用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈三對 1A 1B 來說其實可以 hea 考?
樓主: yesthomas
go

呈三對 1A 1B 來說其實可以 hea 考?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-1-9 22:59
如果區內B1位唔足夠,而學校過去有30%學生派B1,即係學校多過30%既學生係B1。咁如果你小朋友考20%內,一定 ...

明白,thanks

回覆樓主:

三次呈分試都會影響統一派位組別,對無直私offer既學生黎講,三次都要搏命考。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-1-9 22:04
學習態度係跟住孩子,就算有 offer 都唔代表要 hea 考,只是唔駛再咁大壓力啫,我教小朋友一定會盡力做好佢 ...

正確態度好重要,跟一世的

唔係呈分,畢業試都唔會hea考,因為可能要叩門

王家爸爸    發表於 18-1-10 11:17
MCS奮鬥中        

阿女係B1,佢自己話就算有直資收,都一定會讀書,唔會hea考。

yesthomas 發表於 18-1-9 19:47
這是個問題,虛心請教大家。

理據如下
現實係:
自行:幾百人收幾十人, 仲要有D名校全港學生都會報, 就算B1A, 天外有天, 可能幾百人入面有超過100個B1A, 自行未必收到小朋友, 都係要入大抽奬。

攪珠:B1個pool入面, 頭10名平均分差唔到1分, 20名內亦可能只差一分, 你hea考, 人哋都hea考嗎? B1A可以係級1, 亦可以係級1X, 真的不會相差太遠嗎?

叩門:就算你當對攪珠無影響, 到叩門時, 除咗考筆試, 也是看成績表的, 因為叩門時中學是沒有呈分banding, 只有成績表作參考(或自行考過的banding reference)。否則, 大家又點會話畢業試都要全力考, 作叩門用。又你覺得小朋友呈三hea了, 畢業試hea了, 能一放榜馬上收拾鬥志發揮最高狀態考叩門試? 如果小朋友程度咁高, 其實你都唔駛理佢hea唔hea了, 因為佢自己可以handle, 平時hea, 一到考試就馬上進入狀態了, 唔駛理佢。

但無論如何, 小朋友壓力低情況下, 表現一定更好, 但絕不能心態上hea。

回覆樓主:

其實想hea考果個係咪家長呢?理據咁"充分"

yesthomas 發表於 18-1-9 19:47
這是個問題,虛心請教大家。
理據如下
自行:
全港排名已經根據頭兩次呈分塵埃落定。自行兩間不會考慮呈三成績。
攪珠:
1A 1B 再hea(所謂的hea)都不會相差太遠,換言之穩獲 band1 資格。即對攪珠無影響。
叩門:(機會極微)
通常重新考過筆試,呈1、2、3最多只作參考

前段正確,

但去到叩門就唔可以咁講, 呈三 hea 考成績表唔靚, 突然有次成績大跌, 影響晒成個觀感, 去到呢啲位錙銖必較, 唔係剩係靠個筆試.

提議做返個B1A應該做既嘢, 反正都 doable.

王家爸爸    發表於 18-1-10 11:19

greentea000 發表於 18-1-10 09:11
其實想hea考果個係咪家長呢?理據咁"充分"

分析香港升中遊戲規則而已

我見兒子開始自己準備中學有幫助的資料, 呈二定晒後, 對小學課程不太感興趣。

如果考完呈一、二已經有全港排名,請問呈三作用是甚麼?即是如果呈三失手都不會影響Banding?

我地已經有OFFER, 但都會盡力考呈三, 因為我地傾好晒, 如果呈三上到某個位置, 我地會7月去叩返最心儀的津校, 如果呈三好到抽獎一定中到心儀學校, 我地就會返去抽獎.

greentea000 發表於 18-1-10 08:30
三次呈分試都會影響統一派位組別,對無直私offer既學生黎講,三次都要搏命考。
...
除非間直資係SPCC、DGS之類,否則點都要預叩門,問題係入得SPCC、DGS之類既,瞇埋眼考都唔會太差,仍然係B1A,最差都係跌去B1B。

os_ecu 發表於 18-1-10 09:12
前段正確,

但去到叩門就唔可以咁講, 呈三 hea 考成績表唔靚, 突然有次成績大跌, 影響晒成個觀感, 去到呢 ...
因為叩門唔多,老師唔想改咁多卷,所以入閘門檻唔低,真係錙銖必較。我都係建議呈三同埋畢業試(雖然唔係呈分)都唔可以 hea 考,如果成績明顯大跌,感覺真係唔好,中學感覺小朋友成績唔穩定,可能連叩門筆試既機會都無。

王家爸爸 發表於 18-1-9 23:08
如果係B1A、B1B,呈三點考,都係B1學生。如果係B1C,你都唔敢HEA考。
如果學校既B1學生比例唔係高 (20%或以下), Hea 考又跌到好低既名次 (Bottom 20%/30%) .....

而學生仲要靠大抽獎先有學位的話, 可能會出現驚嚇既結果

王家爸爸    發表於 18-1-10 11:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好奇一問, 一般一年兩考的學校, 六年級呈三的成績會點反映? 我地就係會六下成績表的考試分呈三同畢業試各佔一半.  其他學校係咪都係咁樣? 如果我打算叩門, 學校知唔知已經反映咗呈三呢?

chanwendy 發表於 18-1-10 11:33
好奇一問, 一般一年兩考的學校, 六年級呈三的成績會點反映? 我地就係會六下成績表的考試分呈三同畢業試各佔 ...
兩考既學校, 通常六年班會變咗多一次考試

認識幾間兩考學校既安排如下:

呈二: 11/12月
呈三: 3月
畢業試: 5/6月
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

chanwendy 發表於 18-1-10 11:33
好奇一問, 一般一年兩考的學校, 六年級呈三的成績會點反映? 我地就係會六下成績表的考試分呈三同畢業試各佔 ...
如果係咁,六年級呈三既成績就係用六年級上學期考試成績計算;六年級下學期考試就係畢業考試。

王家爸爸 發表於 18-1-10 11:37
如果係咁,六年級呈三既成績就係用六年級上學期考試成績計算;六年級下學期考試就係畢業考試。 ...
唔係喎, 六上成績表係呈二的分數, 我睇返上年的六年級通告, 呈三後冇獨立出成績表, 而六下成績表係50%呈三 + 50% 畢業試

回覆樓主:

‹ 上一主題|下一主題