用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教 vs 聖公會
樓主: Lalaji
go

高主教 vs 聖公會   [複製鏈接]

lunhome 發表於 18-1-12 09:43
SKH可能人數都差不多,但畢業人數是寶山一倍。
寶山基本上都冇公開招生,即使可以報都,張form 都要填曬父母小學中學大學讀邊間,其實都好易揀學生

Lalaji 發表於 18-1-12 09:11
有時我係度諗spcc呢啲神校收咁多有關係幼稚園的學生點保證學生質數?莫講pn考寶山時小朋友只係一舊飯,就 ...
有樣嘢叫基因㗎嘛。父母係哈佛耶魯劍牛,或者好識做生意有社會名望 (寶山心儀家長),個腦都高質,個小朋友遺傳到大多數都唔會差,依家D父母又俾咁多資源唔會縱仔女,加上上playgroup 咁耐時間都睇到個小朋友咩料子,D學生多數都好好㗎喇。而且寶山師資好又小班,train 完三4年,出品有D保證㗎。

回覆樓主:

有冇家長可以評吓高主教相比聖公會的優勢?

Lalaji 發表於 18-1-12 12:05
有冇家長可以評吓高主教相比聖公會的優勢?

高幼嘅優勢係9成升B1小學

monodad 發表於 18-1-12 15:30
高幼嘅優勢係9成升B1小學

高幼會唔會在教學上太傳統,太死板?

Lalaji 發表於 18-1-12 15:31
高幼會唔會在教學上太傳統,太死板?

呢個問題唔識點答,所謂活動教學嘅幼稚園其實係點活動咁教?而所謂傳統教學嘅幼稚園又會係點傳統?不過我只可以以過來人身份分享一下考小一嘅經驗,就係我應該未考過一間小學係好活動咁考學生,但認字、睇問題作答、看圖形容presentation、認幾何圖形、時事常識等等。我諗高幼嘅教學應該可以涵蓋到呢方面嘅知識。

monodad 發表於 18-1-12 15:49

呢個問題唔識點答,所謂活動教學嘅幼稚園其實係點活動咁教 ...

你作為用家,認為高幼優點決點分別在那。你小朋友升小滿意嗎。高幼幫到忙嗎

Lalaji 發表於 18-1-12 16:04
你作為用家,認為高幼優點決點分別在那。你小朋友升小滿意嗎。高幼幫到忙嗎
...

優點係德育、升小成績、有高小backup、銜接傳統小學十非好,而缺點係貴。

P.S. 有幸有10間8間直私offer,最後叩入津校,唔敢講高幼幫唔幫到手,但讀小一果年的確係食高幼老本都考得唔錯。

monodad 發表於 18-1-12 16:08

嘩,真係好叻

我見高幼升小分佈有不少華仁,st joe等名津。高幼應該唔俾抽獎。知唔知呢啲係自行定叩門來的。

Lalaji 發表於 18-1-12 16:16
嘩,真係好叻

我見高幼升小分佈有不少華仁,st joe等名津。高幼應該唔俾抽獎。知唔知呢啲係自行定叩門來 ...

自行同叩門都有

回覆樓主

我認為高幼絕對不傳統,小朋友上課好開心,學校不時搞課堂活動,如夏天在操場玩水,冬天在課室吃火鍋,秋天會去維園「感受」甚麼是秋天,又有參觀派口動等。平時他們在課室要主動完成教具(有幾個tasks, 如完成classwork就可以去做教具,快則幾日完成一份便有獎),可見學校都好鼓勵學生主動學習。此外,學校又舉辦很多大型活動,例如一年一度會辦攤位遊戲,慶祝新年/聖誕,每逢聖誕及學期尾會去教堂舉行祝福禮,總之活動多到數都數唔晒!
如果說考小一,我大女讀幼稚園時冇龍,雖然都考到心儀私小,但都好大壓力;相反,細女讀高幼有龍,幸得高小做backup, 壓力比大女考的時候細好多,報學校的數目也少了一半,最後考6間有4間offers.
高幼學術都有番咁上下,但當然考小一,家長不可以全靠學校,自己也不可怠慢,不是一定要外補,但一定要鼓勵小朋友多閲讀,並帶小朋友到香港不同地方走走擴闊視野!

monodad 發表於 18-1-12 16:16
自行同叩門都有

好多謝你的分享。高幼生考到高小但又放返出來的位會優先留俾其他高幼生嗎。我見近年都收唔足說好預留的80 至 100個

HauMiranda 發表於 18-1-12 16:21
我認為高幼絕對不傳統,小朋友上課好開心,學校不時搞課堂活動,如夏天在操場玩水,冬天在課室吃火鍋,秋天 ...

知唔知高幼會否優先收細佬妹

Lalaji 發表於 18-1-12 16:22
好多謝你的分享。高幼生考到高小但又放返出來的位會優先留俾其他高幼生嗎。我見近年都收唔足說好預留的80  ...

高幼係爭取高幼生放棄嘅高小offer俾返高幼嘅waiting,但至於係咪百分百執行,我唔敢答妳,但證明咗有高小offer但同時考到心儀私小嘅小朋友的確有好多。

Lalaji 發表於 18-1-12 16:22
好多謝你的分享。高幼生考到高小但又放返出來的位會優先留俾其他高幼生嗎。我見近年都收唔足說好預留的80  ...

關於高幼生棄高小是否由高幼生補上,大家還是估估下,不過看今年情況,註冊日後我班有三位小朋友收call waiting, 同時亦有外校生收call. 另外我們也知道這幾年不少高幼生註冊高小後六月叩門後放棄高小,以致有些高幼waiting的同學遲至八月才收高小call, 但有些因已交了大訂做校服,所以即使收call也不讀高小。

Lalaji 發表於 18-1-12 16:26
知唔知高幼會否優先收細佬妹

必收

HauMiranda 發表於 18-1-12 16:21
我認為高幼絕對不傳統,小朋友上課好開心,學校不時搞課堂活動,如夏天在操場玩水,冬天在課室吃火鍋,秋天 ...

恭喜妳女女,龍年都咁叻

monodad 發表於 18-1-12 16:30
必收

咁就好啦。呢點好緊要

HauMiranda 發表於 18-1-12 16:30
關於高幼生棄高小是否由高幼生補上,大家還是估估下,不過看今年情況,註冊日後我班有三位小朋友收call wa ...

聽到你和monodad的詳盡分享。我對高幼信心大增。應該會㨂高幼

monodad 發表於 18-1-12 16:32

恭喜妳女女,龍年都咁叻

多謝你!當年我女考龍幼第一間便是高幼,怎知最後全軍覆沒。本來都擔心高幼男多女少未必適合女孩子,但隨後我很感恩上天讓我女女只有高幼offers! 高幼給我女女的,學術是其次,更重要是令我女更有自信,並學懂凡事感恩,也要做一個有禮貌的小朋友!畢業了,真捨不捨得讀了三年的高幼!
‹ 上一主題|下一主題