用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問荃灣, 葵青, 深水埗那間無填1,都收叩門表? ...
go

請問荃灣, 葵青, 深水埗那間無填1,都收叩門表?

如題

青衣:享澤,主恩,世德荃灣:海官

無1都會收application form, interview

cherriesiu 發表於 18-1-23 22:12
馬神,仁立

馬神要111至有得扣

阿里媽媽 發表於 18-1-24 09:42
馬神要111至有得扣
講係咁講, 我識人早兩年唔係111都叩入
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-24 14:25
講係咁講, 我識人早兩年唔係111都叩入

個小朋友有特異功能?

阿里媽媽 發表於 18-1-24 14:33
個小朋友有特異功能?
只係學術能力強

其實大多數學校話叩門要求111都係廢話, 實際上只有少數學校必須111先有得叩 (沙田既小學), 或者111有優先叩門面試

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-24 14:35
只係學術能力強

其實大多數學校話叩門要求111都係廢話, 實際上只有少數學校必須111先有得叩 (沙田既小學), ...

原來係咁,我真係第一次聽到有人唔洗1叩到馬神,多謝指點

深水埗聖多馬,基福,基愛,聖紀文,善導,聖安德烈,好多都可以~

阿里媽媽 發表於 18-1-24 09:42
馬神要111至有得扣

識人早兩年唔係111都叩入

回覆樓主

原來咁多人都成功

siden 發表於 18-1-24 16:38
識人早兩年唔係111都叩入
其實10間有9間都話叩門要111, 到最後根本只有不足10%學校係重視呢一點

回覆樓主:

最緊要是小朋友夠叻。
間間都想要叻仔啦,大抽獎已經無得揀學生,叩門有得揀,點會唔揀叻仔?  
111 ,講就好聽,實際無乜用架。

貓頭雀 發表於 18-1-26 11:06
最緊要是小朋友夠叻。
間間都想要叻仔啦,大抽獎已經無得揀學生,叩門有得揀,點會唔揀叻仔?  
111 ,講 ...
馬灣基慧無任何一個1,係無得interview.
我同另一個家長一齊報扣門,我111叫我等星期六電話約interview.

另一個家長000就咁話等消息,到最後係無搵過佢。

宜家表9成收,因為前年有人向教局投訴學校歧視,教局亦出左指引。但實際111係咪有優先,以呢一兩年睇結果就係。