用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs HYPS
樓主: chopin999
go

DGJS vs HYPS   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-1-10 15:10
好似GH一樣, 我無懷疑過HY小學既學術水平, 不過呢, 升中支援同GH一樣, 可以話係唔入流, 連二線官津小學都 ...

支援意指什麼?如是指教同學如何選校的話?那德幼和德小一脈相承,真糸啋你都儍,你自己去教育局取表格填,亦沒有任何講座。對我感覺,超冇情

lui 發表於 18-1-10 16:41
支援意指什麼?如是指教同學如何選校的話?那德幼和德小一脈相承,真糸啋你都儍,你自己去教育局取表格填 ...

有朋友在讀,家長怨氣也極大。

相比之下,GH支援9流,協小便是2流。

家長起碼心中有數,自己小朋友什麼位置,亦有二場升中簡介會,有冇用便見仁見智,表格如其他津小安排。

chopin999 發表於 18-1-7 14:04
兩間有offer
有妹妹K1

答返樓主問題。

吡我⋯我會去dgsjs,d記收得大女,要信大女有能力及合適去讀,不可剝奪她的權利,亞妺有緣也會入,如果入不到,緣份會安排她去更合適的學校,可能更發光發亮,邊個知?!

人便是有強求,但我信緣份會安排,人的力量只是很微小⋯⋯

大家熱烈討論

但4日內也不見樓主回覆一句

1. 大囡是不是現在在協小讀小一?

sukitelfold 發表於 18-1-10 14:07

1st in...全部in2/12
請問你是不是HY小家長? 以上資料來源是聽聞嗎?
有B級中至尾的同學協中沒有收, 請教如何得知會收多過40%? 謝謝

nobody2018 發表於 18-1-11 13:30
請問你是不是HY小家長? 以上資料來源是聽聞嗎?
有B級中至尾的同學協中沒有收, 請教如何得知會收多過40%? 謝 ...

有D嘢,如果畫公仔畫出腸,會影響同學。

你就當我逐個數人頭。

sukitelfold 發表於 18-1-11 13:54
有D嘢,如果畫公仔畫出腸,會影響同學。

你就當我逐個數人頭。

好耐無過來小學,路過見到有人話全斷、有人説只收20%、25%⋯⋯忍不住講我所見的、我聽的。

例如:我親口問李鎮洪校監幾時會收取錄通知?

佢好好人回答我:「我哋今日見小學部近六十人⋯⋯」,再加報到時,點名紙目測差不多5x人,眼➕耳應該凖啦卦!

Ryan_baba 發表於 18-1-10 16:31
今年可以係40%或更高,但下年呢?冇人知。至少華中有個明確數目,家長同學生至有得計算。 ...

要擔心將來如何?

要擔心將來收幾多?

咁⋯⋯可以擔心埋DGS、Spcc、YWC、CKY等等。

吡我會擔心怎樣部署操下學術成績好過。。。

sukitelfold 發表於 18-1-11 14:04
好耐無過來小學,路過見到有人話全斷、有人説只收20%、25%⋯⋯忍不住講我所見的、我聽的。

例如:我親口 ...

最怕有好多人道聽途說關於hyps的事,我相信希望大家都聽到更多準確消息,支持你sukitelfold!

講返樓主,睇下樓主想妹妹hea讀, 冇壓力咁讀,定戰鬥格咁讀。不過如果諗住妹妹都讀hyps, 其實都唔可以太偷懶。

但dgjs可以直升,又真係好好。同埋如果阿女大咗知道自己原來可以讀dgjs, 而媽咪因為妹妹而reject offer, 第日會唔會埋怨你呢? 樓主自己考慮清楚。

sukitelfold 發表於 18-1-11 14:21

要擔心將來如何?
YWCPS, 港同, SPCPS, 有講明直升條件 (如各科要達咩分數+操行要求)

SPCC就只係好含糊話達標就得 (但無講明咩叫達標)

DGJS 我就唔知

CKY 點會咁易叫你走..... 留你讀到Year 10考完個IGCSE, 成績唔達標無得讀IBDP自然會另謀出路
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-1-11 15:35
YWCPS, 港同, SPCPS, 有講明直升條件 (如各科要達咩分數+操行要求)

所以⋯⋯咪係咁意思,其他校也有不確定性,既然要擔心升唔升到中學部,倒不如評估一下小朋友專注度、資質、記性、讀書方法、部署等,來得實際,如果考得前,抬轎你個去中學部,也不是人人願意,可能外闖也不定。。。

sukitelfold 發表於 18-1-11 16:22
所以⋯⋯咪係咁意思,其他校也有不確定性,既然要擔心升唔升到中學部,倒不如評估一下小朋友專注度、資質 ...
有不確定性都起碼有個標準,小朋友唔達標就無話可說。但協中現行做法係齊齊考,即使級一都唔確保一定升到中學部,呢點有好大分別。

Ryan_baba 發表於 18-1-11 17:07
有不確定性都起碼有個標準,小朋友唔達標就無話可說。但協中現行做法係齊齊考,即使級一都唔確保一定升到中 ...

應該咁講,決策者設立了遊戲規則,我們是否應該用腳投票讀及不讀?

亦沒有能力改變他們的遊戲規則,但第一屆確實有40%同學(成績➕才藝同學)收到offer,中學部亦有特別安排給協小的簡介會、申請表有顏色、專人代收統一交去中學部、第一批2nd in、第一批收取錄通知電郵、第一批註冊,如果以上方面的特別安排,説成協小和其他公開同一樣而冇升協中優勢,講不通吧!!!可見將來,又見不到有太大改變的誘因,畢竟同一辦學團體及校董會,又冇改名做「天光道小學」。。。

sukitelfold 發表於 18-1-11 17:30

應該咁講,決策者設立了遊戲規則,我們是否應該用腳投 ...
天光道小學
咁都被你唸到

b3410 發表於 18-1-11 17:39
天光道小學
咁都被你唸到
天光道小學, 札山道小學, 柏道小學 .....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sukitelfold 發表於 18-1-11 17:30

應該咁講,決策者設立了遊戲規則,我們是否應該用腳投 ...
一直討論緊嘅係協中冇對協小學生升中學部人數嘅一個協議或收生準則。今年有做唔代表乜嘢,所以比人感到龍可以任搬。

Ryan_baba 發表於 18-1-11 18:02
一直討論緊嘅係協中冇對協小學生升中學部人數嘅一個協議或收生準則。今年有做唔代表乜嘢,所以比人感到龍可 ...

第一年就諗搬龍門?

觀察多一、兩年才下評論好D

Ryan_baba 發表於 18-1-11 18:02
一直討論緊嘅係協中冇對協小學生升中學部人數嘅一個協議或收生準則。今年有做唔代表乜嘢,所以比人感到龍可 ...

搬籠門呢個講法唔多啱,因為從來都無籠門。

好似扎山道學校,當年以中小學結龍為原因申請轉讓做直資,一直都無直升安排。

近年俾人嘈仲振振有詞話無話過自己係龍校,只係家長諗多咗。

sukitelfold 發表於 18-1-11 14:04

例如:我親口 ...

Deleted

hkpapa852 發表於 18-1-11 18:25
搬籠門呢個講法唔多啱,因為從來都無籠門。

好似扎山道學校,當然以中小學結龍為原因申請轉讓做直資,一 ...
哈哈,確實係冇龍門,所以根本唔知點樣可以贏場波。
‹ 上一主題|下一主題