用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教 vs 聖公會
樓主: Lalaji
go

高主教 vs 聖公會  

HauMiranda 發表於 18-1-12 16:42
多謝你!當年我女考龍幼第一間便是高幼,怎知最後全軍覆沒。本來都擔心高幼男多女少未必適合女孩子,但隨 ...

最後決定跟家姐一齊返學?

monodad 發表於 18-1-12 16:44
最後決定跟家姐一齊返學?

應該係,但放棄高小是一個痛苦的決定

HauMiranda 發表於 18-1-12 17:01
應該係,但放棄高小是一個痛苦的決定

咁做福咗其他waiting嘅小朋友都係好事

Lalaji 發表於 18-1-12 16:26
知唔知高幼會否優先收細佬妹

這方面我真的要推介高幼,真是十分十分有人情味!
P.S. 我仔k3插入譏口幼,雖然是新生,但學校給予我仔很多發揮的機會,包括參加集誦比賽、新年舞獅表演等,當時的班主任也不時update我仔插班後的情況,我仔兩個星期便適應了。今年也有新同學插入,校長有一日上學時見到他,更走上前歡迎他加入高幼大家庭,真窩心!

monodad 發表於 18-1-12 17:02
咁做福咗其他waiting嘅小朋友都係好事

又係既,班中還有些心儀高小的同學等call

HauMiranda 發表於 18-1-12 17:09
這方面我真的要推介高幼,真是十分十分有人情味!
P.S. 我仔k3插入譏口幼,雖然是新生,但學校給予我仔很 ...

但聽聞老師turnover高。有影響嗎?仲會唔會keep到咁好

Lalaji 發表於 18-1-12 17:26
但聽聞老師turnover高。有影響嗎?仲會唔會keep到咁好

Net teacher轉得好快,之前一位英抆老師又去了深造辭職,我女那班也試過有老師中途走了,但我眼見turnover rate又不是大家所聞的那樣高,老師有些的確很green但我遇過的都很有愛心,至少我小朋友k1及k2的班主任還在學校任教,我仔當年k3的三位老師還在學校任職,其他有教過我小朋友的老師,如宗教、英文及普通話也在任教,所以我又不太覺得老師的辭職會有很大的影響。

Lalaji 發表於 18-1-12 17:26

哈哈,呢個幾得意,話說小女去黃大仙區某生頂女龍幼interview 時竟然撞返兩個高幼老師,佢仲對小女十分殷切,相當照顧佢。講返正題,學校最core嘅係管理層質素,如校長、主任、資深老師等等,假如呢個level嘅人仕冇重大改變嘅話,有老師想更上一層樓亦無可厚非,但亦證明高幼除左訓練學生有質素之外,培訓老師亦有一手。

Lalaji 發表於 18-1-12 16:32
咁就好啦。呢點好緊要

但聖公會除了真係超細b的,都冇聽過唔收。超細b有d當年都收,有d下年考也收了

回覆樓主

SKH的backup 是聖公會屬下的小學,SPCC 是其中一間神校,還有很多名校、神校都是聖公會屬下,所以選擇SKH日後的路會闊啲

hello22 發表於 18-1-12 18:21
SKH的backup 是聖公會屬下的小學,SPCC 是其中一間神校,還有很多名校、神校都是聖公會屬下,所以選擇SKH日 ...

直私除咗spcc、 DGJS、DBSPD同SPB之外,好似無咩其他係聖公會屬下嘅小學,至於聖公會嘅津校又係咪SKH叩門有優先?如果有上面果4間直私做backup又好似幾唔錯,但係咪真係backup SKH 嘅呢?

P.S. 純屬求知,絕無惡意。

monodad 發表於 18-1-12 18:43
直私除咗spcc、 DGJS、DBSPD同SPB之外,好似無咩其他係聖公會屬下嘅小學,至於聖公會嘅津校又係咪SKH叩門 ...

聖公會嘅津校有邊D?

如聖彼得,聖雅各

Mie1107 發表於 18-1-12 18:46
聖公會嘅津校有邊D?

有好多,出名嘅有:仁立,兩間李兆強等等,但上面個list只有st peter、 st James、拔小、聖公會聖若瑟、聖米同聖公會基恩。以上圖睇,如果撇除自行收生外,其他有機會以大抽獎或叩門入聖公會津小嘅學校就包括st peter、st James、聖米、拔小、基恩同聖公會聖若瑟。

monodad 發表於 18-1-12 19:03
有好多,出名嘅有:仁立,兩間李兆強等等,但上面個list只有st peter、 st James、拔小、聖公會聖若瑟、聖 ...

請問聖公會k入天主教primary 會唔會零機會?或好少好少?

Mie1107 發表於 18-1-12 22:41
請問聖公會k入天主教primary 會唔會零機會?或好少好少?

其實我覺得冇關係

回覆樓主

SKH 學生考SPCC , DGS 基本都有2nd in

bullystick 發表於 18-1-11 16:29
回覆 foopopo 的帖子

For 2016, SKH had about 11 students got into SPCC, another 11 got into SPC-PS,  ...

Spc-ps is which school?

Mie1107 發表於 18-1-14 01:47
Spc-ps is which school?

St. Paul boys

bullystick 發表於 18-1-11 16:29
回覆 foopopo 的帖子

For 2016, SKH had about 11 students got into SPCC, another 11 got into SPC-PS,  ...

呢個數字比較可信,希望2017年都可以keep到好成績