用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Deleted
go

[英國] Deleted

醒目開學勳章

Deleted

3b 發表於 18-1-8 14:43
請問需要什麼科目 (Maths, Further Maths, Bio, Chem. Phy) 及成績
A* x 4
Chemistry is a must. Usually Bio, Chem. Phy and Maths, one language other than English

醒目開學勳章

yiphalook 發表於 18-1-8 15:17
A* x 4
Chemistry is a must. Usually Bio, Chem. Phy and Maths, one language other than English

如果考到A* x 4, 英國大學係咪應該有好多神科都會有offer?

好似bio都係must.

3b 發表於 18-1-8 16:45
如果考到A* x 4, 英國大學係咪應該有好多神科都會有offer?

視乎你指邊間大學同邊啲係神科。
留意除非你gap year, 4A* 只係predicted grades, 攞到perfect PG 嘅亦大有人在,要同佢哋爭入神校神科就要PS 同reference, interview 都好好,Oxbridge 就要過埋admission test 嗰關。

識有人predicted 4A*(phy chem bio math) 原先interview後冇conditional offer 不過放榜後除左upload成績都有主動聯絡中大港大 雖然只有3A*1A 兩間都收
一般情況下有4A*放榜後就有offer 但未必係馬上 要有心理準備等一下 有時中大會覆得比港大慢
聽聞中大比4A*嘅人直入year 2 因為中大同港大唔同 第一年係較輕鬆嘅
祝好運

optimist 發表於 18-1-8 22:46
識有人predicted 4A*(phy chem bio math) 原先interview後冇conditional offer 不過放榜後除左upload成績都 ...

中大第一年醫科教什麼?見讀醫第一年有人要轉科等

回覆 brother4 的帖子

我都係聽返來嘅 有中大醫科生麻煩糾正中大第一年學嘅大部分係基礎或bio之類 冇話好似港大咁直接就開始教一個個block唔同嘅病 甚至中大會喺Y3-4先cover到港大Y1嘅課程 所以中大第一年比較似transition 由淺入深 而唔係斬開一個個block教

de.....

samsam123321 發表於 18-1-9 19:30
其實唔讀神科有時仲好。讀土木工程做到發達大有人在,有時唔使一定入醫科。 ...

你講新任司長老公?淨計接政府工程都億億聲

醒目開學勳章

samsam123321 發表於 18-1-9 19:30
其實唔讀神科有時仲好。讀土木工程做到發達大有人在,有時唔使一定入醫科。 ...

為了發達?mouth:" />

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 18-1-8 17:56
視乎你指邊間大學同邊啲係神科。
留意除非你gap year, 4A* 只係predicted grades, 攞到perfect PG 嘅亦大 ...

其實, 我都不知道什麼是神科及神校, 是否應該以科目在全英國大學排名作參考? 另外,要考返香港讀醫真的不容易, 我記得有其他家長分享過, 他們的小朋友只讀3科, 這樣是否變得日後考大學的選擇又縮小了範圍?

3b 發表於 18-1-9 20:09
其實, 我都不知道什麼是神科及神校, 是否應該以科目在全英國大學排名作參考? 另外,要考返香港讀醫真的 ...

建議你仔點都讀起碼4科先,中七先好drop 淨3科。
我仔學校叫啲仔中六讀4-5科㗎。

3b 發表於 18-1-8 14:43
請問需要什麼科目 (Maths, Further Maths, Bio, Chem. Phy) 及成績

3b 發表於 18-1-8 16:45

香港神科如Medicine, Law據說喺英國唔係咁神,不過一樣唔易入,因為只有10%學額畀非本土生,仲有好多預備功夫,首先要考相關aptitude test 好UKCAT, BMAT, LNAT, 報Medicine又要有醫院attachment經驗,其實最難係攞到offer, 反而要求並不好似港大或中大要4xA*, 好多時只要A*AA

回覆 3b 的帖子

又唔係個個讀醫為發達嘅,但真係諗清楚為乜讀醫,唔係好難捱。我見過讀書好叻嘅人,港大讀醫考第一畢業,但係實習的一年覺得捱更扺夜好辛苦,之後冇做醫生,返大學做研究工作。做醫生其實好大壓力及辛苦,如果唔係為理想,好難捱的。

醒目開學勳章

Ruby1219 發表於 18-1-9 20:43
建議你仔點都讀起碼4科先,中七先好drop 淨3科。
我仔學校叫啲仔中六讀4-5科㗎。
...

多謝建議!

醒目開學勳章

Brianmommy 發表於 18-1-10 13:21
回覆 3b 的帖子

又唔係個個讀醫為發達嘅,但真係諗清楚為乜讀醫,唔係好難捱。我見過讀書好叻嘅人,港大讀 ...

Deleted

3b 發表於 18-1-10 16:37
阿仔以前在香港讀書, Science中比較不喜歡Bio, 但去到英國後, 對此科卻產生了濃厚興趣 (佢話老師教得好 ...

bio 點教得好?

回覆 3b 的帖子

如果讀醫真係要返香港讀,以免要再考過試。我囝一早表明唔會讀醫。