用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們 ...
樓主: lingling787
go

KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們會點  

王家爸爸 發表於 18-1-9 12:53
一直都覺得呢啲比較,意義唔大,每間學校都有特色,適合唔同既小朋友,最緊要小朋友讀得開心。 ...
另一角度嚟睇, 我識得讀呢堆中學既附屬小學既學生, 又真係冇咩聽過放棄自己中學而走去考其他嗰幾間. 所以某程度來看大家既分別其實唔係真係咁大!

mcl203 發表於 18-1-9 11:59
加下加下,又有另一個50強~~~
等HK papa 寫黎睇睇都好喎

littlecath 發表於 18-1-9 13:05
KC 有好多校內欺凌嗎?

如被覺得係乸型或者得別孱弱嘅,在男校好容易受到欺凌,係就要揀男女校好啲!其他嘅就冇乜好驚!

kkhon 發表於 18-1-9 14:53
等HK papa 寫黎睇睇都好喎
我唔鍾意寫排位

名單出咗啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Band5 發表於 18-1-9 14:55
如被覺得係乸型或者得別孱弱嘅,在男校好容易受到欺凌,係就要揀男女校好啲!其他嘅就冇乜好驚!
...
同意,通常這類都易成为欺凌者的目标。

hkpapa852 發表於 18-1-9 15:03
我唔鍾意寫排位

名單出咗啦!
吾使排,排名不分先后,係你寫的,不要坊间所谓權威!where?

kkhon 發表於 18-1-9 15:10
吾使排,排名不分先后,係你寫的,不要坊间所谓權威!where?
50間適宜沾手既中學 ~~~

王家爸爸    發表於 18-1-9 15:41
kkhon    發表於 18-1-9 15:17

os_ecu 發表於 18-1-9 13:13
入表自行,填甲部乙部 ,全部都有先後次序。

唔排你叫啲家長點樣處理呢
你講既表面上有道理,但係你實際填表時就會明白,你無可能全部都以先後次序填。如果你係理性既,填甲部乙部唔係你想像中咁直接,而係博弈遊戲。

王家爸爸 發表於 18-1-9 15:41
你講既表面上有道理,但係你實際填表時就會明白,你無可能全部都以先後次序填。如果你係理性既,填甲部乙部 ...
佢有佢-套,就别阻人發達~

王家爸爸    發表於 18-1-9 15:53

Yanamami 發表於 18-1-9 15:45
佢有佢-套,就别阻人發達~
驚佢真係按照佢個五十強填,然後派咗去母雷公咁遠詐。

王家爸爸 發表於 18-1-9 15:55
吾怕,佢有“神”來之筆去填

王家爸爸 發表於 18-1-9 15:55
放心!佢得十强之嘛~

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-1-9 13:10
睇你點定義校內欺凌,男仔可以玩得好巔。

玩happy corner玩足幾十年

Charlotte_mom 發表於 18-1-9 16:27
玩happy corner玩足幾十年
你都知道?以為男仔先知道。不時都玩出事。

王家爸爸 發表於 18-1-9 16:30
去到大學, 都會係女同學面前玩家嘛!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 18-1-9 16:30

Sounds so X-rated.......

Yanamami 發表於 18-1-9 16:34

版主討論已偏離主題....會唔會自己攞個鎖出嚟?

littlecath 發表於 18-1-9 13:05
KC 有好多校內欺凌嗎?
無乜點聽阿仔d同學講

hkpapa852 發表於 18-1-9 16:33
去到大學, 都會係女同學面前玩家嘛!
仲以為係男仔之間既秘密。

Yanamami 發表於 18-1-9 16:34
小朋友都無提過,我估應該無以前咁興。