用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們 ...
樓主: lingling787
go

KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們會點  

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-1-9 16:56
仲以為係男仔之間既秘密。

我無幸見識,係我老公講我知,我都估唔到中學生都玩埋d咁嘅
前排佢問我仔而家仲有無人玩,我仔笑到卡卡聲,話聽過知係乜但無見人玩過。仲有幾流行我就唔知喇 (但起碼呢一代仲有人識)

hkpapa852 發表於 18-1-9 11:29
大家咁鍾意排, 我又排下:

SJC > DSB / SPC > 港同 / SSC / 九華 > 聖言 / KC / YW > 港華
DSB?hkpapa 開始老花了

Charlotte_mom 發表於 18-1-9 17:04
我無幸見識,係我老公講我知,我都估唔到中學生都玩埋d咁嘅
前排佢問我仔而家仲有無人玩,我仔笑 ...

當年細O camp重頭節目之一
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

外甥仔, 男校中學, 仲玩緊呀.

雲牛 發表於 18-1-9 17:33
回覆 Charlotte_mom 的帖子

外甥仔, 男校中學, 仲玩緊呀.

當年我地為佢改咗個好文雅既中文別名: 快樂的死角

王家爸爸    發表於 18-1-9 20:50
IYY    發表於 18-1-9 17:57
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-1-9 15:41
你講既表面上有道理,但係你實際填表時就會明白,你無可能全部都以先後次序填。如果你係理性既,填甲部乙部唔係你想像中咁直接,而係博弈遊戲
自我博弈完一輪咪又係要跟次序填落張 form 度, 又唔可以彈弓手, 又唔可以分開 submit, 有乜分別 ?

artroboy 發表於 18-1-9 09:34
事實佢地因校舍問題,的確局限咗呢兩part 發展,要做名直資呢兩part 都好重要。好事。但係邊度擴建呀?般咸 ...

好似會在現有泳池和球場加建,都頗大增加活動和學習空間,也會有新圖書館。

os_ecu 發表於 18-1-9 18:22
自我博弈完一輪咪又係要跟次序填落張 form 度, 又唔可以彈弓手, 又唔可以分開 submit, 有乜分別 ?
...
唔係自我博弈,亦都唔係 prisoner's dilemma 既兩人博弈。同 prisoner's dilemma 唔同,你既對手喺全區既人,佢哋任何一個既決定都可能影響你既機會,所以點解預測其他人既選擇,其實好重要。記住,同以前唔同,現在英中位基本上係唔足夠既,所以預期其他人既行動變得越來越重要。

王家爸爸 發表於 18-1-9 20:50
唔係自我博弈,亦都唔係 prisoner's dilemma 既兩人博弈。同 prisoner's dilemma 唔同,你既對手喺 ...
原來佢真係唔明……C9们無講錯~
这不是-人遊戲……

王家爸爸 發表於 18-1-9 13:10
睇你點定義校內欺凌,男仔可以玩得好巔。

「巔」到要入院真係玩得幾巔!

littlecath 發表於 18-1-9 13:05
KC 有好多校內欺凌嗎?

我不知KC 多不多!

王家爸爸 發表於 18-1-9 20:50
唔係自我博弈,亦都唔係 prisoner's dilemma 既兩人博弈。同 prisoner's dilemma 唔同,你既對手喺全區既人,佢哋任何一個既決定都可能影響你既機會,所以點解預測其他人既選擇,其實好重要。記住,同以前唔同,現在英中位基本上係唔足夠既,所以預期其他人既行動變得越來越重要。

各師各法, 我其實睇唔到你講既 "博弈" 實際係點樣操作, for my case, 我只知做好成績砌好 profile (獎) & 知道自己位置 (e.g. 模擬呈分名次) 加埋親身去體驗,自己評完分再排位就得了.  其他人點報其實唔需要理 (亦無得理)

當你真係有預計埋其他人報乜 (呢啲同閉門做車無乜分別, 你從何得知人哋報乜 ?), 但最後都係要排位, 只不過係你自覺 take into account 多一個 factor. 並非排位呢個操作唔使做。

自行你都唔只同全區爭, 係同全港爭, 又點知全港人考生點報 ? 又係,靠估.  估完咪又係要排位,

王家爸爸    發表於 18-1-10 11:00

回覆 王家爸爸 的帖子

博奕很有趣, 某某女校有1800人報,全IN, 留200人入SECOND IN, 很多人說要FIGHT 低1650人, (最後收150人),  好難入. ....... 但真是要1個人FIGHT 低1650人嗎? ..........其實, FIRST IN 時, 很多不是真的"RANDOM", 很多時是似自由組合6人一組, 自己入HALL 找位坐.....入GROUP INTERVIEW, 如果有人知道 6人1組,1組只會收1人, 其實只要FIGHT 低5人就成功, 所以GROUP INTERVIEW 很重要... ....您不可能知道其他人的實力, 只可評估自己及自己認識(一般同校) 的人,  聰明的家長覺得自己小朋友較有優勢, 會將自己小朋友和同校其他人同學(因為著校服去IN) 一起坐, 自己編成一組........相反, 覺得自己沒優勢, 應該走開......所以如果面試日, 如果平時沒有兩句的家長, 果日走來, 千萬要小心.......

Lucifer3960 發表於 18-1-10 10:46
回覆 王家爸爸 的帖子

博奕很有趣, 某某女校有1800人報,全IN, 留200人入SECOND IN, 很多人說要FIGHT 低165 ...
講得啱,博奕其實好有趣,而且競爭對手唔係想像中咁多,我都估唔少學校group interview係行種子制,所以只要組內最好已經有機會。當年兩個小朋友都係自行二KC,佢哋都話一齊面試既小朋友講得無佢哋咁好,而同級同學(大家名次差唔多)都係咁講,我估唔係巧合。

Lucifer3960 發表於 18-1-10 10:46
回覆 王家爸爸 的帖子

博奕很有趣, 某某女校有1800人報,全IN, 留200人入SECOND IN, 很多人說要FIGHT 低165 ...

有邊間中學小組討論可以自己組隊咁好?~~~

王家爸爸 發表於 18-1-10 10:59
講得啱,博奕其實好有趣,而且競爭對手唔係想像中咁多,我都估唔少學校group interview係行種子制,所以只 ...

中學要咁安排咪好費心思?每組先搵種籽申請者~~~

mcl203 發表於 18-1-10 11:16
中學要咁安排咪好費心思?每組先搵種籽申請者~~~
用EDB個次第來排,最簡單,嘜心思都唔駛費,連申請表既資料都唔駛睇住。

mcl203 發表於 18-1-10 11:13
有邊間中學小組討論可以自己組隊咁好?~~~
假設有1800人報,老師只想睇200人既申請表。按照EBD成績次第,將1、201、401、601...1601放係同一組;將2、202、402、602...1602放係同一組;如此類推。
咁樣做,老師只需要睇每組跑出來既申請人既申請資料,慳好多功夫。

王家爸爸 發表於 18-1-10 11:30
用EDB個次第來排,最簡單,嘜心思都唔駛費,連申請表既資料都唔駛睇住。

就算用EDB既排位表去分組,都未必可以令成績最前既成為該組表現最好喎~~~

mcl203 發表於 18-1-10 11:36
就算用EDB既排位表去分組,都未必可以令成績最前既成為該組表現最好喎~~~
...
第一種子唔一定跑出,如果第二種子叻啲,就第二種子上,...。最重要係搵到適合既學生,而且程序公平。