用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一線津小, 點谷到好升中成績 ?
go

一線津小, 點谷到好升中成績 ?  

學生是抽籤選出, 好成績點谷出來 ?

回覆樓主:

好容姐升小時谷有初小程度,升高小時谷有初中程度,點谷就各施各法,好似全天候牲去谷,冇玩冇星期六日冇節日冇红白事〈以上笑話,請勿模仿,孩子—定一定恨家長一世)讀書人生一小部份,好成绩又如何!怕升中後反叛就後悔茣及

brother4 發表於 18-1-8 12:26
好容姐升小時谷有初小程度,升高小時谷有初中程度,點谷就各施各法,好似全天候牲去谷,冇玩冇星期 ...

我意思是学校課程, 教學特點. 不是家長谷。

回覆樓主:

有部份學校教某科,係有自己獨門的。如某幾間名女校的英文。

回覆樓主:

小學升中呈分,比重最大係中英數常四科。
如果好粗疏咁睇,中英數比重係 x9, 常識比重係 x6, 加上pre-s1只考中英數,學校只須力谷中英文,數學照課程教或快少少,常識可以放輕啲。
其中一款谷法係咁嘅:
中英文:課文照教育局課程,但考核課文只佔一兩成,其餘部份全部出深一兩年,即所謂教淺考深,寫作亦然,小女學校高小已要求寫議論文,景物描寫,說明文。
數學:又係用教育局指定課程,不過有“增潤”,可能係奧數,可能係額外知識,出卷自然又係深。
如此這般,家長為咗子女不至於考第尾,點都會發吓功或請補習,升中成績亦亮麗。

HK-MAN    發表於 18-1-11 14:58

YolandaTam 發表於 18-1-8 12:50
如果好粗疏咁睇,中英數比重係 x9, 常識比重係 x6, 加上pre-s1只 ...

追唔上的,學校可以和家長「傾偈」要屋企攪攪佢。

王家爸爸    發表於 18-1-9 13:06
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-1-8 13:09
追唔上的,學校可以和家長「傾偈」要屋企攪攪佢。

冇錯,例如返咗一個星期小一,櫈都未坐熱就叫家長請補習,又或者叫全級學生落禮堂訓斥,再唔係開家長會話學校做得好好,大罵你班家長教到啲小朋友冇鬥心……

Doray    發表於 18-1-18 11:53

Jane1983 發表於 18-1-8 12:46
有部份學校教某科,係有自己獨門的。如某幾間名女校的英文。

我都想了解獨門英文係點樣?

醒目開學勳章

YolandaTam 發表於 18-1-8 12:50
如果好粗疏咁睇,中英數比重係 x9, 常識比重係 x6, 加上pre-s1只 ...
有道理,應該請你做顧問

bobbob 發表於 18-1-8 13:25
有道理,應該請你做顧問

我靠喺 EK爬文咋呢版同升中版好多人比我有資格

assado 發表於 18-1-8 13:19
話明「獨門」當然是自家炮製,入去是但一間試下就知味道!

assado 發表於 18-1-8 13:19

好識教,教得好清楚,好有條理。小學的英文根底打得好,亦培養好對英文的興趣。咁樣加埋閱讀,家長適度加料,唔會差。

assado 發表於 18-1-8 12:34
我意思是学校課程, 教學特點. 不是家長谷。

吾谷學校課程,教學持點是?

YolandaTam 發表於 18-1-8 13:12
冇錯,例如返咗一個星期小一,櫈都未坐熱就叫家長請補習,又或者叫全級學生落禮堂訓斥,再唔係開家長會話 ...

那間?咁為小朋友

YolandaTam 發表於 18-1-8 13:12
冇錯,例如返咗一個星期小一,櫈都未坐熱就叫家長請補習,又或者叫全級學生落禮堂訓斥,再唔係開家長會話 ...

單獨傾偈好D,可以話「人人都得,係你小朋友晤得,家長要想下辦法。」
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-1-8 16:06
單獨傾偈好D,可以話「人人都得,係你小朋友晤得,家長要想下辦法。」
...
老師傾偈好有技巧既,佢見你今次90名次, 就會話, 以你小朋友能力考70前冇問體的.

家長聽到,信心大增, 返去就會做野啦.

assado 發表於 18-1-8 11:30
學生是抽籤選出, 好成績點谷出來 ?

好易,教和考到很深,每年篩走最尾幾個%(自己會知難而退),用D位收番外面精英入來插班,到升中前已換了1/4-1/3,剩下的又不敢怠慢,自然成績好

HK-MAN    發表於 18-1-11 15:00

brother4 發表於 18-1-8 14:25
吾谷學校課程,教學持點是?

可能我题目寫得吾好, 我意思是, 一線津小, 教學方法有什麼特别? 可以比其他一般小學能提升整體學生成績, 從而升中成績好。

醒目開學勳章

首先,家長同學校有共同目標  (你唔buy的話,又點會放自行/甲一/乙一呢?)

如果,家長已認同呢個目標,咁就自然會發功,成就呢個目標!

相同情況响唔係所謂派位成績好亮麗嘅津小,你呢年嘅學生/家長點努力都好,師兄師姐唔係咁睇,結果可以好唔同

assado 發表於 18-1-8 16:29
可能我题目寫得吾好, 我意思是, 一線津小, 教學方法有什麼特别? 可以比其他一般小學能提升整體學生成績,  ...
唔需要特別教學方法, 試卷出深D, 默書默多D範圍大D, 家長小朋友自然要放多D時間去學/讀, 如果唔係唔通由得個小朋友次次FAIL咩!!! 咁大家都好勤力操/谷, 升中成績咪好靚羅.  
希望每天開心渡過 ;-)