用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CIAS 宣道國際學校- 學術上會否很緊迫?
樓主: Maykhera
go

CIAS 宣道國際學校- 學術上會否很緊迫?

Monstereasy 發表於 18-1-10 21:18
有比support, 亦有見家長見得密,不過係善意溝通同傾改善方法。
要Extra support, 學校容許自己請shadow, ...

多謝你嘅資訊,對我考慮CAIS有很大幫助(emoji)(emoji)我小朋友宜家4歲半,都係SEN, 之前讀咗一年S位,宜家轉返出嚟主流讀K1, 打算今年申請CAIS Prep. 請問我需要在填application form 時如實寫出他SEN 的情況嗎?我擔心學校見到資料時已對我小朋友有壞印象(emoji)

ahbchai 發表於 18-2-19 22:32
多謝你嘅資訊,對我考慮CAIS有很大幫助(emoji)(emoji)我小朋友宜家4歲半,都係SEN, 之前讀咗一年S位,宜家 ...
理應要報,否則收左之後發現,有風險話知情不報。

如果如實填.... 又很大機會根本唔收...

ChocoMilk33 發表於 18-2-20 14:06
理應要報,否則收左之後發現,有風險話知情不報。

所以心情好矛盾,宜家國際學校有咁多人爭,肯收SEN 學生嘅機會其實唔大,不過我都會試下,希望佢哋睇SEN 學生嘅角度會比傳統主流學校有分別啦

ahbchai 發表於 18-2-20 17:46
所以心情好矛盾,宜家國際學校有咁多人爭,肯收SEN 學生嘅機會其實唔大,不過我都會試下,希望佢哋睇SEN  ...

cais有school tour,幾年前陪過朋友去過,佢地有個Admissions職員,會回答你的提問,可以問清楚佢地對sen的支援。