用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈三對 1A 1B 來說其實可以 hea 考?
樓主: yesthomas
go

呈三對 1A 1B 來說其實可以 hea 考?   [複製鏈接]

chanwendy 發表於 18-1-10 11:46
唔係喎, 六上成績表係呈二的分數, 我睇返上年的六年級通告, 呈三後冇獨立出成績表, 而六下成績表係50%呈三  ...
間間學校唔同,呈三無獨立成績表又有啲奇怪,變成六年級得一張成績表?

回覆樓主:

當年阿仔平時考試每科約溫五六個鐘,但後半段都係遊雲般重複溫習,呈二開始佢媽咪俾佢自己安排,咁就自然冇咗後半部份,呈三終於被人扒咗頭,畢業試就好認真咁溫習,雖然贏番一場,但總成績都係追唔返了!

其實都係時候慢慢放手,中學之後未必可以睇到佢點樣溫習!

王家爸爸 發表於 18-1-10 12:04
間間學校唔同,呈三無獨立成績表又有啲奇怪,變成六年級得一張成績表? ...
上下學期各一張囉, 呈三係屬於下學期, 所以同畢業試各半.咁如果我想叩門, 咁樣影響大唔大架?

chanwendy 發表於 18-1-10 12:13
上下學期各一張囉, 呈三係屬於下學期, 所以同畢業試各半.咁如果我想叩門, 咁樣影響大唔大架?
...
係呈二係上學期,呈三係下學期。唔少學校都係一學期兩張。如果學校一直都係一學期一張,應該無影響。

hkpapa852 發表於 18-1-10 11:27
如果學校既B1學生比例唔係高 (20%或以下), Hea 考又跌到好低既名次 (Bottom 20%/30%) .....

而學生仲要靠 ...

其實B1A,1B同1C嘅差别都好大,B1位多嘅學校1B跌十幾名都保到band1,B1位少嘅同學距離多數好遠,跌一兩名都唔容易!

當然,hea考只係指輕鬆地溫習同認真地考試而唔係放棄狀態!

hkpapa852 發表於 18-1-10 11:27
如果學校既B1學生比例唔係高 (20%或以下), Hea 考又跌到好低既名次 (Bottom 20%/30%) .....

而學生仲要靠 ...

不過睇返樓主其他post, 佢小朋友應該唔會去到驚嚇場面。但呢D係經過長期訓練, 其他家長切勿模仿。

就算已有直資offer, 都會認真地應考, 只是壓力無咁大

王家爸爸    發表於 18-1-11 10:17

gillielam 發表於 18-1-10 09:51
如果考完呈一、二已經有全港排名,請問呈三作用是甚麼?即是如果呈三失手都不會影響Banding?
...
呈一呈二呈三, 三個成績加埋先可以得出最後用於 甲&乙部 派位 既 banding.  Ranking Order (呈分順位/排名) 正路只會用於自行階段時俾學校對所有申請同一學校既申請者評分.

如果唔係好 top 好 top, 呈三大跌名次真係有機會攪到跌 banding.

little_yolky 發表於 18-1-10 12:27
不過睇返樓主其他post, 佢小朋友應該唔會去到驚嚇場面。但呢D係經過長期訓練, 其他家長切勿模仿。 ...
驚嚇場面除咗睇自己小朋友外,如果上屆考HKAT唔生性,都可以有好大既影響,從B1C變B2A就麻煩啦。

王家爸爸 發表於 18-1-9 22:59
如果區內B1位唔足夠,而學校過去有30%學生派B1,即係學校多過30%既學生係B1。咁如果你小朋友考20%內,一定 ...

爸爸,唔好意思,想借位一問,是否B1a,1b,1c,把band1 分三等份就ok.  即如果頭30人是Band1生,大概頭10是B1a,10-20 是B1b, 21-30是B1c?  這樣想法對嗎?如果小朋友在直資學校就讀,是否也可以用此邏輯推斷小朋友所屬 banding? 但我不明白直資小學(有龍中)該如何推算學校的 band 1 生總數?可否請教一下,謝謝

little12 發表於 18-1-11 11:00
爸爸,唔好意思,想借位一問,是否B1a,1b,1c,把band1 分三等份就ok.  即如果頭30人是Band1生,大概頭10是 ...
B1a,1b,1c,其實係坊間既分法,一般都係將band1 分三等份。
如果小朋友讀直資學校,都係用類似方法分。問題係直資小學(尤其係有龍中既),透明度低,所以家長好難推算學校既 band 1 比率。

阿女有OFFER,以前會幫佢遮返答案印WORKSHEET比佢做,今次會完全放手比佢自己應付呈三,等佢自己諗下自己將來的溫習方式...

little12 發表於 18-1-11 11:00
爸爸,唔好意思,想借位一問,是否B1a,1b,1c,把band1 分三等份就ok.  即如果頭30人是Band1生,大概頭10是 ...
直資龍校會比一般官津學校難估, 因為大部份學生最後都係入讀中學部, 中學部又唔需要擔心收生水平做唔到全英中, 所以小學部無乜必要谷學生去考好Pre-S1.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ms.bead 發表於 18-1-11 12:32
阿女有OFFER,以前會幫佢遮返答案印WORKSHEET比佢做,今次會完全放手比佢自己應付呈三,等佢自己諗下自己將 ...
可能完全放手,無壓力,成績會更好。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-9 22:04
學習態度係跟住孩子,就算有 offer 都唔代表要 hea 考,只是唔駛再咁大壓力啫,我教小朋友一定會盡力做好佢 ...

沒錯啦 ,考試是方法,從來不是目標。

回覆樓主:

如果已有心儀學校offer, 又一心一意唔門叩門,呈三放鬆D都冇所謂,如果想叩更好津中就一定要keep埋呈三,因為有D中學要4A先比叩門

王家爸爸 發表於 18-1-11 11:20
B1a,1b,1c,其實係坊間既分法,一般都係將band1 分三等份。
如果小朋友讀直資學校,都係用類似方法分。問題 ...

Thanks 爸爸,明白晒

hkpapa852 發表於 18-1-11 12:40
直資龍校會比一般官津學校難估, 因為大部份學生最後都係入讀中學部, 中學部又唔需要擔心收生水平做唔到全英 ...

Thanks hkpapa852, 我越來越覺得揀龍小即係揀龍中,多謝指導

little12 發表於 18-1-13 11:00
Thanks hkpapa852, 我越來越覺得揀龍小即係揀龍中,多謝指導

所以我一直唔鼓勵家長盲目追求龍校,因為當你以為龍校有升中保障係進可攻退可守時,實際上忽略了其實同時可能係作繭自縛。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

私一直, 女孩, 第一次和第二次呈分, 15以內, 管樂8. 在剩下的時間裡,她應該專注於面試準備還是?

‹ 上一主題|下一主題