾有代表性?
樓主: yesthomas
go

中英數常全A到底幾有代表性?   [複製鏈接]

trenycebaby 發表於 18-1-11 10:19
我又想知B1A校學生成績攞C或D,我諗對比出面普通學校係咪會睇高一線??
D係合格定唔合格?

trenycebaby 發表於 18-1-11 10:19
我又想知B1A校學生成績攞C或D,我諗對比出面普通學校係咪會睇高一線??

最重要都係睇番間中學對貴校認識幾多~~~

lestat 發表於 18-1-11 09:47
我又想問下....通常一般小學AB即係幾多分?  阿女間小學A係90~100, B就80~90, 每一科只有幾個同學有A, 攞B已經算成績好, 平均都係C, 而且亦唔會有名次, 拎張成績表出去同其他人比, 真係好唔好睇
9字頭就 A, 8字頭就 B, C好似6/7字頭.   

呈分唔放下水仲要卷深真係有少少倒米, 攪到 主科 C 咗 觀感真係差好遠的.

os_ecu 發表於 18-1-11 10:50

呈分唔放下水仲要卷深真係有少少倒米, 攪到 主科 C 咗 觀感真係 ...
但聽聞呈分卷一定深, 因為要分出高下, 如果個個分數差唔多, 好多100分, 好難分名次咁話。

os_ecu 發表於 18-1-11 10:50

呈分唔放下水仲要卷深真係有少少倒米, 攪到 主科 C 咗 觀感真係 ...
但係呈分唔係一向都會深少少同唔放水架咩? 其實唔係呈分時, 考試都唔會放水啦.

王家爸爸 發表於 18-1-11 10:21
D係合格定唔合格?

合格

little_yolky 發表於 18-1-11 10:54
但聽聞呈分卷一定深, 因為要分出高下, 如果個個分數差唔多, 好多100分, 好難分名次咁話。 ...

個個或好多同學100分果D,可能,叫做好淺~~~

mcl203 發表於 18-1-11 11:00
個個或好多同學100分果D,可能,叫做好淺~~~

有時我哋學校都賣大包。好似有次聖經考試, 連阿妹都100分, 我話:哇!咁叻既? 阿妹答:我哋班有8個100分。(我個心當堂:唓!)

我已經不斷咁催眠阿大, 同佢講考試一定會好深好深, 要小心, 要check卷, 要溫熟D。因為五年級兩次測驗都好淺, 老師一定有陰謀, 等同學輕敵, 所以考試一定會深, 尤其呈分, 叫佢唔好掉以輕心。不斷咁大魔咒...........mg:" />

chanwendy 發表於 18-1-11 10:55
但係呈分唔係一向都會深少少同唔放水架咩? 其實唔係呈分時, 考試都唔會放水啦. ...
放唔放水睇返間學校啦, 有啲放有啲唔放仲做 killer.  我知呈分試嗰次名次會大執位既多數係放咗水先會咁.

不過呈分試先嚟 killer, 對學生有乜嘢好處呢 ?

分高下係好, 但攪到有啲人成績表又 C 又 D, 真係累人累物.

trenycebaby 發表於 18-1-11 10:57
合格
分幾多級,A~F/G?

little_yolky 發表於 18-1-11 11:05
有時我哋學校都賣大包。好似有次聖經考試, 連阿妹都100分, 我話:哇!咁叻既? 阿妹答:我哋班有8 ...

各間小學考試評核不一,所以成績表都係要回歸投考中學對某小學認識有幾深。引用我小朋友當年小學做例子,(但我都係知D唔知D),佢哋好幾科都係80%考試+15%測驗(又1或2次既平均分)+5%平時分,所以取高分係好難吓既,況且, 95-99分先係A,90分先係A-,再加上中英係成績表各有6小科成績,所以全A係不可能。所以,早陣有網友話佢親戚小朋友全A,我好懷疑佢親戚講左幾多俾佢知。

又舉例,若用佢地張成績表去叩迦密,要全A,係連叩門表都唔會俾既。所以,中學對小學認識好重要~~~

王家爸爸 發表於 18-1-11 11:16
分幾多級,A~F/G?
我哋學校唔合格係寫D*。

王家爸爸 發表於 18-1-11 11:16
分幾多級,A~F/G?

5級,E吾合格

trenycebaby 發表於 18-1-11 11:22
5級,E吾合格
如果緊緊合格,對中學老師來講,印象一定唔太好。

trenycebaby 發表於 18-1-11 11:22
5級,E吾合格

但係B1A校d卷實深過其他校,佢d卷係而家既中一二既嘢

trenycebaby 發表於 18-1-11 11:27

咁強勁?中一二野,同邊D中學比較? ~~~

bettyay    發表於 18-1-11 11:53
王家爸爸    發表於 18-1-11 11:35

trenycebaby 發表於 18-1-11 11:27
老實講,最好問清楚老師,小朋友既banding。

其實...係咪坊間經常誤會教先左1-2年既程度
若...用有S1-2程度 去考P6既Pre-S1...是否應位列前端先至合理?
若不...咁係代表 ??...用唔相應程度去考低一級既Pre-S1 ~~~

mcl203 發表於 18-1-11 11:51
若...用有S1-2程度 去考P6既Pre-S1...是否應位列前端先至合理?
...
我知好多名校都會教定S1,可能係一種拔尖方法,尖子入到名中學成績好,會影響小學形象,間接增加將來學生取錄機會!但對普通或者差d個批其實無大幫助,可能會弄巧反拙!

mcl203 發表於 18-1-11 11:51
...
考語文可能會,但數學則不一定

王家爸爸    發表於 18-1-11 12:38
‹ 上一主題|下一主題