用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學樂器
樓主: ckfamily
go

小一學樂器  

poodlema 發表於 18-2-22 15:42
回覆 四隻貓 的帖子

但Handchime好似係咪對升中無乜幫助? 我見好似無乜中學有Handchime;另外我都想仔學敲 ...

我覺得除非樂器表現好出色,係公開賽有好成績先會對升中有用,升中都係睇學術成績為主。
因為交響樂團、管樂團、敲擊樂團都需要敲擊人,我見我女學校三個團也叫佢加入,所以覺得敲撃人都幾搶手咋。

請問小朋友小一自己話想學笛或大提琴(喜歡佢夠底音)
學校評估完叫佢學saxophone or 敲擊
請問去邊度可以試下學唔同的樂器來決定佢學咩好?

我心想佢學鋼琴,佢其實都想學~
好唔好p1先學琴,p2/p3先學其他樂器呢?

先謝謝大家~

kvvvcheung 發表於 18-9-13 11:33
請問小朋友小一自己話想學笛或大提琴(喜歡佢夠底音)
學校評估完叫佢學saxophone or 敲擊
請問去邊度可以試 ...
學校評估完叫佢學saxophone or 敲擊, 可能是學校很少人學 saxophone, 所以唔好太信學校的建議, 學校會唔會有得租樂器上樂器班 ? 我仔小一都係學 Saxophone (純粹阿爸阿媽鐘意), 佢又夠高大手指長, 可以吹 alto, 學校又照顧小一生, 可以租 saxophone 返學校的音樂班, 去到小二時因為入左樂團, 我地才自己出去買支比佢. 如果小一生唔高大手指唔夠長吹唔到 alto saxophone, 要吹高音 saxophone, 玩長笛長遠都係玩銀紙, 長笛去到高階時是玩含銀量, 銀越高價錢越貴, 我姨生女小一時吹長笛, 支笛要二千幾 (十年前) 一直吹到 F.2, 又入到樂團, 因為要考八級, 支笛唔夠用, 之後我家姐同佢換左支 2 萬幾, 依家 F.5 了.

拿拿利 發表於 18-9-13 14:41
學校評估完叫佢學saxophone or 敲擊, 可能是學校很少人學 saxophone, 所以唔好太信學校的建議, 學校會唔會 ...

謝謝專業意見
佢學校P1生學樂器是用膠的,較輕
(其實未聽過,哈哈哈哈哈)

kvvvcheung 發表於 18-9-14 09:08
謝謝專業意見
佢學校P1生學樂器是用膠的,較輕
(其實未聽過,哈哈哈哈哈)
我唔專業架, 不過遇到個好好的 Saxphone 老師, 佢分析給我同爸爸聽, 我知道 Saxphone 有膠的 for 小朋友, 但我們沒有去比較, 因為阿仔 D 手指仔夠力, 都可以 handle 到 D 制位.

小二先想學樂器, 要唔要比小朋友試玩樂器先再決定學邊樣呢?

回覆樓主:

係咪大提琴都係無底深潭?請問有無前輩指點下?我女p1上樂器班,p2準備入樂團,仍然係鋸雞階段

回覆樓主:

請問, 我囡囡小一, 是否學大提琴, 會比小提琴容易學呢?

candice1019 發表於 18-9-18 03:36
請問, 我囡囡小一, 是否學大提琴, 會比小提琴容易學呢?

小朋友啲手指仔咁短,大提琴會唔會好難學??

gcgcgc1018 發表於 18-9-18 09:17
小朋友啲手指仔咁短,大提琴會唔會好難學??
我見朋友仔K3學大提琴,小二巳考5級,妨且大提琴有分size,應該唔會好難學。