用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Deleted
樓主: 3b
go

[英國] Deleted

3b 發表於 18-1-9 20:03
讀醫科為了發達?

del......

poonseelai 發表於 18-1-9 19:52
你講新任司長老公?淨計接政府工程都億億聲

del/////

optimist 發表於 18-1-8 22:46
識有人predicted 4A*(phy chem bio math) 原先interview後冇conditional offer 不過放榜後除左upload成績都 ...
可以分享多少少嗎? 請問你朋友有考 GCSE 中文來報中大和港大醫嗎?

3b 發表於 18-1-8 14:43
請問需要什麼科目 (Maths, Further Maths, Bio, Chem. Phy) 及成績
我女兒今年year 1, 去年有報香港和英國醫科,英國只須三科,香港要四科,要注意中大是不計兩科數,你囝囝只計 Phy Chem bio math ,還要BMAT,  港大反而不用 BMAT 和兩科數是分開計,有同學是用 further / core / Chem / bio 入 hku 的。如果你讀哂五科就冇分別。
Hku 只要. Predicted 4A* 便有 interview , 但不是人人有 offer 。但 CU 從左 predicted 4A* 之外,BMAT 分數 session A & B 要 六分以上,所以唔係太多人有得 interview , 但 interview 之後就大部分有 offer.

兩間 offer 要 4A* , 但放榜後hku 都有收3A*A,CU 我不知道

Anniemun 發表於 18-11-26 13:31
可以分享多少少嗎? 請問你朋友有考 GCSE 中文來報中大和港大醫嗎?
我女兒有 gcse 和 gce 中文,但我記得 gcse 中文也夠,你可以上大學 website check admission requirement

lovenature 發表於 18-11-26 17:02
我女兒今年year 1, 去年有報香港和英國醫科,英國只須三科,香港要四科,要注意中大是不計兩科數,你囝囝只 ...
請問Year 1 HKU/CU Medic or UK Medic?

yiphalook 發表於 18-11-26 17:41
請問Year 1 HKU/CU Medic or UK Medic?
Please check PM

我女兒今年year 1, 去年有報香港和英國醫科,英國只須三科,香港要四科,要注意中大是不計兩科數,你囝囝只 ...
請問可以pm 資料嗎?謝謝!

Anniemun 發表於 18-11-26 22:25
請問可以pm 資料嗎?謝謝!
不是資料,我只是回覆 yiphalook 的問題

lovenature 發表於 18-11-26 23:08
不是資料,我只是回覆 yiphalook 的問題
已pm, thx

回覆樓主

請問A level 中文計唔計一科?

nhbb 發表於 18-11-27 03:25
請問A level 中文計唔計一科?
Hku / cu  唔計,但要乎合最低要求,英國有d學校會計有d唔計。

Anniemun 發表於 18-11-26 23:16
已pm, thx
Pls check PM

醒目開學勳章

是否自修?

3b 發表於 18-11-28 13:25
多謝你分享第一手資料! 請問BMAT是否自修?
UKCAT / BMAT 都是自修。UKCAT 用 Medify online program, 因為UKCAT 是用電腦考,所以 online practice 都好重要。BMAT 是Amazon 訂practice papers 做 - Get into Medical school 700 BMAT questions。
早少少準備,因為都唔淺,分數會決定有冇得 interview, 每一間 medical school 的 minimum points 也不同,當然,名氣越大,分數越高。正如之前有JM 所言,要 meet 到 offer 唔難,因為用BMAT/UKCAT 既分數已經 cut 走左大部分 applicants. 學校説十個考生,只有最高分的三個面試 ,每三個面試,大約會出一個 offer 。所以通常出得 offer 醫學院都想收,所以offer不會太高,我見最高係A*A*A,最低係AAA

lovenature 發表於 18-11-28 17:28
UKCAT / BMAT 都是自修。UKCAT 用 Medify online program, 因為UKCAT 是用電腦考,所以 online practice 都 ...
請教,是兩個試都要考嗎?

醒目開學勳章

Anniemun 發表於 18-11-28 18:51

我睇左少少資料,不同的大學各自要求考其中一個試, 要睇下心儀的大學要求那一個

Anniemun 發表於 18-11-28 18:51
英國醫學院有啲要UKCAT,有啲要BMAT,所以好多時兩個都考
HKU medic不須UKCAT/BMAT,CU medic話最好有考

yiphalook 發表於 18-11-28 20:52
英國醫學院有啲要UKCAT,有啲要BMAT,所以好多時兩個都考
HKU medic不須UKCAT/BMAT,CU medic話最好有考
...

去年cu 冇考 BMAT / UKCAT 最部冇得interview

回覆樓主

我女只考UKCAT,無考BMAT,HKU同CU都有得in,最後入咗HKU
lmy