用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一線津小, 點谷到好升中成績 ?
樓主: assado
go

一線津小, 點谷到好升中成績 ?   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-1-13 09:21
你講既係有可能,係咪可以話只係操卷得來呢。

記得會考時代,不同出版社都有對歷屆會考試題出SOLUTION,  ...

你講背書,我的初中同學好多勤力女仔會咁樣,真係乜都背晒。中一中二成績仲幾好,上到中三散晒。因為真係唔背得咁多,但佢地唔知點解唔變通,記個大概自己寫出來有幾難?可能又青春期多嘢唸,結果剩係keep到科英文標青。

retriever 發表於 18-1-13 09:32
你講呢D,一定係岩既。

即係好似 “刀仔”, 係武器,亦係工具。有人用切水果,有人用來殺人。 “刀仔”  ...

警察拿槍救人呢?

拿槍射飛碟當活動消遺呢?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 18-1-13 11:09
你講背書,我的初中同學好多勤力女仔會咁樣,真係乜都背晒。中一中二成績仲幾好,上到中三散晒。因為真係 ...
今年就是面對這問題,範圍大了唔可以靠死記,要引導小朋友轉形

MrBeast 發表於 18-1-13 14:23
今年就是面對這問題,範圍大了唔可以靠死記,要引導小朋友轉形

其實轉型應該唔難,但眼見唔少係轉唔到軚的,唔知點解。

回覆樓主:

對於操卷問題, 小一小二真係平時乜補充練習,mock卷都無比佢做。但去到小三唔得, 至少數學一定要比d extra 練習佢做下。我覺得數學要有一定數量練習。 因為有别於中英文, 數學乜類型题目,考試都要花時間寫steps, 所以練習速度都需要。

assado 發表於 18-1-8 13:19
我都想了解獨門英文係點樣?
獨門英文係家長自己搞掂,老師輕鬆又一天!

小華媽媽 發表於 18-1-14 10:22
獨門英文係家長自己搞掂,老師輕鬆又一天!

我最想了解是一線名津小的英文科?

Jane1983 發表於 18-1-13 11:09
你講背書,我的初中同學好多勤力女仔會咁樣,真係乜都背晒。中一中二成績仲幾好,上到中三散晒。因為真係 ...

我是香港填鴨,讀大學時仍是背書狂,但背熟之後會變通的,考任何試也順利。

mianyang_99    發表於 18-1-18 10:17
~easybring~

Jane1983 發表於 18-1-13 16:52
其實轉型應該唔難,但眼見唔少係轉唔到軚的,唔知點解。

應該係唔知點埋首。

同埋背書感覺做左野,安心D。

Jane1983    發表於 18-1-15 18:08

學生是抽籤選出, 好成績點谷出來 ?

小學階段,一線和非一線差别並不明顯。好多所謂一線學校都係40%+band one 學生。比非一線唔係多好多。

judy 發表於 18-1-17 16:21
小學階段,一線和非一線差别並不明顯。好多所謂一線學校都係40%+band one 學生。比非一線唔係多好多。

...

軒上基湾-吕应該有六成band1.......比33%高近-倍呢~

assado 發表於 18-1-14 10:29

叫得做「獨門」,就係好秘密,或者講左你知都學唔到。咁凡人知來做乜?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

edutm 發表於 18-1-13 21:24
對於操卷問題, 小一小二真係平時乜補充練習,mock卷都無比佢做。但去到小三唔得, 至少數學一定要比d extra  ...
呢個原來大家都知道既嘢, 我愚蠢到阿女高小至知。仲有, 我同事話我知, 原來當年會考人人都會操pass paper的, C6都話佢操到天昏地暗。點解當年中學老師無話俾我哋知要操卷!? 如果我當年識操卷, 可能有好多條A都未定。

shadeslayer 發表於 18-1-12 13:02
其實我對練習的看法好簡單:

1. 練習本質上不是邪惡。所有練習也可以幫助習慣題形,對测考有用的,但不用太 ...
有人小一操卷的嗎? 我只見過小五小六呈分操卷班。

little_yolky 發表於 18-1-18 10:05

幼稚園已有全科補習,小一無操卷?我識人小一第一個學期去操巷。

little_yolky    發表於 18-1-18 10:45

assado 發表於 18-1-14 10:29

問下1998Ruby, 佢唔止一線名津小, 仲係嚮噹噹一線傳統名津中女校.

我都想知道呢類學校, 英文堂讀啲咩?

little_yolky 發表於 18-1-18 10:05

最近聽朋友講,佢弟婦話佢小朋友間學校,考前列的同學有操卷,個細路係小二。

little_yolky    發表於 18-1-18 11:34

Jane1983 發表於 18-1-18 11:09
最近聽朋友講,佢弟婦話佢小朋友間學校,考前列的同學有操卷,個細路係小二。
...
我哋學校頭三名全部無出外補習操卷, 只係阿媽/爸教同買D練習佢做而已, 依家小五了。不過佢哋都係好小心既小朋友嚟, 同埋做乜都好認真, 唔計分既project都好認真。

‹ 上一主題|下一主題