用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問48校網,李兆強
go

想問48校網,李兆強

我大女得15分,讀金麗幼稚園,
學術方面ok,
想入李兆強,係咪無咩可能?

仲要佢係超細b,now k2,
說話唔叻。
藍靈收左佢repeat k2,
可訓練下佢講野同創意。

想問大家認為留係金麗好,
因為金麗派位較好。
定train多佢一年,再博李兆強好。
但金麗好似比藍靈易入李兆強。

回覆樓主:

派位係運氣,與讀的幼稚園無關。

lulumelody 發表於 18-1-11 00:08

我明白,只係聽聞李兆強多收金麗學校,因此有以上疑問

lulumelody 發表於 18-1-11 00:08

而且抽得不好,可叩門

藍靈同金麗,無咩分別咋喎。

而且你都講,兆強鍾意收金麗學生(傳聞)
我完全諗唔到原因點解要轉校,仲要repeat.

就算叩門入都看不到藍靈優勢

DengCK 發表於 18-1-11 18:01
藍靈同金麗,無咩分別咋喎。

而且你都講,兆強鍾意收金麗學生(傳聞)

唔係因為我中意藍靈而轉,而係覺得個女超細b而轉。所以我想入李兆,但我唔係完全覺得因爲金麗而要repeat,只係有需要

Leeleelau 發表於 18-1-11 20:48
唔係因為我中意藍靈而轉,而係覺得個女超細b而轉。所以我想入李兆,但我唔係完全覺得因爲金麗而要repeat, ...

你驚個女跟唔上小學?

DengCK 發表於 18-1-11 20:50
你驚個女跟唔上小學?

係,純大抽獎無問題,但我真係驚抽得差,唯有叩門,講野仲係一舊舊咁

Leeleelau 發表於 18-1-11 20:48
唔係因為我中意藍靈而轉,而係覺得個女超細b而轉。所以我想入李兆,但我唔係完全覺得因爲金麗而要repeat, ...
咁你都話"有需要"重讀, 你自己有答案了吧
即使讀金麗, 或許係叩門時較大機會, 唔係抽獎個刻大機會
重讀金麗都未必叩到, 唔重讀就更likely叩唔到
即使唔重讀, 好彩抽到入左, 能否跟得上小一進度?

Leeleelau 發表於 18-1-10 22:56
學術方面ok,

兩間李兆強,收好多金麗的扣門生,我唔清楚是因為學生太醒,還是校長有溝通。所以,我覺得還是留在金麗,比去藍靈更有保障。而且去藍靈更要浪費多一年時間。如果必需重讀以買一個扣門的優勢,可否在金麗重讀呢?

派位看運氣及扣門看實力,細女比細仔優勝,有細女都可以成功扣到門的,重點是你點倍養自己孩子和看她的能力。

只供參考,你自己再想想。

回覆樓主

你不如同老師傾吓,佢清楚你孩子的能力。

當初幼稚園入學已選擇做超細B,你話學術又ok, 又為何現在轉軚?

再講現在K2, 到叩門有17-18個月,不如你用這段時間訓練吓仲好,轉校唔適應仲衰。

tester5 發表於 18-1-18 12:29
兩間李兆強,收好多金麗的扣門生,我唔清楚是因為學生太醒,還是校長有溝通。所以,我覺得還是留在金麗, ...

我見你曾考入兆強,請問你都係金麗幼稚園出來的嗎?(好奇問下)
因為我覺得個女說話太差,比佢讀多年,好過推佢去出去考。

星星的後裔 發表於 18-1-18 17:45
你不如同老師傾吓,佢清楚你孩子的能力。

當初幼稚園入學已選擇做超細B,你話學術又ok, 又為何現在轉軚?

因為說話太差,無組織,如中英係可以的,數學差。

Leeleelau 發表於 18-1-18 23:09
因為說話太差,無組織,如中英係可以的,數學差。

有例子嗎? 你只是完成幼稚園階段的一半就覺唔唔得?會否對女兒太無信心?

點都好, 你實際心意已決, 只是要聽想聽的說話。祝小朋友好運。

回覆樓主

先不說入不入李兆強,可以先考慮轉校帶俾小朋友影響? 是否遠了上學? 朋友網絡會完全崩潰?Repeat 帶俾小朋友影響?

Leeleelau 發表於 18-1-18 23:08
我見你曾考入兆強,請問你都係金麗幼稚園出來的嗎?(好奇問下)
因為我覺得個女說話太差,比佢讀多年,好 ...

不是金麗,是外區happy school,是好幸運才考入。
但我知兆強收很多金麗扣門生,金麗訓練學生是有方法的。所以,如果你目標是入兆強,「我覺得」似乎留在金麗會較好。當然是否必要入兆強呢?又是另一個考慮。藍田幾間學校也很熱門,有很多好學校。

而你也要預算,即使去藍靈,也有可無是抽獎不中兆強,扣門不成功的。你要有這個心理預備,接受到就去藍靈吧。每一個決定,都有得有失,只要你接受到最差情況,而又覺得多讀一年比女女訓練自信更好,也可能是值得的。加油。

Leeleelau 發表於 18-1-10 22:56
學術方面ok,
我從來都認為, 幼稚園無必要repeat

留班一年, 唔一定能增加你入某校既機會.

而且轉去一D無乜學術訓練既幼稚園, 但目標係入間極重視學術,是否有點矛盾呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

傳聞1, 兆強扣門鍾意收金麗學生其中一個原因係金麗有跳舞隊伍,仲拎到獎既.
傳聞2, 因為聖匠都搞左隊跳舞隊, 亦都有拎獎, 所以對上17/18年扣門多左收聖匠學生.
當然, 扣門位其實又唔係多, 所以一間幼稚園被收多了1,2個學生, 感覺比率上又高左幾個%. 究竟係咁岩果年D學生特別標青定其他原因, 保唔保持到?就真係唔知喇.

tester5 發表於 18-1-19 09:43
不是金麗,是外區happy school,是好幸運才考入。
但我知兆強收很多金麗扣門生,金麗訓練學生是有方法的。 ...

Thx只係我係因佢既缺點而被佢重讀,打好個底先上小學,我覺得會上到小學無咁辛苦

hkpapa852 發表於 18-1-19 10:20
我從來都認為, 幼稚園無必要repeat

留班一年, 唔一定能增加你入某校既機會.

只係我係因佢既缺點(唔夠大膽,推佢去小學面試,我驚佢辛苦)而被佢重讀,打好個底先上小學,我覺得會上到小學無咁辛苦,唔係為做大而大