用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有冇根德園(kv)畢業生既家長(尤其現就讀小4-6既一群 ...
樓主: bc1019
go

請問有冇根德園(kv)畢業生既家長(尤其現就讀小4-6既一群) [複製鏈接]

bc1019 發表於 18-1-9 10:15
如有,想問下你們既小朋友在升小後,成績表現如何?
小朋友會否主動學習?有探索好奇心?
身邊幾個samples, keep 到成績的,大多父母都頗involve.
至於你擔心的,是傳統教育的short coming,唔可以話完全冇影響,同時亦要看看kv 比到什麼你,和你有什麼其他選擇

Jane1983 發表於 18-1-9 20:15
上到高小,是龍是蟲,應該無得計入幼稚園條數。
謝謝你的意見~

MrBeast 發表於 18-1-9 20:36
身邊幾個samples, keep 到成績的,大多父母都頗involve.
至於你擔心的,是傳統教育的short coming,唔可以 ...
謝謝你的回應~
其實如果揀去kv,都係想佢既中數底打得好些,同埋學紀律,幫佢有返個底子繼續讀上去~

當然,可能有得有失,我都擔心佢受kv既制度限制,令佢冇咁creative同埋outspoken

仲有會否主動探索同思考

bc1019 發表於 18-1-10 14:19
謝謝你的回應~
其實如果揀去kv,都係想佢既中數底打得好些,同埋學紀律,幫佢有返個底子繼續讀上去~

明白你擔心的東西, 我小朋友現小六, 當年讀kv前, 他outspoken, creative主動探索, 讀KV後, 他還是outspoken,creative同埋主動探索, 小朋友性格和家庭教育影響大於學校, 如家庭有心培育的話.

Mat_Dad 發表於 18-1-10 16:03
明白你擔心的東西, 我小朋友現小六, 當年讀kv前, 他outspoken, creative和主動探索, 讀KV後, 他還是outspo ...
謝謝你回答!
我都希望可以培養到小朋友outgoing些,presentable些~

比佢讀kv係希望佢可以打好個底上小學

回覆 bc1019 的帖子

其實每間學校也有focus的地方,相信outgoing, presentable並不是KV的主要訓練,如果你非常着重這兩方面,KV真的可能不大適合,
提議你SC, LH這類活動教學的學校會較合你心意。

JC_mami 發表於 18-1-25 13:25
回覆 bc1019 的帖子

其實每間學校也有focus的地方,相信outgoing, presentable並不是KV的主要訓練,如果你 ...

唔知點解我識嘅KV生都好outgoing n presentable. 可能KV男生比較多,一般女仔都可以很活潑。

當年SC vs KV, 聽有相似經歷朋友意見,也選了KV.

LH 、York 沒有考慮過,所以沒有報。

‹ 上一主題|下一主題