用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 國際音小既中學
go

國際音小既中學

有沒有小朋友今年申請中一面試?

簽名被屏蔽

回覆樓主

有沒有人收到e mail?

jli008 發表於 18-1-10 21:33
我也想知聽人說是否真的也很難入?

應該不難入吧,尼度無乜人談論應該吾系熱門

angiehouse 發表於 18-1-19 07:41

因為學校無簡介會,亦好似無特別宣傳招生,所以少人談論。不過的確唔係熱門學校。

的確唔係熱門, 但呢間中學有個好處:

1. 可能係全港唯一一間開辦NSS, 有offer仲可以繼續去等抽獎結果既中學, 因為佢唔係直資, 係私校
2. 呢間中學既DSE成績, 其實比不少坊間所謂既B1C學校還要好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-19 18:10

1. 可能係全港唯一一間開辦NSS, 有offer仲可以繼續去等抽獎結果既中學 ...

不過佢地係一條(emoji)學校,已有一班小學生直上中學,放出來既位吾多

1. 可能係全港唯一一間開辦NSS, 有offer仲可以繼續去等抽獎結果既中學 ...

什麼是NNS

什麼是NSs

laiyuen 發表於 18-1-19 18:04

因為學校無簡介會,亦好似無特別宣傳招生,所以少人談論。 ...
小學比較多人討論,曾經都多人提

小學冇呈分試,所以冇全港次第,係冇得參加抽獎,只可以家長自己去教統局攞表格參加自行,但由於冇全港次第,自行的成功機會不太肯定。

cheungoli 發表於 18-1-19 18:59
小學冇呈分試,所以冇全港次第,係冇得參加抽獎,只可以家長自己去教統局攞表格參加自行,但由於冇全港次 ...

即係局住要一條龍

chun媽 發表於 18-1-19 19:21
即係局住要一條龍

都唔係,好多考直資,曾有同學自行成功

artroboy 發表於 18-1-19 18:26
小學比較多人討論,曾經都多人提

小學最早收生,成為水泡重災區。

BOBO1229 發表於 18-1-19 18:19
什麼是NSs

NSS即係新高中課程
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

os_ecu 發表於 18-1-19 19:53
小學最早收生,成為水泡重災區。

的確好多小學家長當佢係水泡,不過現實係,呢間水泡既中學,DSE成績比不少幾千人(考小一時)爭去報考既直資龍校還要好。

應該唔會吧!以我所知,每年六年畢業生,並不是每人都會升去音中,有些去外國讀書,有些去另一所學校,而且,升上中學後,每級總有幾位同學退學。

bb108 發表於 18-1-22 10:19
應該唔會吧!以我所知,每年六年畢業生,並不是每人都會升去音中,有些去外國讀書,有些去另一所學校,而 ...

甘即系有位,甘未吾難入囉

angiehouse 發表於 18-1-22 17:23
甘即系有位,甘未吾難入囉

但呢幾年小學部收多左人,有5班每班都有成3x個學生,雖然有些會去外國升學或轉去其他學校,但相信人數會比依家中學各級多。
不過,我自己覺得未必有咁多人報考,因為始終未必每人都like不是已成績作買點既學校。

回覆樓主

7月10 日放榜後,中一有叩門位嗎?