用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Good Hope 2nd interview
樓主: mingcatbb
go

Good Hope 2nd interview  

bettyay 發表於 18-1-18 07:23
上年你已有一個女兒咪已經GHS 有offer, 最後話對她「無認識」,又覺得「學費貴」去了協恩?今年到細女升中 ...

謝謝!我上年冇去簡介會,今年有去簡介會。

Lucifer3960 發表於 18-1-18 10:09
回覆 Fan1357fan 的帖子

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3419385

~~~

回覆 mcl203 的帖子

係呀, 呢個人都好趣下, 去年沒有去GH INFO DAY,但沒有準備 IN 左,GH收埋個女, 但不喜歡收費貴, 唔要OFFER, 去了HY.......今年有去INFO DAY, 問人IN 咩........   我看完都有D 唔平衡, 可能我和他在不同時空.......

其實係咪到時先知見校長定見老師?

e2m 發表於 18-1-19 14:27
其實係咪到時先知見校長定見老師?

上年是

Lucifer3960 發表於 18-1-18 17:23
回覆 mcl203 的帖子

係呀, 呢個人都好趣下, 去年沒有去GH INFO DAY,但沒有準備 IN 左,GH收埋個女, 但不喜 ...
「我看完都有D 唔平衡, 可能我和他在不同時空.......

其實都不止這個post/ thread 係咁,

Lucifer3960    發表於 18-1-19 16:17

nobody2018 發表於 18-1-19 14:44
「我看完都有D 唔平衡, 可能我和他在不同時空.......」

其實都不止這個post/ thread 係咁,:wahaha ...
網上世界, 大家唔駛太認真. EK已經比較好, 出面啲forum, 好多真係一睇就知係"玩嘢"

ahnew    發表於 18-1-20 13:02

nobody2018 發表於 18-1-19 14:44
「我看完都有D 唔平衡, 可能我和他在不同時空.......」

其實都不止這個post/ thread 係咁,:wahaha ...

我唔止一個囡,所以是唔同人。

ok3 發表於 18-1-19 15:52
網上世界, 大家唔駛太認真. EK已經比較好, 出面啲forum, 好多真係一睇就知係"玩嘢"
...

我很認同你

Fan1357fan 發表於 18-1-19 17:50

我唔止一個囡,所以是唔同人。

唔止一個女,但是媽咪仍是你?咁上年大女in乜呀?可分享?

請問點解d 功課那麼多, 聽人說要做到11-12點, 其實不是十分了解是怎樣教學?

222magmag 發表於 18-1-20 10:08
唔止一個女,但是媽咪仍是你?咁上年大女in乜呀?可分享?

上年同一時段有好多人一同second in,因有幾間課室都喺做second in 。囡部份全部用英文面試(我記得佢冇用過廣東話),問她的問題我已不太認得。但miss 用廣東話問我平日放假時與小朋友做些什麼,及問了我一些教養問題,以及培養小朋友學習的問題,兩個老師都好Nice及好客氣。不過上年我囡不用見音樂panel,他也沒有運動測試。

功課都多, 如果小朋友手腳慢都幾辛苦。不過其實GH 都教得幾好的, 我囡去in SPCS, 個老師都笑笑口讚她英文好啊!説學費貴, 其實間間差無幾, 都是同ㄧ個 range, international school才是貴呢!

我未認真比較學費,有offer才算!可能全部也沒有!

Fan1357fan 發表於 18-1-20 10:53
上年同一時段有好多人一同second in,因有幾間課室都喺做second in 。囡部份全部用英文面試(我記得佢冇用 ...
我們什麼也沒有,只是interview!!

擔心學校會否教得淺或只是general 講解考試范圍,但考得深, 由家自己想方法解決mouth:" />

你諗多了! 「愉快學習」的學校才會教淺考深, 傳統的多是由頭到尾都深。不過, 我覺得GH除了英深之外, 其他科不算特別深。

回覆樓主

是否好似其他名校都係教得快,又考得深,要靠自己補習?

英文可能值得補下, 其餘做多啲練習就ok. 成績好的都是勤力做練習(當然家長要對和解䆁)和睇好多書。補習要看成效, 如果老師沒方法/心機教或程度太淺的話, 就是浪費時間和金錢。也有同學日日補習也科科唔及格的。

amybaby 發表於 18-1-20 13:05
是否好似其他名校都係教得快,又考得深,要靠自己補習?

其他科冇教得深或快。英文精英班再深D。數學精英班教快一個學期, 即中一下學期教中二上學期的topic. 非精英班的英文較重文學成份, 如教小説、詩、戲劇。grammar 比一般津校教深一年。非精英班的數和一般津校進度相約。