用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 CAIS 宣道國際學校,學習氣氛如何?因孩子是特別需要, ...
樓主: Maykhera
go

CAIS 宣道國際學校,學習氣氛如何?因孩子是特別需要,謝   [複製鏈接]

ensy 發表於 18-1-12 09:31
想請教,學校點樣注重學術但不太重分數?我有prep offer,想了解多d,希望你可以分享一下...

仲有,每日 ...

Good question, would mummy mind sharing what the style of homework are like?  Do they get to do group projects with lots of chance to discuss, consolidate their ideas and present their thoughts?  

gigilanlan 發表於 18-1-9 11:32
你好樓主!

你小孩多大?

認同

Maykhera 發表於 18-1-12 09:30
回覆 gigilanlan 的帖子

我孩子今年年中8歳,插班3年級

年中8歲不是應該二年級嗎?太好了可以插班!請問妳幾時apply還可以有插班?我打過電話問,似乎話冇晒位(emoji)

Monstereasy 發表於 18-1-9 15:01
學生全英溝通

我小朋友宜家4歲半,都係SEN, 之前讀咗一年S位,宜家轉返出嚟主流讀K1, 打算今年申請CAIS Prep. 請問我需要在填application form 時如實寫出他SEN 的情況嗎?我擔心學校見到資料時已對我小朋友有壞印象

ahbchai 發表於 18-2-19 22:35
我小朋友宜家4歲半,都係SEN, 之前讀咗一年S位,宜家轉返出嚟主流讀K1, 打算今年申請CAIS Prep. 請問我需 ...

最好如實説出,交給學校考慮有否合適資源幫助小朋友。相反,如果學校因而扣分,相信你也不想孩子到這學校。

ritz_ng 發表於 18-2-25 21:04
最好如實説出,交給學校考慮有否合適資源幫助小朋友。相反,如果學校因而扣分,相信你也不想孩子到這學校 ...

多謝你哋各位嘅建議,我已經send 咗email 去CAIS admission 講咗我小朋友嘅情況,宜家等緊佢嘅回覆。

CAIS對SEN或其他需要的小孩沒有特別援助,不要想她是國際學校便會適合,我覺得學校自從搬左之後,變得很催谷,尤其中文,如果沒有中文底子(繁體),會很辛苦!

回覆 sayubemine 的帖子

Preparatory class 呢?我們有意投考,但現在的幼稚園沒有中文讀

想知道學校有沒有回答你有支援嗎? 點答你?

sayubemine 發表於 18-2-26 13:31
CAIS對SEN或其他需要的小孩沒有特別援助,不要想她是國際學校便會適合,我覺得學校自從搬左之後,變得很催 ...

CAIS對even speech delay 也沒有支援。應該對SEN也沒有支援。朋友的女兒got rejected because of speech delay

mandy_ng207 發表於 18-2-26 15:52
回覆 sayubemine 的帖子

Preparatory class 呢?我們有意投考,但現在的幼稚園沒有中文讀

中文分Native class 繁體字 同 non native class,如果讀non native 中文班,簡體字課程淺好多。

謝謝回覆。但我仔應該會讀native班,我們是local family來的。我想了解下preparatory class的中文是否由頭教起,由local K1 level開始?因為Anfield小學係由頭教起的,咁我仔會適應得好d。謝謝。
(補充:我有同仔讀中文書的,佢亦有貪玩打麻雀同念唐詩,識睇少少中文繁體,但唔識寫。)

回覆樓主

想問下而家報preparatory class 會唔會太遲?因我見佢admission deadline 係上年十一月。thanks

phoebebabe 發表於 18-3-1 10:36
想問下而家報preparatory class 會唔會太遲?因我見佢admission deadline 係上年十一月。thanks
...

Offers already given out in Dec, but you can still call the admission office to see if there is still available space.

回覆 phoebebabe 的帖子

已經收晒生了

sayubemine 發表於 18-3-16 23:50
回覆 phoebebabe 的帖子

已經收晒生了

係呀 我都照報 話有位先再通知interview

回覆 heihei2007-1 的帖子

成6個月前apply 18-19 年的3年級

careysum 發表於 18-1-12 08:01
回覆 Maykhera 的帖子

我女現正讀CAIS G3, 希望比你了解多D, 才決定是否合適你小朋友

國際學校?每星期都要默書?

回覆 chen_zoe 的帖子

有呀!不過以我所知有D IS也會串字, 所以無MUG特別, 學校要串又好, 默中文生字又好, 唔駛點理, 默天才波, 識幾多寫幾多, 無壓力架, 無人會理幾多分

careysum 發表於 18-4-11 08:06
回覆 chen_zoe 的帖子

有呀!不過以我所知有D IS也會串字, 所以無MUG特別, 學校要串又好, 默中文生字又好,  ...
我不是CAIS家長,不過睇過一本介紹國際學校的書,CAIS自創校以來都是有功課測考,和重視紀律的。
‹ 上一主題|下一主題