用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 男女校易拍拖嗎?選女校係咪好D?
go

男女校易拍拖嗎?選女校係咪好D?  

男女校係咪好快就會拍拖?選齋校係咪相對地安全D?好煩惱(emoji)因我囡囡六年班呢排話唔開心,原來佢同一個同學仔鍾意同一個男同學,所以因爲咁而絶交,依家D女仔早熟,真係擔心,你們可有呢方面意見?(emoji)(emoji)(emoji)

elbar    發表於 18-1-11 08:57

https://www.edu-kingdom.com/foru ... age%3D1&ordertype=2

討論过了……

回覆樓主:

咁你係咪更唔擔心個女第日鍾意左個女同學先,拍拖無話一定要一男一女組合架喎!

Bubu0526    發表於 18-1-12 08:05
王家爸爸    發表於 18-1-10 11:01

回覆樓主:

男女校相對容易d……

同女女灌輸拍拖的好與壞處,有好感不一定要拍拖認定對方。

一來拍拖花費時間和金錢,我由佢細個已講明,至少也要中六後先拍,出來做野大把有得揀

BAND 1A 男女校中三開始有, 根本防唔住, 女校好啲

Arabellahk    發表於 18-6-11 14:14
王家爸爸    發表於 18-1-10 11:08

傑西 發表於 18-1-10 10:18
男女校係咪好快就會拍拖?選齋校係咪相對地安全D?好煩惱(emoji)因我囡囡六年班呢排話唔開心,原來佢同一個 ...

齋校都可以好早拍拖,如果兩間學校近又多活動一齊,又或兩校學生share保母車,基本上和男女校分別不大~

回覆樓主

其實都好睇你小朋友對愛情嘅憧景,就算女校如果有個TB追你女你女又渴望愛情,你都阻唔到拍拖發生。
我同事個女中學讀九真而家讀大學有男同事啦但都未拍過拖。

meowymeowy 發表於 18-1-10 10:35
齋校都可以好早拍拖,如果兩間學校近又多活動一齊,又或兩校學生share保母車,基本上和男女校分別不大~:w ...
中學有保母車其實唔多,兩間學校近都唔一定多一齊既活動,例如,堅尼地道7號同堅尼地道9號既學校只係一年大約一次左右,反而同其他女校多啲活動。

熊大 發表於 18-1-10 10:29
男女校相對容易d……

講得啱,需要「做思想工作」,等佢清楚拍拖既好壞處(唔可以只講壞處),有好感可以做好朋友,唔一定要做男女朋友。

回覆樓主:

我間唔中會"唔覺意"撞到家族小朋友拍拖,我會扮睇唔到,亦唔會同佢地父母講返。那些年,青蔥歲月,反而自己沉醉懷緬一下!

回覆樓主:

科技發達, 以及聯校活動多, 齋校都幾容易結識異性。

更有可能少聞異性陣徐, 一見異性就失晒理智。

阿女讀緊男女校, 中一中二都有男仔追, 但佢覺得D男仔好低b, 做同學可以, 普通朋友都稱唔上。 師兄嗰D根本少接觸, 佢亦都唔會刻意留意。

拍唔拍拖問題, 家庭教育重要過讀咩中學, 自小多D灌輸男女相處之道, 中學生拍拖後嘅影響, 著住校服男女品德行為會影響整間學校等問題。

重點係按小朋友性格選校!!

YDLFATHER    發表於 18-1-10 11:42
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

王家爸爸 發表於 18-1-10 11:12
講得啱,需要「做思想工作」,等佢清楚拍拖既好壞處(唔可以只講壞處),有好感可以做好朋友,唔一定要做男 ...

做好朋友?只要其中一方一咁講就已經朋友都做唔成啦!好缺朋友咩,缺拖友之嘛!

little_yolky    發表於 18-1-10 12:49
王家爸爸    發表於 18-1-10 11:50

回覆 王家爸爸 的帖子

請問跟哪些學校有哪些活動呢?

請問王家爸爸, SJC 跟哪些學校有哪些聯誼活動呢?

greentea000 發表於 18-1-10 11:31
做好朋友?只要其中一方一咁講就已經朋友都做唔成啦!好缺朋友咩,缺拖友之嘛!
...
你有道理,一表白咗,只有兩個極端既可能。

Jovywong824 發表於 18-1-10 11:36
請問王家爸爸, SJC 跟哪些學校有哪些聯誼活動呢?
其實同唔同既女校都有活動,大部分係唔同學會既同學自己決定,自己聯絡,所以唔動活動唔同組合,亦都年年唔同。例如,音樂試過SFCC、聖家、何東等;模擬DSE口試主要同港島區既女校搞。

kwankwanchun 發表於 18-1-10 10:39
其實都好睇你小朋友對愛情嘅憧景,就算女校如果有個TB追你女你女又渴望愛情,你都阻唔到拍拖發生。
我同事 ...
咁又要頭疼點解唔拍拖

b3410 發表於 18-1-10 12:14
咁又要頭疼點解唔拍拖

緣份嘅嘢邊個知
求學中拍拖最緊要唔係戀愛大過天,影響學業一件事、要生要死先最驚

熊大 發表於 18-1-10 10:29
男女校相對容易d……

咁不如大學先啦, 考DSE走嚟拍拖。

little_yolky 發表於 18-1-10 12:47
咁不如大學先啦, 考DSE走嚟拍拖。

中六後嘛 我怕佢冇大學收,唔敢咁講(希望出嚟工作先拍)