用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教 vs 聖公會
go

高主教 vs 聖公會  

男仔

好多人話聖公會派位好。但見近年高主教除高小外的派位亦非常亮麗。以下係個人考慮,睇大家點評

德育=當平手

升小= 聖公會勝,但高幼有高小半龍。

學術= 高主教應較高?聖公會算happy?

師資= 聖公會老師看似較有經驗,而高幼turnover好似高啲

見Bk多年前較多這兩間比較,當年高幼較新,冇乜升小數據參考,難以比較。所以再出post,歡迎大家討論吓

回覆樓主:

高幼比較有優勢

mrivan 發表於 18-1-10 18:42
高幼比較有優勢

因為有小學backup? 但skh每年的派位真係靚到同有小學backup冇大分別

回覆樓主:

各有各好,不過聖公會其實是 happy school

mrivan 發表於 18-1-11 09:22
各有各好,不過聖公會其實是 happy school

又happy又派得好,真係有啲too good to be true

回覆樓主

考直私一定是家長自己發功不會只靠學校。我認識的讀聖公會收全reject 的大有人在,不過聖公會津小也多,心頭不高不是只求一線⋯學校或許也幫到下手。

如果都喜歡高小就高幼,始终都比外校生機會高少少

Lalaji 發表於 18-1-10 15:00
男仔

好多人話聖公會派位好。但見近年高主教除高小外的派位亦非常亮麗。以下係個人考慮,睇大家點評

有高小backup 喎

bj1315 發表於 18-1-11 10:00
考直私一定是家長自己發功不會只靠學校。我認識的讀聖公會收全reject 的大有人在,不過聖公會津小也多,心 ...

其實我聽聞聖公會有三四十個上co ed. 又有人話十幾個。真係有三四十個咁多?

Lalaji 發表於 18-1-11 10:21
其實我聽聞聖公會有三四十個上co ed. 又有人話十幾個。真係有三四十個咁多?
...

咁當中有幾多是related parties,我不是用家我朋友就話唔太清楚n 無有幾多入co-Ed 佢嗰小朋友就是一個直私offer都無,等大抽獎。

不好當SKH是Co-Ed 入場券,就不會失望。我見用家都讚好學校

bj1315 發表於 18-1-11 10:33
咁當中有幾多是related parties,我不是用家我朋友就話唔太清楚n 無有幾多入co-Ed 佢嗰小朋友就是一個直私 ...

我都唔清楚。如果有成四十個就真係幾多,無論有冇connection.

亦有比較高幼的升小數據。雖然神校如SPCC, DGS, DBS冇咁多,但整體升一線小學的數字一點也不比聖公會失禮。但升名津較多,唔知係叩門定自行,因為高小好似唔準大抽獎

回覆樓主:

其實兩間都是好學校

mrivan 發表於 18-1-11 12:19
其實兩間都是好學校

同意。但感覺高幼會唔會太傳統,太填鴨

Lalaji 發表於 18-1-11 10:21
...
寶山:70人 (根據學校網頁,佢地有140人,有一半左右入 spcc)
LH:6人 (根據學校網頁)
SC:22人 (學校講座)
KV:20人 (???)
維記:5人 (???)
SPK:5人 (???)
SHK:30人 (???)

仲有少部份幼稚園呢!?

但 SPCC 只收140人,點計都啱數!?

foopopo 發表於 18-1-11 12:31
寶山:70人 (根據學校網頁,佢地有140人,有一半左右入 spcc)
SC:22人 (學校講座) ...
寶山 only 65 graduates per year (5 classes x 13 per class)

foopopo 發表於 18-1-11 12:31
SC:22人 (學校講座) ...

你意思你聖公會應該冇三四十人入SPCC?

lunhome 發表於 18-1-11 14:11
寶山 only 65 graduates per year (5 classes x 13 per class)
謝謝。

因網頁係寫 49.2%,無寫幾多人畢業........ 我再係幼稚園概覽睇大約140人!

Lalaji 發表於 18-1-11 15:18
你意思你聖公會應該冇三四十人入SPCC?

我都唔肯定,因只有寶山同LH有寫,而 SC 係學校講座度寫出來!

其他都係靠估.....

聖公會 只係有 41% 入直資,但直資有7間,好難估有幾多人入 SPCC。

高幼

foopopo 發表於 18-1-11 15:31
我都唔肯定,因只有寶山同LH有寫,而 SC 係學校講座度寫出來!

其他都係靠估.....

呢個報告唔知真唔真

Lalaji 發表於 18-1-11 15:44
呢個報告唔知真唔真

似堅。

即10人左右入 SPCC