用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔飲食交流
樓主: bbchu0316
go

A仔飲食交流 [複製鏈接]

熊大與兔兔 發表於 18-1-15 13:53
我仔只戒左飲牛奶同零食, 尤其是糖粉高既食物同味精勁既食物.....轉飲米奶同Gluten free餅干、1d無咁甜既生 ...

test 敏感那個醫生好?我見有人去Biotek, 有人去Dr Trodd 度。

請問你去那裡驗IGE? many thx

Letter_lalaland 發表於 18-1-17 16:12
轉冇gluten 飲食,最高 境界係要好食過平時有奶有gluten 嘅食物。
但你首先要知道成本價格較高,用新鮮有 ...

請問有那間食材店好?

有冇gluten dairy free 食譜網站推介?

many thx

回覆 bbchu0316 的帖子

要自己格價,有啲貨 可以貴好多

(以首個字母順序排列)
City Super
iherb
Just Green
Little Giant
Organic Plus
Organic B
Taste
點點綠
正食字號

中餐食譜好多都係GFCF

Letter_lalaland 發表於 18-1-17 16:12
轉冇gluten 飲食,最高 境界係要好食過平時有奶有gluten 嘅食物。
但你首先要知道成本價格較高,用新鮮有 ...
佢未戒GLUTEN之前都已經係魚+豉油+飯....其他野唔肯食....
只要有其他食物/GLUTEN-FREE豉油加左落魚飯度....佢連魚飯都唔會食.....玩絕食!
然後就恨心唔到.....
因為如果連呢樣都唔食....佢得返米奶係根本唔夠....

至於買有機、新鮮食材O係戒GLUTEN前已經有買有整, 但都係唔食, 食左都係吐出黎.....
麵包機唔落麵粉同奶粉整, 成品會似米糕, 個質感唔同左又唔肯食.....

阿仔既情況似乎由於佢A仔果種狹隘同對食物質地感敏,令佢唔想試其他食物....
請問有無咩好方法可以解決佢呢種偏食,

zeta_leung 發表於 18-1-18 02:44
我仔由十月開始飲維他命B群,剛剛也分享了。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3 ...

Pls PM the brand
thanks a lot!

回覆樓主:

豆奶,要買現成既,我睇開既營養師,佢話:只飲鈣C寶…其他都唔值得飲。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

我仔淨係飲奶, 零食鐘意食餅乾同NUTS...
仲要唔係隻隻食...
其他差唔多咩都唔食, 只係有時食少少麵包,意粉,白飯, 麵同香口既野...

可以點戒...
‹ 上一主題|下一主題