用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGJS vs HYPS
go

DGJS vs HYPS  

Thanks

回覆樓主

人生交义點

chopin999 發表於 18-1-7 14:04
兩間有offer
有妹妹K1

吾考慮$, 一定是DGJS. 妹妹到時再諗。

回覆樓主

你如舊生+宗教25分入HYPS

咁個細一樣25分

大嗰個去dg la

回覆樓主

如果你係好彩20分抽入,咁要你自己諗la

siden 發表於 18-1-7 14:09

家姐讀緊HY。妹日後必收生.

siden 發表於 18-1-7 14:09
估計應該是20分入,因為如果25分入的,妹妹也可以是25入,現在應該不用苦惱。
如果家姐是20分抽入的,我會選擇HY, 益埋妹妹。

兩間有offer
有妹妹K1

DGJS

協恩取消小學留位 中一180學額全開放
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1682043&target=2

assado 發表於 18-1-7 14:08
吾考慮$, 一定是DGJS. 妹妹到時再諗。

贊同

兩間有offer
有妹妹K1

你已讀緊協小?
咁你諗下是否值得repeat ?

Happy_J 發表於 18-1-7 18:16
你已讀緊協小?
咁你諗下是否值得repeat ?

讀緊協小仲考慮repeat?

如果係我,就肯定唔會為咗dgjs repeat小一

仲要有個妹跟尾!

Felix223    發表於 18-1-10 11:51

Del.

回覆樓主:

就咁揀,就會揀Dgjs,差幾遠。

但讀緊就唔會repeat,係唔值得簁時間。有心去,插班又得,中學去又得。讀唔上,留班係幫小朋友,無問題。否則,係多此一舉。

DGJS,起碼唔洗擔心個女升中。龍年競爭大,尤其協中唔係直入,要考,一樣煩。

妹妹依家先 K1,可以花多 d 時間去培養。

Jane1983 發表於 18-1-7 19:29
就咁揀,就會揀Dgjs,差幾遠。

但讀緊就唔會repeat,係唔值得簁時間。有心去,插班又得,中學去又得。讀唔 ...

如果要repeat真係要稔下,唔明好地地做咩要協恩repeat P1 去Dgjs, 比我一定唔制,問下小朋友想唔想先好D。

Jane1983    發表於 18-1-7 23:04

可能細B轉大B呢,冇乜大不了,反而阿細妹考慮因素大d

回覆樓主

計中學部,除咗虛榮心同優越感,有乜野係DGS俾到但HYS係俾唔到?DSE係DGS勝沒錯,但兩間都係band1a, 真要讀到書,我唔信係HYS讀唔到個狀元出黎。你話band1a 比band1c就話分別明顯啫。

Dgjs係龍上DGS當然吸引。但講真,如果係協小都做唔到top40%番協中,咁嘅質素,係dgjs都唔慌有好日子過。

協小英文語境比dgjs差係一敗,但係離開協小,代價係無lala浪費1年時間仲要個細丟出公海再浮沉過。

值唔值?楼主覺得值就轉la Dgjs真係「神」校,佢最神之處係令啲家長不惜一切都要擠進去。正常人都俾佢搞到神神化化,實在太神奇。

真心話:楼主,如果你覺得放呢個offer會令你跟住果10年日日flashback, 咁去la,無謂令自己後悔。

nobody2018    發表於 18-1-10 10:05
L+H    發表於 18-1-8 18:30

siden 發表於 18-1-7 22:10
計中學部,除咗虛榮心同優越感,有乜野係DGS俾到但HYS係俾唔到?DSE係DGS勝沒錯,但兩間都係band1a, 真要讀 ...

如果真係有實力,咪以細B身份插入Dgjs小二,在協恩好地地去Dgjs repeat小一,太神化Dg了,比我係小朋友我會想快D學小二的新野,六七歲求知慾很強學野好快(不要跟我說出去補深一級),除非村校淺一級去Dg repeat就話,其實SPCC都唔收repeat生,不無道理。

964000 發表於 18-1-8 00:02
如果真係有實力,咪以細B身份插入Dgjs小二,在協恩好地地去Dgjs repeat小一,太神化Dg了,比我係小朋友我 ...

Spccps 會收小一repeat