用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無仔女Feb2018去Monash U升學?
go

有無仔女Feb2018去Monash U升學? [複製鏈接]

囝囝下個月去MU,在Pennisula Campus 讀Physiotherapy
   1    0    0    0

回覆樓主

我囝都係2月去,但係Clayton campus. 會住係學校宿舍

brima 發表於 18-1-10 18:10
我囝都係2月去,但係Clayton campus. 會住係學校宿舍

首次到步, MU 有airport pickup service
Brilix

brima 發表於 18-1-10 18:10
我囝都係2月去,但係Clayton campus. 會住係學校宿舍你好, 好開心在這裡認識到MU的新家長

Peninsula campus 的宿舍 full 左,囝囝會住homestay,他的homestay就在peninsula Campus 附近,步行可到。原本申請honestay的時候話,homestay與大學一般距離都需要1小時內的車程(乘搭公共汽車),因此,最後知道是在大學附近很開心

囝囝話上網睇,Clayton Campus 好正,好modern,好恨住Clayton,仲話如果在Clayton campus返學就好,可以住Clayton Campus,因為peninsula Campus 比較舊式的。

之前11 月,我陪佢飛去MU interview,就係去Clayton campus interview,成個Clayton campus都比較新及modern。

brilix 發表於 18-1-10 21:33
首次到步, MU 有airport pickup service

係!已經 book 左啦

bonnie-chan 發表於 18-1-10 21:40
Peninsula campus 的宿舍 full 左,囝囝會住homestay,他的homestay就在peninsula Campus 附近,步行可到 ...

其實住Clayton 都有school shuttle bus 去Peninsula 上堂。
我自己都喜歡Clayton 個campus 乜都有,supermarket, bank, post office, theatre and medical centre. Hall 又有食物供應,好方便。

brima 發表於 18-1-10 21:42
係!已經 book 左啦
我都book左,好正,MU 有free airport pick up service
7/2我陪囝囝飛去Mel,太好了,家長也可以使用airport pick up service

請問你囝囝自己去,還是你陪他去Mel?

brima 發表於 18-1-10 21:45
其實住Clayton 都有school shuttle bus 去Peninsula 上堂。
我自己都喜歡Clayton 個campus 乜都有,superm ...
係,campus之間,有free school shuttle bus,不過,所有campus的宿位都full哂,唯有apply homestay

bonnie-chan 發表於 18-1-10 21:47
我都book左,好正,MU 有free airport pick up service
7/2我陪囝囝飛去Mel,太好了,家長也可以使用airpor ...

佢自己過去,8號飛

bonnie-chan 發表於 18-1-10 21:50
係,campus之間,有free school shuttle bus,不過,所有campus的宿位都full哂,唯有apply homestay ...

Home stay 都有好處,唔使煩3餐。Home stay 咩價錢?仔剛剛18歳,唔知可唔可以home Stay, 我冇問!

brima 發表於 18-1-10 21:55

Home stay 都有好處,唔使煩3餐。Home stay 咩價錢?仔剛剛18 ...
我囝囝17歳,宿舍full 左,必須住homestay,無得揀出去租屋
Homestay--A52/D

佢homestay 個host係退休護士

現在已經有一位來自北京的女大學生住緊,個女仔25歳,讀nursing 的

哈哈,居然有2位nurses睇住我囝囝

Homestay係無年齡限制的

bonnie-chan 發表於 18-1-10 22:06
哈哈,居然有2位nurses睇住我囝囝

Homestay係無年齡限制的

但我見Homestay 好少安排一男一女學生在一家庭一起生活, A$ 5x 費用一日是墨市公價, 我有興趣知道學生若放假例如回港, Homestay 會收取每週多少費用?

回覆 bonnie-chan 的帖子

請問你囡囡是讀ib or dse? Monash university physio. 收生資格是什麼?thanks

168148 發表於 18-1-14 14:44
但我見Homestay 好少安排一男一女學生在一家庭一起生活, A$ 5x 費用一日是墨市公價, 我有興趣知道學生若放 ...
我看文件,每個homestay最多接待3個學生,沒有列明要求相同性別,而放假是要照比錢的。

Lofty 發表於 18-1-16 10:29
回覆 bonnie-chan 的帖子

請問你囡囡是讀ib or dse? Monash university physio. 收生資格是什麼?thanks ...

囝囝讀IB

收生資格
https://www.monash.edu/study/courses/find-a-course/2018/physiotherapy-m3002?international=true#current-y12ib

需要飛去MU interview的

bonnie-chan 發表於 18-1-18 23:52
我看文件,每個homestay最多接待3個學生,沒有列明要求相同性別,而放假是要照比錢的。 ...

可能有些房間是兩房之間各有一門共用浴室,所以收留劃一性別學生,生活上會比較方便, 當然若各方面都獨立使用,那就不成問題。

請問選擇 Monash U 的原因?
我唔見Physiotherapist Board 的 list of quotable qualifications 有 Monash U,係咪未 update?

tommythumb 發表於 18-1-22 13:13
請問選擇 Monash U 的原因?
我唔見Physiotherapist Board 的 list of quotable qualifications 有 Monash  ...

囝囝自己揀的
之前已有幾個UK及Aus--Bsc of Physiotherapy 的 offer,但MU是他心儀的。

For international students, MU全球invite 40人,全部必須飛去MU interview,multi-mini interview 2.5hrs,收15位international students.

至於註冊方面,報讀Physiotherapy 之前,已經問了Physiotherapy board,獲覆:註冊不是參照”list of quotable qualifications”,而是根據以下資料

http://www.smp-council.org.hk/pt/tc/content.php?page=reg_quareg

根 據 《 輔 助 醫 療 業 條 例 》 第 1 2 ( 1 ) (b )條註冊

持 有 非 列 於 《物 理 治 療 師 ( 註 冊 及 紀律 處 分 程 序 ) 規 例 第 4 條 學 歷 的 人 士 , 如 具 備 以 下 資 格 可 註 冊 成 為 物 理 治 療 師 :

• 持 有 由 物 理 治 療 監 管 機 構 認 可 的 大 專 院 校 所 頒 授 的 物 理 治 療 基 本 學 位 。 該 學 位 必 須 經 修 讀 不 少 於 三 年 的 全 日 制 本 科 課 程 或 不 少 於 兩 年 的 全 日 制 研 究 生 課 程 而 取 得 , 而 有 關 課 程 大 綱 須 經 輔 助 醫 療 業 管 理 局 認 可 , 當 中 包 括 至 少 8 0 0 小 時 在 督 導 下 執 行 物 理 治 療 工 作 的 臨 牀 實 習 課 ;
  • 目 前 具 備 物 理 治 療 監 管 機 構 的 註 冊 身 分 * 並 於 該 司 法 管 轄 區 持 有 執 業 權 ; 及
  • 持 有 由 學 術 機 構 或 僱 主 或 專 業 團 體 近 期 簽 發 的 專 業 操 守 證 明 書 。
  • * 物 理 治 療 監 管 機 構 定 義 為 政 府 或 專 業 特 許 機 構

‹ 上一主題|下一主題