用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有冇根德園(kv)畢業生既家長(尤其現就讀小4-6既一群 ...
go

請問有冇根德園(kv)畢業生既家長(尤其現就讀小4-6既一群)

如有,想問下你們既小朋友在升小後,成績表現如何?
小朋友會否主動學習?有探索好奇心?

成績都能夠維持到?

還是在初小食完老本後,無以為繼? 甚至因為初小相對太淺,失去了學習興趣?

你話食老本, 我諗要睇返邊間小學, 一般津校可能得

現校有好多KV生, 小一好多在前列, 考默不用適應

幼稚園字體靚過小學, 因KV有要求.

高小成績同幼稚園無咩關係, 但學習態度應從小培養

主動學習/好奇心, 同性格有關, 唔關幼稚園事

謝謝你回覆~~

其實我只是怕kv冇咁活,升到高小時,小朋友反而因為之前上小學好早已經適應左,而失去學習動機同埋唔太主動學習思考

咁kv既英文根基對小朋友上小學/考小學OK 嗎?

Gary_family 發表於 18-1-9 15:32
那你不如唔好㨂!
多謝你的建議~
只希望了解一下kv畢業生升小後情況,不過你呢個建議真係好有建設性,令我都表示100%贊同

KV強項是中文/數學,英文我靠大量閱讀配合

上到小學要睇間小學為主,幼稚園主要係培養基礎

醒目開學勳章 貢獻勳章

學習動機呢d野,學校有關,但一定唔係最主要因素!

恐龍家

mimi222shi 發表於 18-1-9 15:51
KV強項是中文/數學,英文我靠大量閱讀配合

上到小學要睇間小學為主,幼稚園主要係培養基礎 ...
謝謝你回覆~~
如果我真係讀既話,真係要多在英文下功夫~

小朋友當時有冇搵NET外補?

小曳人 發表於 18-1-9 15:51
學習動機呢d野,學校有關,但一定唔係最主要因素!
謝謝你回覆~~
希望小朋友可以keep到~

我小朋友暫時沒補習,在英小如魚得水,尤其英文教的科目。

Gary_family 發表於 18-1-9 16:06
是的,因為有猶豫=無信心,這學校亦不是你杯茶,㨂過第二間吖!總有家長會覺得KV 完全合適的!
...
我都明白總有kv 既忠實支持者~
冇意offense 根德園,只是真心想了解!

mimi222shi 發表於 18-1-9 16:09
我小朋友暫時沒補習,在英小如魚得水,尤其英文教的科目。
小朋友好叻呢

有沒有一些英文readings可以介紹比小朋友?

不好意思,問咁多問題

如重視幼稚園教英文,KV非最適合。

唔叻,但佢上小學仍然書不離手,咩書都睇。

mimi222shi 發表於 18-1-9 16:14
如重視幼稚園教英文,KV非最適合。
明白~針冇兩頭利....想搵間比較平均些

mimi222shi 發表於 18-1-9 16:30
唔叻,但佢上小學仍然書不離手,咩書都睇。

依家小朋友英文暫時睇ORT,睇熟左一本先開新一本比佢...

同埋MR/ Little Miss series, 但在Library借的

培養閱讀習慣由興趣開始。
KV多數畢業生都覺得好好,中/數比英更難學得好!

回覆樓主:

上到高小,是龍是蟲,應該無得計入幼稚園條數。