用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 考音樂科易不易?
go

DSE 考音樂科易不易?

如果學校無得讀,出面邊度有得讀呢?

happyfamilybaby 發表於 18-1-9 16:48

同想知出面邊度有得讀/補, DSE考音樂, 要精通中西樂器兼粵劇, 作曲, 樂理, 讀音樂歷史唔易

回覆樓主:

的確唔係好多學校有得讀,明年阿囡中一,我都一直有留意邊間學校有得考音樂,我見沙田蘇浙及李國寶有,不過要同其他學校聯課的,我所知今年李國寶得一個學生收讀,我很欣賞佢!

可以留意這間教育局辦的學校

ATE

但首要你自己學校校長肯簽名比你子女讀

想請問,我見HKEAA個網站提到,part B如揀演奏,而本身已經考咗英國皇家音樂學院六級以上既試,係咪可以豁免唔洗考?而分數會因應你所考既級數及成績而計畀你?(EG我見佢話六級攞pass既就有14分...... )

醒目開學勳章

leafun 發表於 18-1-12 17:49
想請問,我見HKEAA個網站提到,part B如揀演奏,而本身已經考咗英國皇家音樂學院六級以上既試,係咪可以豁 ...
如果考 DSE 時,同學只有 6 級在手,就算其他部分全部滿分,只等於 4,而 4 對入大學(assume 音樂系)是沒有幫助的。
一般中學不太熱衷同學報考 DSE 音樂,資源是重要關鍵,因為要另外向教署攞錢,如果同學中途退修,除了同學要自己負責相關學費外(二萬餘...),校方亦要向教署解釋。

另外,同學在選科前(F.3 下學期),最少要有 5 級樂理 + 另外 2 個 5 級在手。

醒目開學勳章

happyfamilybaby 發表於 18-1-9 16:48
學校未必自己開 DSE 音樂科,畢竟是少眾學科(好似宗教...),報 DSE 音樂,基本上都是聯校上課,時間不在平日,在星期六,一次上三個鐘。

我仔高中有修音樂科,雖然有樂器演奏級LTCL,但到中五發覺呢科要兼顧嘅實在太多,樂器、粵劇、 作曲、樂理、音樂歷史等等,估計DSE可以拎5難度已好高,拎3或4佢認為無意義,終於決定中五下學期退修。

呢科退修係幾嚴重,但我仔並冇ivory0915所講,需要自己負責相關學費。
Discuz!

要合格易, 但要高分好難, 因為好多同學係音
樂天才, 好難爭, 自己覺得listening 好困難, 音樂史反而有書跟到。

josewing 發表於 18-1-14 18:20
要合格易, 但要高分好難, 因為好多同學係音
樂天才, 好難爭, 自己覺得listening 好困難, 音樂史反而有書跟 ...

我仔都有話過,聆聽嗰part好難,需要大量聆聽

申請退修時老師有同佢交談過話預計佢可以拎到5,但啊仔唔認同亦唔想冒呢個風險,寧願將時間集中喺其他選修科

Discuz!

音樂呢啲藝術類科目,DSE易唔易好睇個人,有天份既一定容易,無天份既一定難。

回覆樓主: