用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙vsQCvsSJC
樓主: tkhhung
go

喇沙vsQCvsSJC  

Yanamami 發表於 18-1-9 10:18
又唔-定有问題嘅~~但学霸真係多……中学都話+幾科要handle, 小学四科……easy peasy. ...
小學先難讀。上中學後Model Answer冇執得咁嚴,Careless Mistake 重要度低咗,容易上前列。

akys 發表於 18-1-9 13:48
小學先難讀。上中學後Model Answer冇執得咁嚴,Careless Mistake 重要度低咗,容易上前列。
...

小学只是起步 中学备戰赛 各有难度 跟得上 家长已安心

王家爸爸 發表於 18-1-8 11:31
科大唔差。問題反而係你小朋友定性未,會唔會今日鍾意化學,聽日鍾意歷史? ...
會唔會咁大變化?

Yanamami 發表於 18-1-9 10:06
你会發現,其实呢类学生係有唔少……

同意,好普遍的好學生表現,且小四還太早下結論。唯家長不可太功利,有時目標性太強,小朋友辛苦。

little_yolky 發表於 18-1-9 15:23
會唔會咁大變化?
絕對會,興趣從揸巴士,到消防員,然後醫生,再話數學家,又話揸飛機,跟住話政客,然後話做歷史學家,最近話做律師。

王家爸爸 發表於 18-1-9 10:04
如果作文,中文又好,英文又好,個老師可以俾full mark,我只可以話佩服個老師既教學能力。 ...
都唔好咁講, 我哋學校中文出名嚴格(唔係深, 係俾分手緊), 舊年阿女考作文份應用文卷, 老師都俾滿分。範文所有格式啱, 資料齊全, 又無錯字, 句式又無錯, 咁都無理由扣人分啫。阿女唔係資優, 只係一名豬優而已。

tkhhung 發表於 18-1-9 14:43
小学只是起步 中学备戰赛 各有难度 跟得上 家长已安心
正常情況下,冇受情緒困擾嘅資優生上到中學應該跟得上。有時要讀嘅嘢多佢哋更有利,記憶力好真係無敵,成本書溫兩溫已經記到大部份應答嘅Points。但小學一板一眼,改少少字眼就扣分,而且又未必有其他學生咁小心。
同樣係8/90分,小學是中下,中學已經係前列。

akys 發表於 18-1-9 16:19
正常情況下,冇受情緒困擾嘅資優生上到中學應該跟得上。有時要讀嘅嘢多佢哋更有利,記憶力好真係無敵,成本 ...
唔少分析能力好既資優生,小學都係中下游,反而中學唔差。

王家爸爸 發表於 18-1-9 16:29
唔少分析能力好既資優生,小學都係中下游,反而中學唔差。
點為之分析能力好?

artroboy 發表於 18-1-10 17:12
點為之分析能力好?
睇全一堆資料之後,可能揾到重點。

jumphigh 發表於 18-1-9 11:13
我認為資優同IQ高,就等於樣靚身材正,都是天生的優勢,但有冇好好運用,就靠后天嘞,運用得宜,自然比普 ...

鄰居女兒就係樣靚身材正的人,加上努力裝扮自己,裝備自己,DSE成為榜眼呢!