用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 華羅庚金杯少年數學邀請賽
go

華羅庚金杯少年數學邀請賽

請問有沒有JM的小孩曾经參加上述比赛?

PandaVV 發表於 18-1-9 20:49
請問有沒有JM的小孩曾经參加上述比赛?

難過華廈盃

yesthomas 發表於 18-1-9 21:06
難過華廈盃

知道,謝謝解答。 学校推薦囝參加,從未聽過呢个比賽。

PandaVV 發表於 18-1-9 22:43
知道,謝謝解答。 学校推薦囝參加,從未聽過呢个比賽。
難過華夏盃不少, 華夏盃就算攞一等獎, 在這比賽可能只得三等獎甚至乎冇獎. 華夏盃多人參加, 實力高中低者都有, 所以相對容易一等獎; 華杯賽每間小學每個組別只得兩人參加, 所以參賽者平均水平會較高

華夏杯有部份題目已經好難係咪做數做到上腦?

bscewkl 發表於 18-1-10 17:49
華夏杯有部份題目已經好難係咪做數做到上腦?

如果係我做,真係會做上腦。但亞囝对數學有興趣,應該唔會。他以前都參加過其他數學比賽,都獲獎。

參加呢个,都抱著見識和體驗,能否獲獎,則看看他自己的努力和付出。

回覆樓主

五、六年級同一份卷,阿仔小五,冇乜信心攞奬。

早兩日出了result, 不過據聞今年大陸的決賽被叫停了, 不知後事如何

回覆 setom 的帖子

好似台灣金門那邊叫停, 中國廈門還有決賽. 等頒獎禮問下大會.

應該是全中國的地區決賽(新聞都有報導)都暫時叫停了, 好似而家申請緊復辦, 港澳台未受影響, 而且今年是精英賽而不是總決賽, 加上是輪到台灣搞, 所以8月應該正常(worst case只係冇中國大陸隊)
我見台灣嗰面講因為精英賽有成千人, 金門硬件配套不足, 所以最後會在廈門舉行, 不過會去金門遊覽一下

又沒中國隊?! 好想同勁隊較技. 因為上年中國巳經冇去印度比賽.

有冇人去左頒獎禮? 主辦機構有冇講8月比賽?

Pauline_CC 發表於 18-5-11 11:43

有冇人去左頒獎禮? 主辦機構有冇講8月比賽?
淨係提過一句8月12-16日會在廈門/金門舉行精英賽. 後來我再email問, 佢哋reply話遲d會發信比學校邀請獲選學生去7月上旬的培訓班, event日期是在8月12-16日, 但會在8月11日抵步

Pauline_CC    發表於 18-5-11 12:57

回覆樓主:

有人已經收到精英賽的通知嗎?知唔知每個組別會有幾多個代表?

回覆樓主:

我見官網已把精英賽改名為研學旅行嘉年華,估計是暫避風頭,而且時間也改了成8月10日至14日。早幾天大陸也正式宣佈今年內地的決賽已被取消,so唔知大陸會否/如何派隊參加精英賽。

多唔多人玩這比賽?
仔可以自動自覺溫書就好了。

setom 發表於 18-5-16 08:56
我見官網已把精英賽改名為研學旅行嘉年華,估計是暫避風頭,而且時間也改了成8月10日至14日。早幾天大陸也 ...

研學旅遊嘉年華進行成怎樣?