用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們 ...
go

KC, SJC, SPC, SSC赤柱,港華,DBS ,港同,英華,你們會點  

如題,請問各位會點排位?
請大家給意見。

大包圍法

王家爸爸    發表於 18-1-7 23:38

回覆樓主:

SJC>DBS>SPC>KC>WY>港同>YW>SSC(只代表本人立場)

根據乜野排呢?DSE成績?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extra=page%3D2

Yanamami 發表於 18-1-7 22:28
根據乜野排呢?DSE成績?

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3483178&extra=page ...

除咗成績,我仲會以整體條件而去選擇,如果有能力去DBS、SJC,其他而經唔需要再考慮。

kkhon    發表於 18-1-8 08:29

唔該晒各位。

Soundervolt 發表於 18-1-7 23:44

除咗成績,我仲會以整體條件而去選擇,如果有能力去DBS ...
有能力我會㨂spcc 多d.

fionaytwong    發表於 18-1-18 15:12

artroboy 發表於 18-1-8 08:28
有能力我會㨂spcc 多d.
不在楼主考慮之列嘛……

Yanamami 發表於 18-1-8 09:01
不在楼主考慮之列嘛……
係喎,搭錯線

王家爸爸    發表於 18-1-8 10:37
2jkidsfather    發表於 18-1-8 09:06

lingling787 發表於 18-1-7 18:16
如題,請問各位會點排位?
請大家給意見。

SJC>DBS=SPC=YW>港同>KC>WY>SSC(只代表本人立場)

SSC有offer, 所以15/16(估唔到這麽快),接受了就冇得自行。請各位俾些意見,謝謝。

回覆樓主

我會排 DBS>SJC>SPC>KC>HKUGA=YWC>WYHK=SSC ~~~

papapabababa81 發表於 18-1-8 10:23
SJC>DBS=SPC=YW>港同>KC>WY>SSC(只代表本人立場)
KC 有咁差咩⋯⋯

Spc 呢兩年跑贏KC 兩條街?,新校長好勁,呢兩年學校氣勢如虹,脫胎換骨。

王家爸爸    發表於 18-1-8 23:21

lingling787 發表於 18-1-8 10:29
SSC有offer, 所以15/16(估唔到這麽快),接受了就冇得自行。請各位俾些意見,謝謝。 ...
上年我仔都係即in即有offer(SSC), 不過我放棄左, 到SPC收, 又猶豫過一排, 最終都放棄等放榜... 當時嘅心情都幾爭扎...

lojo11 發表於 18-1-8 11:08
上年我仔都係即in即有offer(SSC), 不過我放棄左, 到SPC收, 又猶豫過一排, 最終都放棄等放榜... 當時嘅心情 ...
Guess same case here for us.   Where did you go finally ?   有Offer 好想放弃大抽奘。這遊戲太折磨家長及小孩

GIPW 發表於 18-1-8 11:29
Guess same case here for us.   Where did you go finally ?   有Offer 好想放弃大抽奘。這遊戲太折磨家長 ...
最後自二入左KC.... 我係東區, 就算自行唔得, 抽到第一志願機會好大, 所以咪覺得可以等下囉...

GIPW    發表於 18-1-8 13:03

現在除了top school , IB vs DSE 都係要考虑范畴。

lojo11 發表於 18-1-8 11:33
最後自二入左KC.... 我係東區, 就算自行唔得, 抽到第一志願機會好大, 所以咪覺得可以等下囉...  ...
請問自1係揀邊間呀,同埋小學係咩程度,校內成績要点先入到Kc,因為選校煩惱中,請幫忙唔該晒

lojo11 發表於 18-1-8 11:33
最後自二入左KC.... 我係東區, 就算自行唔得, 抽到第一志願機會好大, 所以咪覺得可以等下囉...  ...
您小朋友即是現在KC讀S2,請問可否講講你仔仔在KC的學習情況嗎?
請問當年你仔仔是否要級十內才能入KC呢?謝謝。