用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教 vs 聖公會
樓主: Lalaji
go

高主教 vs 聖公會  

foopopo 發表於 18-1-11 15:48
似堅。

即10人左右入 SPCC

如果只有十個,話入聖公會係去SPCC的途徑有點言過其實。

但聽聞學校本身的確幾好

Lalaji 發表於 18-1-11 15:56
如果只有十個,話入聖公會係去SPCC的途徑有點言過其實。

但聽聞學校本身的確幾好
聖公會考/派既小學 offer 又真係不錯。

foopopo 發表於 18-1-11 15:27
謝謝。

因網頁係寫 49.2%,無寫幾多人畢業........ 我再係幼稚園概覽睇大約140人!
朋友個仔去年喺嗰度讀,我特登問佢全級幾人,我用嚟估計吓我個仔今年有幾多個P1同學嚟自寶山....
你本幼稚園概覽... well.... no comment

回覆 foopopo 的帖子

For 2016, SKH had about 11 students got into SPCC, another 11 got into SPC-PS, 5 got in to DGJS. That's out of a class of about 170 or 180 students.

Lalaji 發表於 18-1-11 15:44
呢個報告唔知真唔真

哈哈,一定冇可能10個8個,一班都唔止呢個數。
Skh 一年的確30-40人入spcc。不過好多真係有關係人士。
你去spcc網址,會專登安排skh去spcc參觀。得10個8個,我估唔會咁安排囉

仲有,我好肯定其他學校的數字都錯。

lunhome 發表於 18-1-11 16:28
朋友個仔去年喺嗰度讀,我特登問佢全級幾人,我用嚟估計吓我個仔今年有幾多個P1同學嚟自寶山....
你本幼稚 ...

http://kgp2017.highlight.hk/edb/schoolinfo.php?schid=6667&lang=tc&district=&category=&voucher=&schoolname=寶山

不是約140人一級?

Lalaji 發表於 18-1-11 15:44
呢個報告唔知真唔真

聖公會係赤柱聖士提反G1其中一個大戶.... no way 少過華仁 (2)
年份旁有E字,係咪estimate靠估嘅意思?

lunhome 發表於 18-1-11 16:35
聖公會係赤柱聖士提反G1其中一個大戶.... no way 少過華仁 (2)
年份旁有E字,係咪estimate靠估嘅意思?
...

Yes居然赤柱聖士提反都冇,錯得最離譜。
每年好似成20幾人入
反而英華小學邊有咁多,好多人都唔考英華的

fruitfulsnoopy 發表於 18-1-11 16:31

haha...  the figure for DG maybe quite close to actual

回覆樓主:

其實唔計有關係人士,我當有十多人入SPCC, 對於n無人士來講都唔容易。

讀高幼係咪進可攻退可守啲?

fruitfulsnoopy 發表於 18-1-11 16:31

原來係假.......

Lalaji 發表於 18-1-11 17:10
其實唔計有關係人士,我當有十多人入SPCC, 對於n無人士來講都唔容易。

讀高幼係咪進可攻退可守啲?

SPCC 網頁(小一申請表)

寫明 140人中有「不多於 70% 給關係人仕」

若 n 無,入到機會係好微。

foopopo 發表於 18-1-11 17:17
原來係假.......

佢用學校網站個pie chart估出黎。但佢assume所有within category 小學都一樣人數去。學校個list 係descending order,即係直資去spcc 人最多列先, dbs第二etc. 私小最多人去St Stevens。排最後通常只有1個去,其實很易減番排頭個D大概有幾多

Well... 寶山K1-K3 只得全日班...  你可以自己打去學校問一問

foopopo 發表於 18-1-11 17:21
SPCC 網頁(小一申請表)

寫明 140人中有「不多於 70% 給關係人仕」
140人 x 30% = 42人

如42人中,聖公會佔十個八個,比例上仍比絕大部幼稚園高

at2015 發表於 18-1-11 18:04
佢用學校網站個pie chart估出黎。但佢assume所有within category 小學都一樣人數去。學校個list 係descend ...

Exactly 咁計法(emoji)

回覆樓主:

寶山一年有60-70人畢業,約30人去spcc.在spcc p1每班约有5-6人從寶山來的。

SKH可能人數都差不多,但畢業人數是寶山一倍。

另外,有傳今年SKH入SPCC人數少過以前好多。

bigheadchiu 發表於 18-1-11 22:25
寶山一年有60-70人畢業,約30人去spcc.在spcc p1每班约有5-6人從寶山來的。

SKH可能人數都差不多,但畢業 ...

龍年效應下,SKH N無入spcc都唔會易,RC今年有至少3個有spcc offer,全部都係N無。
BTW, 寶山果4升小大支柱今年都唔夠分,莫講話SKH

monodad 發表於 18-1-12 01:20

龍年效應下,SKH N無入spcc都唔會易,RC今年有至少3個有spc ...

有時我係度諗spcc呢啲神校收咁多有關係幼稚園的學生點保證學生質數?莫講pn考寶山時小朋友只係一舊飯,就算k1時小朋友咁細,又點知上小學後會好叻?呢種關係學校收生模式,咪限制咗啲神校小學收外來果啲叻學生?佢哋學校維持到咁好成績真係好勁

bigheadchiu 發表於 18-1-11 22:25

SKH可能人數都差不多,但畢業 ...
SKH可能人數都差不多,但畢業人數是寶山一倍。<==  寶山學費SKH 4倍 (寶山係全日), 仲要一般人入唔到