用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學樂器
樓主: ckfamily
go

小一學樂器   [複製鏈接]

山海兒女 發表於 18-1-17 18:54
回覆 mamagu 的帖子

如果你仔係perfect Pitch,你應該問問佢自己喜歡聽什麼樂器聲才對。好多人也說學小提 ...

非常謝謝意見!我再問下阿仔先,不過佢性格係無乜所謂的人,又唔會聽到d音唔準就覺得 un 耳唔舒服,淨係會話呢個聽唔到呢個係咩音。去音樂會d哥哥姐姐tune 緊樂器預備,佢會講較緊邊個音。爸爸笑佢如果琴技一般,都可以做調音師。

stinkyrabbit111 發表於 18-1-17 19:20
回覆 四隻貓 的帖子

Agree..仲要如果加埋有個好似我囡咁曝力(應該前世做地盤)有時拉斷弦,弓毛斷又斷, ...
斷親仲要係條白金缐果下先肉赤

stinkyrabbit111 發表於 18-1-17 19:20
回覆 四隻貓 的帖子

Agree..仲要如果加埋有個好似我囡咁曝力(應該前世做地盤)有時拉斷弦,弓毛斷又斷, ...
比著我一定產到佢上天花板,繼而6國大封相

kkhon 發表於 18-1-17 19:30
斷親仲要係條白金缐果下先肉赤
wah,好彩我轉軚轉得快

MrBeast 發表於 18-1-17 20:15
wah,好彩我轉軚轉得快
玩任何樂器都花费大,玩运动发育緊过度操练又傷及筋骨造成傷患,依家做家长同细路真係吾容易!

kkhon 發表於 18-1-17 21:44
玩任何樂器都花费大,玩运动发育緊过度操练又傷及筋骨造成傷患,依家做家长同细路真係吾容易! ...
運動要勤拉筋,只需時間不用$,拉弓就唔同了 ,當然意外就冇得講

judy 發表於 18-1-17 15:59
小提琴仲有樣衰:你根本唔知個琴值唔值十萬八萬。

小提琴又貴又難,不過,真係好好聽。 ...
係呀, 真係好好聽, 係好觸動心靈, 果一刻覺得之前付出既都值得.
我女學左六年先開始偶爾有好野聽...

我仔仍然係拉得好難聽.

你小朋友已經用緊4/4 size?好難想像只是技弓已經要成萬$!

我家自小慳儉,好少花錢買無謂也,搞到子女大咗都好慳。前年到琴行買弓,職員俾三支弓阿仔選,阿仔選完,我同佢講六千幾,阿仔肉痛到不得了。個琴老師好好人,俾佢支弓阿仔拉,問佢支弓好唔好,阿仔話佢新買嘅好,琴老師跟住話佢支弓二萬,阿仔聽完先冇咁肉痛。

我最唔鐘意小提琴一樣嘢就係弓琴價好似冇標準咁,幾貴都有。阿仔拉得越好,你就越難買琴弓。

唉, 我個仲學5級中仲拉唔到好聽的... 我都打算上中學停啦.  我個好似有興趣/能力係電腦, 省點錢倒錢去呢度算了.    所以真可以好似你地拉得有水準, 貴到幾萬元的我估會俾. 等於補習錢都唔少, 有效大把人願意, 甚至俾幾頭.  

judy 發表於 18-1-17 15:59
小提琴仲有樣衰:你根本唔知個琴值唔值十萬八萬。

小提琴又貴又難,不過,真係好好聽。 ...
賣琴的喺外国買/拍賣返黎再執下把琴,然后十萬八萬或更高價賣出,我地真係吾识睇值吾值,其实食水都幾深。

judy 發表於 18-1-17 16:02
我估個琴師聽到會好唔開心。
但可能佢企成日都是幾百,仲有有時係d唔係咁熱門的樂器,eg 二胡,笛/簫,所以我唔擔心呢樣,反而怕比食環處告佢

judy 發表於 18-1-18 10:38
我家自小慳儉,好少花錢買無謂也,搞到子女大咗都好慳。前年到琴行買弓,職員俾三支弓阿仔選,阿仔選完, ...
用家feel 到個difference,覺得值就值,好似玩hifi,一條電線可以幾皮,聽到明顯靚聲左就值

回覆 MrBeast 的帖子

唉,我無大摌,囡拉琴好肉緊(加暴力),佢果次拉得肉緊之際一個上弓支弓批咗琴怱木,一次又係肉緊支弓一次斷幾條毛⋯⋯我都唔識反應,叫佢唔下次好咁激動?言歸正傳,提琴,你一同佢認真簡直是無底深潭呀~~~~,當然如果諗住一直玩玩下,而全家又唔識聽(記住係一直都唔好識聽),咁就無所謂啦⋯⋯

leafun 發表於 18-1-17 11:13
我大女學小提琴都換咗三個琴,全部都係佢阿sir幫佢問佢啲舊學生買二/三/四手,幾百蚊搞掂。不過嚟緊再換ful ...

我女也是長笛,已換open hole九千幾,打算用到八級⋯⋯

回覆 fany 的帖子

老師話要睇最後尾果PART係2 holes定3 holes,如果係2 holes的,枝笛無咁重,但最多用到七級。如果係3 holes,就可以頂到八級,不過因為枝笛重咗同比初級多咗個hole,小朋友未必咁快適應到。

leafun 發表於 18-1-19 08:58
回覆 fany 的帖子

老師話要睇最後尾果PART係2 holes定3 holes,如果係2 holes的,枝笛無咁重,但最多用到 ...

已經是三孔(b ), 所以會用到八級

回覆 四隻貓 的帖子

Handchime好似係咪對升中無乜幫助? 我見好似無乜中學有Handchime;另外我都想仔學敲擊樂, 但班主任話對入樂團無乜幫助....?

HI, 想問下點解音準對學例如小/中/大提琴, 或 percussion會好? THANKS.

poodlema 發表於 18-2-22 15:44

HI, 想問下點解音準對學例如小/中/大提琴, 或 percussion會好? THANKS. ...
某些樂器例如:鋼琴,就沒有音準的難題,例如:你彈C只會出C這個音。但 弦樂就不同了, 你以為自己拉C試這個音, 可能因為各種的問題而走音。 所以小朋友對音準的敏感度比較緊要。
而敲擊樂, 節奏感強會有著數。

回覆 JC_mami 的帖子

ICIC, THANKS.
‹ 上一主題|下一主題