用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 ICL 要求咁高!?
go

ICL 要求咁高!?

阿仔收到回覆話今年太多人報 phy&music,predicted grade要有“3A* or above”先有 interview 及audition,實在低估咗佢要求!

rogerlam123 發表於 18-1-7 16:49
阿仔收到回覆話今年太多人報 phy&music,predicted grade要有“3A* or above”先有 interview 及audition ...

佢嘅Physics 應該係好popular, computer 同 Medicine 都係。
其實ICL 嘅typical offers/entry requirements 普遍高過Oxford, 拍得住Cambridge, 好多科都要A*A*A, 阿仔報嗰科ICL 要A*A*A-A*AA, Oxford 只要A*AA.

Ruby1219 發表於 18-1-7 17:03
佢嘅Physics 應該係好popular, computer 同 Medicine 都係。
其實ICL 嘅typical offers/entry requirement ...

原本想有得interview 或audition都好丫,點知原來要先過phy一關先有機會去audition

rogerlam123 發表於 18-1-7 17:11
原本想有得interview 或audition都好丫,點知原來要先過phy一關先有機會去audition
...

我唔知ICL 有music 讀!你個仔有無interview?

佢有無報其實英國大學?有offer 未?

Ruby1219 發表於 18-1-7 17:41
我唔知ICL 有music 讀!你個仔有無interview?

佢有無報其實英國大學?有offer 未?

嗰科係physics & music performance,與RCM合辦,但以ICL為主。我仲以為會易啲。

rogerlam123 發表於 18-1-7 18:56
嗰科係physics & music performance,與RCM合辦,但以ICL為主。我仲以為會易啲。

應該因為physics

報oxford, cambridge 之後擺imperial

imperial  想搶 oxford,cambridge , 想鬥早 ,俾offer

第一輪 報cambridge,oxford的人, ,cambridge ,oxford 未出offer

imperial  已出offer

令imperial  受壓力, CAMBRIDGE,OXFORD 被拒絕 的人

IMPERIAL 成績後備學校

IMEPRIAL COLLEGE 狂執死雞

所以我成日同人講,有心考好科,  讀到5科alevel 讀5科

4科屬正常

仍有人讀三科, 不可思議

今年學校, 一半人無得in oxford , pre test 奶野, 特別是ppe

上年學校,3成人無得in oxford ,考完筆試, 今年是5成fail

競爭大了很多很多

幾年前, 英基仔去英國讀高中, 報oxford phy

ums 4科AS , PHY,CHEM,MATHS ,FURTHER MATHS
  平均91, 4A, oxford 已經唔駛叫佢黎面試

競爭遠比想像中大

Deleted

hehehaha2017 發表於 18-1-7 23:02
報oxford, cambridge 之後擺imperial

imperial  想搶 oxford,cambridge , 想鬥早 ,俾offer

但亦有好多Oxbridge deadline 前報名嘅人啱啱/仲未收到ICL offer/rejections, 甚至未有得interview!
不過ICL 應該emphasize AL predicted grades? 因為聽講有得in 嘅8成都有offer.

醒目開學勳章

rogerlam123 發表於 18-1-7 18:56

請問Physics & Music performance係讀什麼範疇? 兩者之間有什麼連繫? 唔好意思, 我對這方面零認識, 而阿仔有讀音樂, 想知多些作日後選科參考

3b 發表於 18-1-8 16:50
請問Physics & Music performance係讀什麼範疇? 兩者之間有什麼連繫? 唔好意思, 我對這方面零認識, 而阿 ...
兩科獨立, 係俾又想讀PHY又喜歡音樂嘅讀, 所以要讀四年.

3b 發表於 18-1-8 16:50
請問Physics & Music performance係讀什麼範疇? 兩者之間有什麼連繫? 唔好意思, 我對這方面零認識, 而阿 ...

英國係好興呢啲joint course 㗎,Oxford 有physics and philosophy, economics and management, etc, 阿仔報Imperial 嘅Materials Science and Engineering 有會有management 讀,我覺得幾interesting.