用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中英數常全A到底幾有代表性?
樓主: yesthomas
go

中英數常全A到底幾有代表性?   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 18-1-12 14:21
哈哈,阿媽終於都開竅........看來阿女離開竅也不遠了.....
其實你阿女中文咁勁,千金難買中文好! 上 ...

千萬別看謝冰心。我們从大陸過來的都知道,這是拍馬屁上位的政治正确女,哪有文筆,小學生水平罷了。文筆好,看看香港的作家黃碧云。

sukitelfold 發表於 18-1-13 14:54
意思上又有少少出入。

例如一些揸拍嘅運動,稱「手感」或「球感」,有些小朋友初學,一上手自然得心應手 ...

我明白先天及後天的分別,小兒的數學的能力及感覺是有些特異功能的,所以在概念及速度上是有明顯分別!

因為我看你列出的定義,我看完才覺得是概念,因為那些定義似針對學習困難的學生,好大機會跟先天沒有優勢,要靠後天培養!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

RiboMM 發表於 18-1-13 16:22
千萬別看謝冰心。我們从大陸過來的都知道,這是拍馬屁上位的政治正确女,哪有文筆,小學生水平罷了。文筆 ...
黃碧雲小朋友睇是否太過激烈

b3410 發表於 18-1-13 17:34
黃碧雲小朋友睇是否太過激烈

又係喔。梗睇冰心死對頭林徽因的吧

ANChan59 發表於 18-1-13 16:42
我明白先天及後天的分別,小兒的數學的能力及感覺是有些特異功能的,所以在概念及速度上是有明顯分別!

...

不如你又講解一下你的見解,什麼是數感?

sukitelfold 發表於 18-1-13 19:26

我真是冇概念!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

RiboMM 發表於 18-1-13 16:22
千萬別看謝冰心。我們从大陸過來的都知道,這是拍馬屁上位的政治正确女,哪有文筆,小學生水平罷了。文筆 ...
對於一些名家,我們就只管欣賞他們的專長、作品就好了......至於人品、政治取向就...
另一個例子是 除志摩 .

HM168 發表於 18-1-13 11:28
same,阿仔可以研究到車幾時轉款及新舊款之分別,那款有什麼特式
我仔都係....
例如明明2016比2015款只作 facelift 改動,但佢都分得出,例如2016款改左車頭燈燈面形狀 ...

RiboMM 發表於 18-1-13 08:33
介唔介意我分享下我仔例子?從小喜歡車,听聲音都知好多具體細節,這時候你要借機會提問,鼓勵仔去check 深一層。我仔每期top gear雜誌加電視必睇,每次又會收到爸爸媽媽好多問題,不知不覺,就自己查找好多物理,數學,英語,化學,美學設計,空氣動力學等知識,同埋學到如何寫出來表達,以及不同意見方點樣辯論。其實,家長識得引導真係好重要嘎。你試一試?good luck....
多謝分享...
雖然我仔冇你仔咁勁識查找物理,數學,英語,化學,美學設計,空氣動力學等知識......
.
但佢睇 Formula 1 都睇得好深入,例如佢會考我點解F1車高速轉灣唔會反車? 原理同飛機飛行一樣,只不過上下氣流速度同飛機相反,飛機被托上空中,而F1車被下壓力約4/5G(G for gravity)壓在地上所以唔會反車云云

.
溫馨提示:top gear season24 星期一開始 9:30pm 明珠台 .

小鹿揀學校 發表於 18-1-14 10:01
多謝分享...
雖然我仔冇你仔咁勁識查找物理,數學,英語,化學,美學設計,空氣動力學等知識......
. ...

yes,好耶

HaYi 發表於 18-1-12 18:40
我見過一D其它學校的P5中文作文卷 (非呈分),  有晒guide word, 真係照抄都有80分+,  難怪有D學校作文卷可以 ...
P5英作都有guide words咁好? 仲有科oral, 我哋小二開始就要考天才, 我以為間間都係咁, 但上星期我响體育館外面等阿大放學, 見有位媽咪同阿仔溫oral exam, 睇佢阿仔應該有四年級, 居然有範圍溫咁好!我次次都好似無俾武器就送阿細上戰場咁, 個心好不安(雖然佢好安樂)。

little_yolky 發表於 18-1-15 08:35
P5英作都有guide words咁好? 仲有科oral, 我哋小二開始就要考天才, 我以為間間都係咁, 但上星期 ...
有得溫...乜都有得溫....
阿仔溫 listening 的方法是考之前果晚睇左套 starwars ... 真人真事,上個星期的事 ..

