用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們 ...
樓主: lingling787
go

KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們會點   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-1-19 17:50
咁又唔係,我個街坊都派到,佢揀第二的。
佢乙一KC? 我估乙一KC乙二St Joe 乙三高記 乙四 St louis 差極去St louis 對嗎?

王家爸爸 發表於 18-1-19 16:45
180個學生,當佢50%既B1,即係大約90個B1。走咗20個,即係得返70個。收115個小學部學生,即係40%係B2。:hap ...

若依你推算,走果20個係邊級學生先,直覺,無乜幾多間好過SJC既中學,可以令20個SJC生值得轉船,佢哋肯轉亦未必肯收晒20個~~~

mcl203 發表於 18-1-21 16:38
若依你推算,走果20個係邊級學生先,直覺,無乜幾多間好過SJC既中學,可以令20個SJC生值得轉船,佢哋肯轉 ...
我都計唔到20個SJPS生轉船, 真係的話咁即是全部B1A 走哂

jessimm 發表於 18-1-21 19:43
我都計唔到20個SJPS生轉船, 真係的話咁即是全部B1A 走哂

SJPS 應該唔難推算吓,有明顯學術優勢既只得SPCC,佢哋肯轉船SPCC亦唔會多收,QC同LSC亦係同理,20個1A仔轉船確實實係有一定難度,仲有相信唔少1A仔一心一意會直升~~~

王家爸爸 發表於 18-1-19 16:45
180個學生,當佢50%既B1,即係大約90個B1。走咗20個,即係得返70個。收115個小學部學生,即係40%係B2。:hap ...

吓!走廿個咁多?聖若瑟九龍校嘅B1畢業生除咗出國之外,升中轉本地學校嘅學生都唔夠十個,起碼我知級頭嗰幾個都選擇過馬路。

sunnygirl 發表於 18-1-21 11:39
可能st jo band 2 生都勁過中西區班抽入band 1 生呢
神化咗啲喎!

pooh仔 發表於 18-1-21 16:12
小學冇180咁多(180喺中學5班人數), 小學約33(on top) x 5 班= 大概15X 人
如果得15X人,其實B2機會仲再大啲。

王家爸爸 發表於 18-1-21 23:15
神化咗啲喎!
未必, B2A 同B1C 其實成績分別 不大. 只是分Band 時在當區被EDB介定

jessimm 發表於 18-1-22 00:06
未必, B2A 同B1C 其實成績分別 不大. 只是分Band 時在當區被EDB介定
問題係點做到乙一時只有B2A而無B2C?記住,B2A同B2C機會相等。

王家爸爸 發表於 18-1-22 09:39
問題係點做到乙一時只有B2A而無B2C?記住,B2A同B2C機會相等。
網友已指出SJPS 介定的B2A學生是否仍是EDB 的B1學生

王家爸爸    發表於 18-1-22 21:08

jessimm 發表於 18-1-22 11:56
網友已指出SJPS 介定的B2A學生是否仍是EDB 的B1學生
應該唔會掛,我知有d學校係差不多全級60%屬於b1就b1,好少自己校去評同EDB分析有參差太大。

SSC赤柱, 英華, 港同, DBS, KC, SJC, SPC, 港華,

artroboy 發表於 18-1-22 12:40
應該唔會掛,我知有d學校係差不多全級60%屬於b1就b1,好少自己校去評同EDB分析有參差太大。 ...
至少, MPS, MCS, 九龍民生等都有校內自己既校評組別

MCS同九龍民生都有至少5個內部校評組別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

應該唔會掛,我知有d學校係差不多全級60%屬於b1就b1,好少自己校去評同EDB分析有參差太大。 ...

部分有中學部既小學,佢哋根本唔使針對學生升中選校,所提供既banding唔一定準確。EDB又無提供學生準確banding,咪用EDB既官方方法,用除3或除9去俾D大約估算囉~~~

ericby 發表於 18-1-22 12:52
SSC赤柱, 英華, 港同, DBS, KC, SJC, SPC, 港華,

請問,點解DBS排港同後面?
Why SSC排 so 前面?thanks

RiboMM 發表於 18-1-22 18:26
請問,點解DBS排港同後面?
Why SSC排 so 前面?thanks

您太唔了解呢位網友

王家爸爸    發表於 18-1-22 21:12

Soundervolt 發表於 18-1-22 18:34
您太唔了解呢位網友

睇法應該係由後而上去排,或,逆向思維? ~~~

王家爸爸 發表於 18-1-22 09:39

補充一下,6年前的真實情況,sjps於呈二後派的紙條只有1 、2、2A及3。感覺學校很保守,Band 1那批一定是級1,中學必收。2A那批在本區很大機會亦是級1,但學校會當他們marginal。最後派位時那批2A亦順利上到中學。所以我們估計所謂2A可能是出面的1C。

當年最叻的同學不是很多轉校,有個去了qc,一個db⋯⋯。當時其實有叻個班D家長想幫D仔去報qc,但D仔唔肯妥協,一定要上中學,為怕D仔唔肯讀,所以直上中學。所以我們講笑話唔知學校俾什麼D仔食,個個都是學校die hard fans.

可能唔係活係同一個時空?

‹ 上一主題|下一主題