用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 高功能輕度自閉兒,只靠小學支援足夠嗎? ...
go

高功能輕度自閉兒,只靠小學支援足夠嗎? [複製鏈接]

請教大家, 孩子確診了高功能輕度自閉兒, 但趕不及排政府早期教育訓練, 說會轉介資料給學校作支援, 不知道九月入小學後的支援情況如何?因為現時孩子有自費每星期上物理治療、言語治療、社交訓練、職業治療,開支不少,所以想知道小學的情況, 聽說學校有言語治療、社工及教育心理學家,所以不知道上了小學後, 如果只靠學校的支援是否已經可以,還是要最好在外面繼續上這些堂?
因為自行已註冊了津貼小學, 未正式入學, 如果繼見學校社工了解情況,會否太早?不知道學校是否願意回答?

謝謝!

0    0    0    0

回覆樓主:

小朋友應該已經足了5歲是嗎?有無打尖排快隊呀!學前到足6歲就無的了 ,另外小學夠唔夠支援真係好睇你好唔好彩入到邊間學校, 當時有多少支援分到比你。因為你無權過問政府比左學校的特別支援費用左係邊度。

KCHK 發表於 18-1-8 19:03
小朋友應該已經足了5歲是嗎?有無打尖排快隊呀!學前到足6歲就無的了 ,另外小學夠唔夠支援真係好睇你好唔 ...
謝謝回覆。孩子已5.5歲,社工說即使排快隊,也可能趕不及6歲前得到學前支援。看來津貼小學也不會有太多支援,只好自費尋找培訓。

Franceschingyi 發表於 18-1-9 17:56
謝謝回覆。孩子已5.5歲,社工說即使排快隊,也可能趕不及6歲前得到學前支援。看來津貼小學也不會有太多支援 ...

通常小學會有言語治療同社交小組堂上, 但PT同OT 就無, 而且你小朋友應該需要多d OT, 比心機, 仲有半年黃金時間去谷下, 另外小朋友應該係跟得到主流課程(除非佢自己無興趣之外),花多點時間同佢控制情緒,咁樣對於A仔面對將來陌生環境有幫助。

回覆 KCHK 的帖子

謝謝鼓勵。主要要去處理社交情緒那部分,及一些職業治療培訓。我現在才知道,小一融合教育支援,是不會包職業治療,真奇怪。

Franceschingyi 發表於 18-1-13 15:33
回覆 KCHK 的帖子

謝謝鼓勵。主要要去處理社交情緒那部分,及一些職業治療培訓。我現在才知道,小一融合教 ...

通常OT 係著重在學前教育, 小學好少會有, 不如你試下問社工爭取E 位OT 治療啦,你好似完全受惠唔到服務囉!又或者去申請學津上OT
‹ 上一主題|下一主題