用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中英數常全A到底幾有代表性?
樓主: yesthomas
go

中英數常全A到底幾有代表性?  

醒目開學勳章

mcl203 發表於 18-1-18 11:37
好多年前了,邊個校長都一樣,只可以等佢畢業~~~
咁spc嘅戰鬥力應該提升唔少

王家爸爸 發表於 18-1-18 11:26
女校都好睇操行,男校只要唔差就得。武林高手唔應該去呢個華山,應該向東走,去另一個華山。
...
桂華山....

b3410 發表於 18-1-18 13:04
我大女小學6年,只攞過2次A-,  其他都係B+  次次問老師操行方面如何進步,都話,其實好乖,不過上堂有時傾計。。。。 ...
上堂有時傾計 <<<< 可能同我仔傾計....有段時間我仔坐你女隔離....
所以我仔又係 B+ !!! 接過成績表時即時呆了,要成分鐘先回到魂,再收拾心情應對班主任..

b3410 發表於 18-1-18 13:04
我大女小學6年,只攞過2次A-,  其他都係B+  次次問老師操行方面如何進步,都話,其實好乖,不過上 ...
我大女都試過兩次A-, 一次係小一第一個學期, 咁我問班主任佢有乜要改善, 佢話無, 我話見佢操行A-, 即係有改善既空間, 點知佢話:小一啱啱入學, 唔好俾A, 等佢有改善既地方, 咁我再問, 咁佢有乜需要改善, 佢答:無。

little_yolky 發表於 18-1-18 14:17
我大女都試過兩次A-, 一次係小一第一個學期, 咁我問班主任佢有乜要改善, 佢話無, 我話見佢操行A-, 即係有改 ...

操行拿A才奇怪,完美的人?

醒目開學勳章

asweetmom 發表於 18-1-18 14:27
老師眼中完美

asweetmom 發表於 18-1-18 14:27
我哋好多的。阿大只有兩個學期無A, 另一個學期係小四上學期, 老師話佢唔夠主動, 有時問問題知道佢一定識, 但佢永遠唔會主動舉手答, 要問佢佢先會答。我問阿女點解唔主動答, 阿女話成日舉手搶住答, 好似好巴閉咁, 俾人以為佢認叻, 所以佢識都唔會舉手。做人做得佢咁低調。

little_yolky 發表於 18-1-18 14:37
我哋好多的。阿大只有兩個學期無A, 另一個學期係小四上學期, 老師話佢唔夠主動, 有時問問題知道佢一定識,  ...

識就一定要舉手答?!甚麼老師,只是為了自己面子。

asweetmom 發表於 18-1-18 14:43
識就一定要舉手答?!甚麼老師,只是為了自己面子。
佢個point係話阿女唔夠主動, 呢點我又接受既, 佢俾C6教導下, 係唔主動又低調既, 乜都要收收埋埋, 完全唔係我既style。我都覺得應該要爭取表現既。

操行對於女仔黎講, 易A 少少既. 我女年年都A

little_yolky 發表於 18-1-18 14:48
佢個point係話阿女唔夠主動, 呢點我又接受既, 佢俾C6教導下, 係唔主動又低調既, 乜都要收收埋埋, 完全唔係 ...

我那次投訴了那位老師,叫她列一個標準,如何做/做甚麼/做多少次才是主動的學生。

nillnill 發表於 18-1-18 11:08
唔係。85-100 A,70-84 B
小兒學校都係85分以上A,學校可能想成績表靚d幫助學生找中學,但仲有一個grade叫A+,無講過係幾多分,但憑小朋友過往分數推測,大概95或以上。另外操行都係計分制,會推精英班同學係校內做各種服務生務求可以拿A。

小黃豆B 發表於 18-1-18 15:08
小兒學校都係85分以上A,學校可能想成績表靚d幫助學生找中學,但仲有一個grade叫A+,無講過係幾多分,但憑 ...

這樣做反而有反效果

小鹿揀學校 發表於 18-1-18 14:13
上堂有時傾計
睇來係拖累咗你仔,因為我女年年因為呢樣冇A。。。邊個坐隔離累邊個

Yanamami 發表於 18-1-18 11:33
我女小学85都係A
好鬆

happyfamilybaby 發表於 18-1-18 19:12
好鬆

係呀~~StraightA既人唔少~我成曰話我地係happy school無人信……

Yanamami 發表於 18-1-18 19:14
係呀~~StraightA既人唔少~我成曰話我地係happy school無人信……

如果一間學校的考核好多openend /long q/ 不供詞之類,  85都唔係易, straight A 的人叻人啦. 起碼高階技巧是比較有能力的.