用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 喇沙vsQCvsSJC
樓主: tkhhung
go

喇沙vsQCvsSJC   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-1-8 10:58
講真我覺得資優教育學苑好多野只係為攞經費,所以我唔會接受學校推薦,反而佢啲比賽(例如IJSO)值得參加。 ...
有咩大學課程值得一看?我見科大、中文、城大都有提供,但都要投資幾長時間⋯

Soundervolt 發表於 18-1-8 11:17
同意,資優教育學苑初期收會員十分嚴緊,朋友囝仔IQ12X都唔收.....不過我相信佢地開始冇乜吸引力所以將要 ...
無研究,一向都覺得唔好參加太多資優課程,唔想太早定性,等小朋友自由發展。

artroboy 發表於 18-1-8 11:21
有咩大學課程值得一看?我見科大、中文、城大都有提供,但都要投資幾長時間⋯ ...
科大唔差。問題反而係你小朋友定性未,會唔會今日鍾意化學,聽日鍾意歷史?

王家爸爸 發表於 18-1-8 11:31
科大唔差。問題反而係你小朋友定性未,會唔會今日鍾意化學,聽日鍾意歷史? ...
咁就唔好浪費時間啦

王家爸爸 發表於 18-1-8 11:29
無研究,一向都覺得唔好參加太多資優課程,唔想太早定性,等小朋友自由發展。 ...

其實呢類課程就正正係提供喺學校以外,俾學生探索不同範疇不同領域嘅才能。呢類課程接觸面甚廣,內容包羅萬有,等小朋友由初中開始發掘本身興趣同才能。

提供呢類課程嘅名牌大學亦十分有遠見,從世界各地,monitor住一群由細到大而且有質素嘅學生,到將來可以從中直接招攬人才。

今年LSC除咗有本地三大嘅Talented Student program外,仲有Johns Hopkins、MIT、ETH (Switzerland)等海外名牌大學嘅課程供學生申請。

就算第二時申請本地或海外大學,有呢尐背景唔多唔少都有尐幫助。

Soundervolt 發表於 18-1-8 12:18
講真,呢方面LSC做得比SJC好。

其實呢類課程就正正係提供喺學校以外,俾學生探索不同範 ...
你有冇再多d好分享?

其實呢類課程就正正係提供喺學校以外,俾學生探索不同範 ...

其實 CU 同 UST 的 focus 不一樣。CU 有較多的選擇 explore,而 UST 的很專。至於外國較有規模的有 John Hopkins CTY,可報佢地的 online 同 summer courses。

tkhhung 發表於 18-1-7 18:28

住港島,仔仔小四,西區校網,剛入資優教育學苑,成績上上,IQ1 ...

120iq不算高,但對讀書剛好

回覆樓主

謝謝大家意見 仔仔接近130 在小一下學期測 平日中英文黙書5分鐘內溫完 基本上測驗考試不多溫習 這兩年為數學全級首名 話未到呈分試不使急 知道小六那年人數上升 所以提早計劃一下

yesthomas 發表於 18-1-9 01:04
120iq不算高,但對讀書剛好
呢句真,120左右對讀書最理想。

個人覺得有好多誤會。IQ高對讀書只有益處唔會係負累。不過好多有其他,學習問題的人都會特別去check IQ, 如果發現高就會不停講,當係安慰獎。
我反而相信好多讀書叻的人,IQ都偏高,只係無特別需要,無去check啫。

BBKDWLAM 發表於 18-1-9 09:15
個人覺得有好多誤會。IQ高對讀書只有益處唔會係負累。不過好多有其他,學習問題的人都會特別去check IQ, 如 ...
我讀研究院時都識唔少IQ高,但係畢唔到業既人。IQ高一般只係數學、邏輯運算能力高啲,唔代表文字理解能力、寫作能力一定高,所以IQ高但係寫唔掂畢業論文既大有人在。

王家爸爸 發表於 18-1-9 09:25
我讀研究院時都識唔少IQ高,但係畢唔到業既人。IQ高一般只係數學、邏輯運算能力高啲,唔代表文字理 ...
咁其實IQ唔高,寫唔掂畢業論文的人亦一樣大有人在。那似乎是語文能力的問題,唔係IQ問題。

我讀研究院時都識唔少IQ高,但係畢唔到業既人。IQ高一般只係數學、邏輯運算能力高啲,唔代表文字理 ...

中文比較弱 一般80多 英文作文上次老師給full mark 今次英文卷一考試拿100分

jumphigh 發表於 18-1-9 09:40
係,如果孩子冇学習或情緒问題,無喇喇唔会走去check, 而且本地的資優教育机構亦不指定需要这些IQ測試報告 ...

主要去測原因 打算想跳班 但學校無此先例 所以最後放棄

我反而想了解下,香港坊間咁多掛名Check 資優、IQ ,機構,其實有冇邊間可信及有權威性?

artroboy 發表於 18-1-9 09:49
我反而想了解下,香港坊間咁多掛名Check 資優、IQ ,機構,其實有冇邊間可信及有權威性? ...
不知道, 不過我覺得如果IQ要CHECK過至知高咁都係高極有限

artroboy 發表於 18-1-9 09:49
我反而想了解下,香港坊間咁多掛名Check 資優、IQ ,機構,其實有冇邊間可信及有權威性? ...

香港大學 由准畢業性測 教授支援

‹ 上一主題|下一主題