小鹿揀學校 發表於 18-1-15 08:57
有得溫...乜都有得溫....
阿仔溫 listening 的方法是考之前果晚睇左套 starwars ... 真人真事,上個星期的 ...
但係人哋學校好好, 有埋syllabus, 有埋題目, 預先準備好就包無死, 我哋真係考天才。好彩中文說話有範圍, 唔係就死得。

BTW, 錯1罰5最新成果係練習做到第三份, 已經100分了。有D細路真係唔嚇唔得既。到做時間份練習, 佢又錯到飛起, 我就知道佢係真唔識, 就再仔細教一次。呢個方法真係好, 可以分開佢係發夢定真係唔識, 慳返好多時間, 同埋可以重點教。

little_yolky 發表於 18-1-15 09:02
BTW, 錯1罰5最新成果係練習做到第三份, 已經100分了。 ...

little_yolky 發表於 18-1-15 08:35
P5英作都有guide words咁好? 仲有科oral, 我哋小二開始就要考天才, 我以為間間都係咁, 但上星期 ...
高小有guide words未必係好事,記得我嗰兩個,無論中文定英文,都會唔記得用啲guide words,被扣分。

sukitelfold 發表於 18-1-13 19:26
數感係個人對數學(尤其係數字之間,同埋數字同符號之間)關係既直覺、天生理既解能力。因為係直覺、天生既,所以無得從無數感訓練到有數感,只可能從有好既數感訓練到更好。

little_yolky 發表於 18-1-15 09:02
但係人哋學校好好, 有埋syllabus, 有埋題目, 預先準備好就包無死, 我哋真係考天才。好彩中文說話有範圍, 唔 ...

有sb 未必易,我地都有,有次是做記者,有次是用q card 演講,内容自訂,可以準備,但要背出來,有限時不多不少,表情身體語言計分,仲有過後q and a...但好多学校仍是4格,用下書中句子如must not could not...etc去形容已可取高分

王家爸爸 發表於 18-1-15 09:31
數感係個人對數學(尤其係數字之間,同埋數字同符號之間)關係既直覺、天生理既解能力。因為係直覺、天生既 ...

數感差的連心算都慢過人.  碰上百分率呢些要多步做的更慢,數感差可能都有關方向感差,我自己來說空間感好,但方向感差,見到有方向題我要畫個compass先吾錯,執輸

HaYi 發表於 18-1-15 15:03
有sb 未必易,我地都有,有次是做記者,有次是用q card 演講,内容自訂,可以準備,但要背出來,有限時不 ...
有嘢俾我準備既, 就算幾難都可以迎刃而解, 無得準備, 就阿妹最開心。

HaYi    發表於 18-1-15 16:19

HaYi 發表於 18-1-15 15:10
數感差的連心算都慢過人.  碰上百分率呢些要多步做的更慢,數感差可能都有關方向感差,我自己來說空間感好 ...
咦? 原來數感同方向有關嗎?

唔怪得次次出街C6唔响度, 我就叫阿妹帶我行。家姐就係路痴。話說我哋御用E生响九龍, C6平時同兩隻馬騮由旺角火車站行過去。佢兩個去睇E生仲多過去茶樓。有次C6唔响度, 我同家姐去睇E生, 問家姐識唔識去, 家姐話識, 咁叫佢帶路啦, 佢就帶咗我去旺角火車站出面個的士站。

HaYi    發表於 18-1-15 17:25
bettyay    發表於 18-1-15 16:48
‹ 上一主題|下一主題