用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一線津小, 點谷到好升中成績 ?
樓主: assado
go

一線津小, 點谷到好升中成績 ?   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 18-1-18 11:36
我哋學校頭三名全部無出外補習操卷, 只係阿媽/爸教同買D練習佢做而已, 依家小五了。不過佢哋都係好小心既小 ...

小一二操卷,係歪風。但操卷到考試會有甜頭,所以會吸引到d人去跟。

Jane1983 發表於 18-1-18 11:41
小一二操卷,係歪風。但操卷到考試會有甜頭,所以會吸引到d人去跟。
操乜鬼呢, 升中又唔睇。

little_yolky 發表於 18-1-18 11:44
操乜鬼呢, 升中又唔睇。

係多餘,少則簁時間,大則操到變機械人,甚至厭學。

不過你講佢唔會聽,因為又真係考高分咗。但讀書,尤其咁細個,你就满足于識個咁窄的課程範圍,多d都唔想知,然後操爆佢,咁日後又點樣更上層樓。

IloveJJ 發表於 18-1-18 11:54
如果唔操,就考頭20,好似我細仔咁。操完考頭幾名,好似某啲前列同學咁,咁真係影響升中架喎!因為前20既中 ...
係咁, 都等小四至操。

BTW, 要操唔好等小五, 因為好多學校係睇小四成績的。

IloveJJ 發表於 18-1-18 11:57
我仔既女同學,由小二開始(可能小一)已在補習社住咁滯,佢長年响嗰度做功課、做練習。平時放學去,星期六 ...
sorry, 我真係覺得有問題, 不過人各有志。我哋都唔好評論人哋咁多。

IloveJJ 發表於 18-1-18 12:00
不如你講下咩問題?橫掂人哋唔知既。
係, 我認我唔上進, 我唔長進, 我唔會咁樣操小朋友, 阿大成績好我唔操佢, 阿細衰成咁我都唔操佢。阿大操到級一又點, 唔通我會敢俾佢讀MCS咩? 跟鬼到咩。阿細操到去B1, 唔通又讀B1校? 死路一條啦, 日日係咁操, 小朋友其他talent點發展? 咁細個開始操, 小朋友喜歡操嗎? 讀到英華之後又點? 繼續操入神科囉。對唔住, 我係個細路我會想跳樓。我認我無大志。

IloveJJ 發表於 18-1-18 11:59

我哋呢邊暫時仲係睇小五,除了英華,不過英華不是我呢邊。
點解唔上網睇下佢哋張申請表, 近排自行咁好機會, 我已經download晒所有target校既自行表研究喇。

IloveJJ 發表於 18-1-18 11:57
我仔既女同學,由小二開始(可能小一)已在補習社住咁滯,佢長年响嗰度做功課、做練習。平時放學去,星期六 ...
BTW, 其實個女仔會唔會屋企無工人姐姐, 响補習社主要目的其實係託管? 我知有人係咁喎, 放工就接返小朋友。如果唔係, 無理由咁狼死喎。

通常,正正常常咁讀書,多做運動、正常作息,成績己好好。

一提個"谷"字,己多用不正常方法。試想想,每人每天只有24小時,多操卷,可能就少了閱讀;多補習,自然少了自我解决問題的煅練;為了默書測驗高分而夜訓,自然無精神上學。讀書是長期賽,用正常方法讀到都偷笑啦!

回覆 IloveJJ 的帖子

就學校教的小規模範圍喪操,成績唔會差,呢個係事實。但咁樣讀書,係咪學到嘢?人係咪越讀越醒,好有保留。

我自己好怕呢個操字, 有點對待機器人的感覺, 而家小朋友好醒, 狂操佢容不易好快反面, 佢地自願就話.  但係自願肯操的小朋友有幾多真係smart ? 以成績為獎勵?

睇過一個舊的但很popular 的Ted Show, 重點是提出在現今社會一向以為成績的動力來自好的"有形回報",  但最新研究發現此些回報對激發新世代需要的能力(如創意) 不成正比.  反而最有效的獎勵是"自主的機會".  

所以推算真正smart 的小朋友是更難以受人左右的.

回覆樓主:

請問如小學操卷,中學也要操?大學又要?
‹ 上一主題|下一主題