用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們 ...
樓主: lingling787
go

KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們會點   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-1-18 12:16
我一直以為間間係咁。唔怪得補習老師話我仔師兄考4x都讀得掂啦!不過我仔聽完已經驚咗,話想入KC死記硬背 ...
死記硬背其實唔好,讀壞腦,加上現在全世界既考試都比較注重真係識幾多,而唔係記得幾多。講真SJC收到既學生一定俾KC差,又需要收小學部既B2學生,但係DSE成績又好好多。

IYY    發表於 18-1-18 12:23

IloveJJ 發表於 18-1-18 12:24
我仔恃住自己記性好,想偷懶啫。我知SJC成績好啲。或者下年簡介會帶佢聽下,睇下點?
...
1月28日有開放日,可以帶小朋友去睇下。

王家爸爸 發表於 18-1-18 12:07
都係空泛到有講等於無講。

數學不嬲都係甘,已有知識嘛!

王家爸爸 發表於 18-1-18 12:28

貢快,要去見識下!

王家爸爸 發表於 18-1-18 12:28

學校網頁冇提及?

dewberry 發表於 18-1-18 12:43
學校網頁冇提及?

http://www.sjc.edu.hk/event.php?content=newscontent&newsid=270

點解唔加喇叭同皇仁。

樓主係唔係覺得KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華差唔多,如果係嘅,考慮嘅因素可能是遠近、課外活動(邊間有得玩)等。

judy 發表於 18-1-18 12:52
點解唔加喇叭同皇仁。

樓主係唔係覺得KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華差唔多,如果係嘅, ...
喇叭,皇仁驚高攀唔起。

王家爸爸 發表於 18-1-18 12:45
http://www.sjc.edu.hk/event.php?content=newscontent&newsid=270

Green & White Day = Open Day.
Thanks.

王家爸爸    發表於 18-1-18 13:05

dewberry 發表於 18-1-18 13:01
Green & White Day = Open Day.
Thanks.
唔係舊生或者讀緊既學生,根本唔知道。

judy 發表於 18-1-18 12:52
點解唔加喇叭同皇仁。

樓主係唔係覺得KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華差唔多,如果係嘅, ...
玩就DBS、SJC、SSC。港華應該慢慢收緊啲活動。

IloveJJ 發表於 18-1-18 12:14
我未報,但我覺得無囉!

吓,甘2,3 可以揀邊間?

玩就DBS、SJC、SSC。港華應該慢慢收緊啲活動。

玩分两方面:一是學校有冇得玩,二是學校參唔參你玩。

所以選學校,除了打聽學校辦唔辦活動之外,還要了解學校的要求。最唔好嘅係小學玩開,到中學自己冇得玩(睇住別人玩)。

judy 發表於 18-1-18 13:50
玩分两方面:一是學校有冇得玩,二是學校參唔參你玩。

所以選學校,除了打聽學校辦唔辦活動之外,還要了 ...
又唔會自己無得玩,呢幾間都有唔少玩既機會,有唔同既班際比賽。如果學校辦唔辦活動既話,只要揾到幾個有共同愛好,同學校申請開新學會。

回覆 王家爸爸 的帖子

其實我又不認同SJC收的學生質素差過KC喔,因為KC大抽獎的學生只要是Band 1就有機會,雖知B1A同B1C的差別可以幾大的。我仔小學時名次大都在10-15之間,上到KC排2x-3x,沒有怎墮後。但他說一些同区抽入的同學就考得較後。另,仔小學的B1C(抽獎入)入到东区中婦也大多名次排很後。

SJC小學課程應該與同會的LS一樣比其他小學深吧(鄧藹霖曾經現身說法其兒子的經歷,所以我感覺LS很深),我認識LS及SJC小學的朋友兒子都是天天放學後要去補習的,所以就算是SJC的B2生,我相信根基也較好,水平可能比一般B2甚至B1C高,因此上到中學也讀的較好。

cheukcheukma 發表於 18-1-18 16:26
回覆 王家爸爸 的帖子

其實我又不認同SJC收的學生質素差過KC喔,因為KC大抽獎的學生只要是Band 1就有機會 ...
估計SJC收來的學生, 英文都比KC好,
加上SJC 上堂以英語為主, 所以男校來說, 英文非常不俗,

王家爸爸 發表於 18-1-17 18:06
LSC同SJC都係,其他學校無朋友試過,所以唔知道。
但唔係個個有得考。好似唔會睇次第,成績表又未必列排名,但如果分數唔錯,評語好就有利,有好有唔好啦。
‹ 上一主題|下一主題